FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ove će godine hrvatski BDP pasti oko 1,9 posto, što znači da će kumulativni pad BDP-a u zadnje četiri godine iznositi otprilike 10 postotnih poena, a iduće godine očekuje se blagi rast od oko 1 posto, izjavio je danas guverner HNB-a Boris Vujčić. Početak fiskalne konsolidacije i najavljeno smanjenje proračunskog deficita omogućili su Hrvatskoj očuvanje makroekonomske stabilnosti, no kako se fiskalna konsolidacija ove godine događa pretežito na prihodnoj, umjesto rashodnoj strani proračuna, to će uz veći pad inozemne potražnje i podbačaj investicija dovesti do većeg pada BDP-a od očekivanog. Također je upitno ostvarenje planiranog smanjenja deficita, ustvrdio je. Ako želi smanjiti negativan utjecaj fiskalne konsolidacije na ekonomski rast, Vlada ga mora usmjeriti na rashodnu, umjesto prihodne strane proračuna, jer je smanjenje javne potrošnje manje štetno za rast od povećanja poreznog opterećenja, istaknuo je Vujčić u izlaganju na Godišnjoj ekonomskoj konferenciji koju je organizirao Studentski zbor Ekonomskog fakulteta. Zahvaljujući održavanju makroekonomske stabilnosti Hrvatska je uspjela očuvati kreditni rejting, no gotovo ništa nije učinjeno na pronalaženju novog modela rasta. Jedina mogućnost da Hrvatska potakne rast je stvaranje povoljne poslovne i investicijske klime koja će privući privatni kapital, i to osobito u izvozno ili uvozno supstitutivne sektore, rekao je Vujčić koji smatra da je Vlada preveliki naglasak stavila na državne investicijske projekte.

ZAGREB - U najnovijem izvješću ekonomista Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) procjena pada gospodarstva Hrvatske u ovoj godini povećana je s 1,2 na 1,9 posto. Ekonomisti EBRD-a smanjili su procjene, među ostalima, za Sloveniju, Mađarsku, Srbiju i Hrvatsku, koje su i dalje u recesiji. Prema najnovijim procjenama, u ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, dok se u izvješću od prije tri mjeseca očekivao pad od 1,2 posto. U 2013. EBRD očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za 1,2 posto, dok je prije tri mjeseca procjenjivao da će rast iznositi 1,5 posto. "U Hrvatskoj gospodarska situacija ostaje vrlo teška. BDP je u prvom tromjesečju pao za 1,3, a u drugom za 2,2 posto na godišnjoj razini, što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan, što održava i nedostatak konkurentnosti gospodarstva. Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, pa bi to bi trebalo pridonijeti oživljavanju povjerenja i investicija", navode ekonomisti EBRD-a u novom izvješću.

OSIJEK - Hrvatski mljekari danas su nastavili isporuku mlijeka prerađivačima, nakon trodnevnog prosvjeda tijekom kojeg su obustavili isporuku oko milijuna litara mlijeka dnevno. Po riječima Antuna Lasla, predsjednika Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka, dio mljekara već je jučer poslijepodne isporučio mlijeko koje nisu podijelili građanima. "Premda mljekari nisu zadovoljni s jučerašnjim dogovorima u Zagrebu, nastavit ćemo s isporukom ali i daljnjim pregovorima jer je stanje proizvođača mlijeka katastrofalno", rekao je Laslo. Ponovio je kako je to sve pretužno za državu koja bi mogla živjeti od onoga što njezini farmeri sami proizvedu, uz pretpostavku da se riješi problem uvoznog lobija. U Hrvatskoj ima oko 12.000 proizvođača mlijeka, rekao je Laslo. Danas se održava tematska sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, vezana uz problematiku u poljoprivredi s naglaskom na sektor stočarstva i proizvodnju mlijeka, na kojoj će sudjelovati i predstavnici Kriznog stožera za obranu cijene mlijeka.

ZAGREB - Oko 30 posto malih i srednjih poduzetnika koji su dobili državnu potporu u razdoblju od 2008. do 2011. godine smatra da je takva potpora imala presudan ili jako velik utjecaj na njihovo poslovanje, podaci su iz istraživanja Ministarstva poduzetništva i obrta. Da dobivena potpora nije imala nikakav ili jako mali utjecaj na poslovanje smatra 44 posto anketiranih poduzetnika, dok 59 posto ocjenjuje potporu znatno manjom od tražene, rečeno je na konferenciji pod nazivom "Opservatoriji malog i srednjeg poduzetništva i okruženje za malo i srednje poduzetništvo". Ključnim nedostatkom sustava potpora provoditelji istraživanja navode davanje velikog broja pojedinačnih potpora relativno malog iznosa. Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros najavljuje strožu kontrolu potpora, te će tako korisnici biti dužni vratiti potpore u slučaju njihova nenamjenskog trošenja. Naveo je podatke Fine o rastu ukupnih prihoda malog i srednjeg poduzetništva od 1,3 posto u prvih šest mjeseci u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz povećanje izvoza za 10 posto. Istodobno je u tome je sektoru bilo 13.700 zaposlenih više nego u prvom lanjskom polugodištu.

ZAGREB - Predstavnici 21 hrvatske regionalne razvojne agencije potpisali su danas u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije ugovore za provedbu programa u sklopu kojeg će se provesti edukacija više od tisuću zaposlenika jedinica lokalne i regionalne samouprave za pripremu i provedbu projekata koji će se financirati europskim fondovima. Projekt "Jačanje ljudskih potencijala na lokalnoj i regionalnoj razini za učinkovitu pripremu i korištenje fondova EU" dio je programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU, koji se u ovoj godini financira s 30 milijuna kuna proračunskih sredstava. Regionalne razvojne agencije koje su danas potpisale ugovore o sudjelovanju u projektu educirat će u naredna dva mjeseca od tisuću do 1.500 ljudi. Prema riječima potpredsjednika Vlada i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića, edukacija će se nastaviti i iduće godine kada će se ukupni iznos za to, kao i za pripremu projekata, povećati na 50 milijuna kuna u ovom ministarstvu, a na razini Vlade na više od 300 milijuna kuna. Nedostatna edukacija na lokalnoj razini, rekao je Grčić, bila bi velik problem kad krenu strukturni fondovi EU.

ZAGREB - Visokim Vladinim predstavnicima danas su prezentirani rezultati projekta "Analize postojećeg stanja u državnim tijelima i trgovačkim društvima s konceptom poboljšanja efikasnosti upravljanja" ili projekt poznatiji pod nazivom Clean start, navodi se u današnjem priopćenju iz Vlade. Rezultate analize prezentirali su izvođači po tematskim grupama, odnosno predstavnici tvrtki KPMG Croatia i BDO savjetovanje, te Ekonomski Institut Zagreb i Inženjerski biro. Analiza je obuhvatila 22 državna tijela i pripadajuća trgovačka društva, a izrada je trajala tri mjeseca prema unaprijed dogovorenom roku. Cilj analize nije bila revizija dosadašnjega poslovanja državnih tijela i pripadajućih trgovačkih društava, već razrada zatečenoga stanja u prosincu 2011. godine u kontekstu daljnjega poboljšanja poslovanja navedenih tijela. Buduće odluke Vlade na temelju dobivenih rezultata analize vodit će se s ciljem poboljšanja u poslovanju koja su neminovna u svjetlu skorašnjega ulaska Hrvatske u Europsku uniju i zadovoljavanja svih preuzetih normi iz pregovaračkoga procesa. Iz Vladine Službe za odnose s javnošću doznaje se da će konačni rezultati projekta Clean start biti gotovi sredinom studenoga, a potom će o njima raspravljati Vlada.

ZAGREB - Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvih su devet mjeseci ove godine ostvarili neto dobit od 19,7 milijuna kuna, što je 15,2 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi tvrtke u tom su razdoblju iznosili 477,5 milijuna kuna i manji su za 12,2 posto. Glavni razlog smanjenih prihoda je neravnomjerna ugovorenost za isporuke po kvartalima. Končar D&ST je u prvih devet mjeseci ostvario ukupne rashode u iznosu od 452,9 milijuna kuna, što je pad od 12 posto. U poslovnom izvješću se navodi i kako je na dan 30. rujna vrijednost ugovorenih poslova iznosila 531 milijun kuna, što je rast od 41 posto u odnosu na isti dan prethodne godine kada je iznosila 377 milijuna kuna.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi promet je danas snažno porastao, ponajviše zahvaljujući transakciji dionicom Končar Elektroindustrije, a Crobexi su oko podneva bili u plusu. Crobex indeks u 12,00 sati bio je na dobitku 0,39 posto, na 1.777 bodova, a Crobex10 0,59 posto, na 998 bodu. Redovni promet dosegnuo je 20,8 milijuna kuna. Tako snažan skok prometa zahvaljuje se transakciji dionicom Končara EI, provedenoj oko podneva, od 17,1 milijun kuna, a cijena te dionice porasla je 3,89 posto, na 630 kuna. U većem fokusu investitora je i dionica Zagrebačke banke, sa 781.000 kuna prometa i blagim rastom cijene za 0,21 posto, na 38,05 kuna. Dionicom Podravke ostvareno je nešto više od pola milijuna kuna prometa, a cijena joj se spustila 1,35 posto, na 265 kuna. Dionica HT-a, pak, bilježi blagi rast cijene, za 0,03 posto, na 212 kuna, uz promet od 350.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je tijekom ovog tjedna na tečajnicama Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema svim važnijim svjetskim valutama, i to u rasponu od 0,18 do 1,49 posto. U odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a kuna je prema euru oslabila za 0,24 posto. Srednji tečaj eura, koji se primjenjuje od sutra, tako iznosi 7,553456 kuna. Srednji tečaj švicarskog franka povećan je pak na tjednoj razini za 0,18 posto, na 6,246139 kuna, dok su američka i britanska valuta 'poskupjele' za više od jedan posto. Rast srednjeg tečaja dolara na tjednoj razini tako iznosi 1,11 posto, na 5,841807 kuna, dok je srednji tečaj funte porastao najvećih 1,49 posto, na 9,417100 kunu. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a pak srednji tečaj eura viši je za 0,02 posto, franka za 0,07 posto, funte za 0,55 posto, a dolara za 0,64 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙