FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Regija istočne Europe i središnje Azije po uvjetima poslovanja zaostaje tek za razvijenim gospodarstvima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), navodi se u danas objavljenom izvješću Svjetske banke i Međunarodne financijske korporacija (IFC), na čijoj je ljestvici Hrvatska pala za četiri mjesta. Hrvatska je u najnovijem izvješću SB-a i IFC-a zauzela 84. mjesto među ukupno 185 gospodarstava svijeta. Prošle se godine plasirala na 80. mjesto u izvješću koje je obuhvatilo ukupno 183 gospodarstva. Autori izvješća izdvajaju poboljšanje na području oporezivanja, ističući da je Hrvatska snizila porezno opterećenje za poduzeća sniženjem doprinosa za zdravstveno osiguranje. Izvješće Doing Business analizira propise koji se primjenjuju na poslovne subjekte gospodarstva tijekom njihovog životnog ciklusa, a obuhvaća 10 područja poslovne regulative, poput osnivanja poduzeća, dobivanja priključka električne energije, ispunjenja ugovornih obveza, prekogranične trgovine, uknjižbe vlasništva, podmirivanja poreznih obveza i zaštite ulagača.

OSIJEK - Proizvođači mlijeka ni danas neće isporučiti mlijeko prerađivačima i ne odustaju dok se ne ispune njihovi zahtjevi za otkupnom cijenom od 4,05 kuna po litri. Po riječima predsjednika Stožera za obranu cijene mlijeka u Hrvatskoj Antuna Lasla, proizvođači jučer mljekarskoj industriji nisu isporučili oko milijun litara mlijeka, a kako se prosvjed širi očekuje da danas i veće količine mlijeka neće stići do prerađivača. Obustavi isporuke mlijeka danas su se priključili i mljekari iz Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Međimurske županije, a mlijeko ne isporučuju ni veći dio proizvođača iz Istarske županije. Laslo poručuje kako se od obustave isporuke mlijeka ne odustaje dok se ne ispune zahtjevi proizvođača za otkupnom cijenom od 4,05 kuna. Ti se zahtjevi odnose na ekonomsku cijenu s kojom bi proizvođači mlijeka "mogli nastaviti proizvodnju i ipak se, unatoč i dalje teškim uvjetima rada i opstanka, uspjeli održati". Proizvođači koji ne predaju mlijeko od jučer ga dijele građanima, a danas će neki od njih ono što ne uspiju podijeliti prolijevati. Tako je kod mjesta Štrosmajerovac, u blizini Đakova, pristiglo šest cisterni s oko 60.000 litara mlijeka koje će tijekom dana biti proliveno. To je uglavnom mlijeko iz Osječko-baranjske županije koje jučer nije podijeljeno građanima, a proizvođači objašnjavaju kako moraju osloboditi svoje hladnjače za mlijeko nakon mužnje krava.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za rujan ove godine iznosila je 18,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 0,6 postotnih bodova boda veća stopa u odnosu na mjesec prije, budući je po podacima statistike stopa registrirane nezaposlenosti za kolovoz iznosila 17,7 posto. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na rujan prošle godine, kada je iznosila 16,8 posto, stopa registrirane nezaposlenosti za deveti mjesec ove godine veća je za 1,5 postotnih bodova. Krajem rujna u evidenciji HZZ-a bilo je registrirano 311.100 nezaposlenih osoba, što je za 3,2 posto ili 9.517 osoba više nego u kolovozu, a za 9,7 posto ili 27.433 osobe više u odnosu na rujan prošle godine.

ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirat će, temeljem danas potpisanih ugovora s predstavnicima korisnika sredstava, 60 projekata energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) vrijednih gotovo 54 milijuna kuna. Riječ je o 31 projektu ekološke rasvjete, 12 projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu, osam edukativnih i istraživačkih projekata, četiri projekta korištenja sunčeve energije, a dva projekta korištenja biomase te dva projekta energetske učinkovitosti u industriji i jedan energetski pregled zgrada. Projekti su ukupno vrijedni 53,97 milijuna kuna, u čemu Fond sudjeluje s 49 posto, odnosno 26,32 milijuna kuna. Očekivana energetska ušteda ovih 60 projekata je oko 15 milijuna kilovatsati godišnje u električnoj i toplinskoj energiji, financijska bi ušteda trebala iznositi oko 10,4 milijuna kuna godišnje, a ekološka ušteda bi bila za 20 tisuća tona manja godišnja emisija CO2. Projekti za koje su danas potpisani ugovori izabrani su temeljem natječaja koji je bio raspisan još 2010. godine. Do kraja ove i u 2013. godini Fond bi, uz ostalo, trebao objaviti i natječaje za sufinanciranje projekata energetskog certificiranja zgrada, korištenja OIE u kućanstvima i ugradnje razdjelnika toplinske energije.

RIJEKA - Luka Rijeka ostvarila je u prvih devet mjeseci ove godine ukupni promet od 3,3 milijuna tona tereta, što je 3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Uprave Vedran Devčić ističući da u toj tvrtki očekuju nastavak pozitivnih kretanja u poslovanju. U ukupni promet uračunat je i promet na kontejnerskom terminalu Brajdica, kojim upravljaju Jadranska vrata d.d. koja su dijelom u vlasništvu strateškog partnera, a dijelom u vlasništvu Luke Rijeke. Bez tog dijela tereta, Luka je, pak, ostvarila promet od 2,3 milijuna tona ili 4 posto više nego u devet mjeseci lani. Članica Uprave Linda Sciucca navela je da je Luka u devet mjeseci ostvarila dobit prije oporezivanja od 1,9 milijuna kuna. Ukupni prihodi bili su 138,6 milijuna kuna, a rashodi 136,7 milijuna kuna. Devčić je izvijestio da su nabavljene dvije nove obalne dizalice marke "Liebherr", vrijedne ukupno pet milijuna eura, koje će biti isporučene do kraja godine, a montirane do ožujka 2013. Predstavio je novi projekt na terminalu Škrljevo, u unutrašnjosti nedaleko Rijeke, čija se vrijednost procjenjuje na 30 do 40 milijuna eura, a na kojem će se razvijati tzv. pozadinski lučki terminal.

ZAGREB - Zagrebu je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 511,1 tisuća turista, ili 5 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarili su 825,9 tisuća noćenja, što je porast od 7,1 posto, podaci su odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Zagreb je u prvih osam mjeseci ove godine posjetilo 6,5 posto više inozemnih gostiju nego u istom razdoblju lani, njih 399,2 tisuće, a još veći rast, za 9,9 posto, bilježe sa 647,6 tisuća registriranih noćenja. Rast dolazaka zabilježili su i domaći gosti kojih je u prvih osam mjeseci bilo 111,8 tisuća, ili 0,3 posto više, no oni su ostvarili 178,2 tisuće noćenja ili 2,1 posto manje.

ZAGREB - U nedostatku poticajnih vijesti, indeksi Zagrebačke burze i danas su oslabili, treći dan zaredom, a investitore je dodatno oneraspoložio rast stope nezaposlenosti na 18,3 posto. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,68 posto, na 1.756 bodova, a Crobex10 0,32 posto, na 978 bodova. Redovni promet iznosio je 3,08 milijuna kuna, što je otprilike 400.000 kuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Dalekovoda, u visini od 482.000 kuna. Cijena joj je potonula više od 5 posto, na 112 kune. Slijedi dionica AD Plastika, s prometom od 203.000 kuna i padom cijene za 0,5 posto na 105. kuna. Nešto više trguje se i dionicom HT-a, pri čemu je njezina cijena oslabila 0,81 posto, na 211,82 kuna. Većina likvidnijih izdanja bilježi pad cijene, pri čemu se po gubitku od 8,73 posto izdvaja dionica Kraša. Cijena joj trenutno iznosi 362 kune. Dionica Ingre danas je zabilježila pad cijene za 3,88 posto, na 4,21 kunu, dok je dionica Đakovića ojačala 1,47 posto na 73,15 kuna, no uz skroman promet od približno 8.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju tečajnicu, oslabila prema svim važnijim svjetskim valutama, pri čemu je prema euru oslabila za 0,27 posto. Srednji tečaj eura na tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, iznosi tako 7,549008 kuna, što je njegova najviša razina od sredine lipnja ove godine. Za 0,46 posto prema jučerašnjoj je tečajnici povećan srednji tečaj američkog dolara, na 5,793115 kuna, dok je srednji tečaj švicarskog franka povećan za 0,30 posto, na 6,241429 kuna. Srednji tečaj britanske funte je na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a veći za 0,21 posto prema jučerašnjoj tečajnici i iznosi 9,275105 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙