FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u rujnu bilo ukupno 1.385.263 zaposlenih, što je 19.349 osoba ili 1,4 posto manje nego u kolovozu, pokazuju privremeni podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku. Od toga je 1.140.166 zaposlenih u pravnim osobama, što je u odnosu na kolovoz manje za 8.044 osoba ili za 0,7 posto. Za 4,9 posto na mjesečnoj je razini smanjen broj zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama u kojima je krajem rujna bilo je 216.887 zaposlenih, što je 11.121 osoba manje nego u mjesecu prije. Broj osiguranika poljoprivrednika u rujnu je u odnosu na kolovoz pao za 0,6 posto pa je krajem rujna bilo 28.210 osiguranika poljoprivrednika. Istodobno je u devetom mjesecu povećan broj nezaposlenih. U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje krajem rujna bilo je evidentirano 311.100 nezaposlenih, što je na mjesečnoj razini porast za 9.517 osobe ili za 3,2 posto više. Stopa registrirane nezaposlenosti porasla je sa 17,7 posto u kolovozu na 18,3 posto u rujnu. Državni zavod za statistiku usporedbu broja zaposlenih na godišnjoj razini daje samo za pravne osobe u kojima je krajem rujna ove godine zaposlenih bilo 2,6 posto manje nego u rujnu prošle godine.

ZAGREB - Hrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine bilježi blagi pad izvoza, izraženo u kunama za 0,8 posto, a u eurima za 2,2 posto, dok se kod uvoza u kunama bilježi rast za 0,4 posto, a u eurima pad od 0,9 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 57,7 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku. U razdoblju od početka siječnja do kraja rujna ove godine hrvatski je robni izvoz iznosio 52,9 milijardi kuna i bio je 0,8 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Uvoz je istodobno porastao za 0,4 posto, na 91,7 milijardi kuna. Tako je vanjskotrgovnski deficit iznosio 38,8 milijardi kuna, što je za 2,2 posto više nego u devet mjeseci prošle godine. Iskazan pak u eurima (uz rast tečaja eura od 1,4 posto) hrvatski je robni izvoz u prvih devet ovogodišnjih iznosio 7,04 milijarde eura, što predstavlja pad od 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok uvoz bilježi pad od 0,9 posto, na 12,2 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni tako iznosi 5,1 milijardu eura, što je u odnosu na devet mjeseci lani porast za 0,8 posto.

ZAGREB - Članovi Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca zatražili su na današnjem susretu s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem osiguranje stabilnog pravnog okruženja za poslovanje te poboljšanje učinkovitosti pravosuđa. Tražimo stabilno okruženje, jasne i pravedne zakone, učinkovite institucije koje ih provode te brzo sankcioniranje onih koji ih ne poštuju, rekla je direktorica udruge malih i srednjih poduzetnika Ana Brusić. Pored sporosti pravosuđa upozorava i na velik broj zakona i propisa koji se neprestano donose, što mali poduzetnici mogu teško pratiti. Navela je kako se u Hrvatskoj godišnje donese ili izmijeni 400 zakona. Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić smatra kako Hrvatskoj treba učinkovit javni sektor unutar kojeg je i pravosuđe koje ne smije biti neovisno u tom smislu da bude izuzeto od pokušaja unapređenja. Ministar Miljenić najavio je brojne zahvate do kraja ove i za početak sljedeće godine s ciljem podizanja učinkovitosti pravosuđa. Smatra da su najveći pravosudni problemi koji se tiču gospodarstva provedba stečajeva, zaostaci u rješavanju predmeta i ovrhe. Ovršni zakon koji je stupio na snagu 15. listopada omogućit će bržu naplatu, ali samo tamo gdje ima novca, rekao je te preporučio poduzetnicima da prije svega paze s kim posluju.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije kojima se želi dodatno potaknuti ulaganja u energetskom sektoru. Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ustvrdio je kako je novi tarifni sustav, koji je donesen u lipnju, omogućio značajne pomake u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora. U proteklih osam godina iz vjetroelektrana je realizirana snaga od ukupno 108 megavata, a od uspostave novog sustava ugovoreno je novih 239 megavata koji će biti realizirani do kraja iduće godine. Kada to pretvorite u novac, radi se o 350 do 400 milijuna eura privatnog kapitala, rekao je Čačić. Ukupna kvota električne energije iz solarnih uređaja do 2020. godine iznosi 45 megavata, a ova je Vlada zatekla realiziranih pola megavata, te ugovoreni jedan megavat. Za ovu godinu imali smo kvotu od 10 megavata, što smo dostigli do 12. listopada. Dakle, u pet mjeseci ugovoreno je deset puta više projekata nego u osam godina, napomenuo je Čačić. Namjeravamo iduće godine ispuniti cijelu kvotu do 2020., a potom ćemo razmisliti hoćemo li povećati kvote, ali po nižim cjenama jer sve to plaćaju građani i gospodarstvo, rekao je.

ZAGREB - Statusni i strukturni dio promjena sustava HŽ-ova holdinga predviđenih Programom restrukturiranja završen je s današnjim danom i počinje nova faza u organizaciji željeznice u Hrvatskoj, prema kojoj će od 1. studenog postojati tri zasebne i samostalne tvrtke - HŽ Infrastruktura, HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, objavljeno je danas iz HŽ-a. HŽ Infrastruktura će se baviti obnovom i modernizacijom pruga te upravljanjem prometom, a njezino će redovito poslovanje, u skladu sa Zakonom o željeznici, biti financirano iz državnog proračuna. HŽ Putnički prijevoz je operator putničkog prijevoza. Cilj tvrtke je održivo tržišno poslovanje uz minimalne subvencije iz državnog proračuna za pruge koje su u javnom interesu, a čiji prihod ne pokriva troškove. HŽ Cargo je operator teretnog prijevoza čiji je cilj poslovanja održivo tržišno poslovanje na liberaliziranom tržištu, bez subvencija iz proračuna, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas glavnoj skupštini Ine predložila tri nova člana koja bi u Nadzornom odboru Ine predstavljala hrvatsku državu - Sinišu Petrovića, koji je predložen i za predsjednika Nadzornog odbora Ine, te za članove Željka Perića i Mladena Proštenika. "Glavnoj skupštini društva INA-Industrija nafte d.d., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora Davora Šterna, Gordane Sekulić i Damira Vanđelića te izbor novih članova Siniše Petrovića, Željka Perića i Mladena Proštenika, kao predstavnika Republike Hrvatske. Nadzornom odboru predlaže se izbor Siniše Petrovića za predsjednika Odbora", navodi se u priopćenju sa zatvorene sjednice Vlade. Siniša Petrović savjetnik je premijera za europsko pravo, Željko Perić je vlasnik kozultantske tvrtke Casper, a Mladen Proštenik bio je dugogodišnji direktor Sektora strateškog razvoja i istraživanja u Ini i u mirovinu je otišao s mjesta savjetnika predsjednika Uprave.

ZAGREB - Hrvatska je za njemačke automobiliste ove godine na trećem mjestu među destinacijama u kojima najradije provode godišnji odmor, iza prve Njemačke i druge Italije, dok je za njemačke kampiste najtraženija regija opet Istra koja to mjesto drži od 2010. O tome su danas izvijestili iz Ministarstva turizma pozivajući se na istraživanje njemačkog auto kluba ADAC koje taj klub svake godine provodi na kraju ljetne turističke sezone. ADAC je objavio i podatke o korištenju svog informacijskog alata "Routenplanner" koji služi za trasiranje itinerera iz Njemačke prema destinacijama u kojima Nijemci provode godišnji odmor, a koji pokazuju da se ove godine povećao broj upita za hrvatska odredišta. Upita za Hrvatsku ove je godine 7,6 posto, dok je za prvu Njemačku i drugu Italiju tih upita bilo 35 odnosno 18,4 posto. I prema sklonostima njemačkih kampista Hrvatska je na trećem mjestu, iza Njemačke i Italije, ali im je među europskim regijama Istra i dalje najomiljenija regija, slijedi dalmatinska obala, te potom talijanske regije Veneto i Friuli, jezero Garda te Gornja Bavarska.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze dan su završili u plusu, Crobex je porastao 0,60 posto, na 1.754,82 boda, a Crobex10 za 0,94 posto, na 982,49 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 10,02 milijuna kuna, a milijunske promete su ostvarile tri dionice - Podravke, HT-a i Leda. Dionicom Podravke ostvareno je 1,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,74 posto, na 260 kuna. Promet dionicom HT-a iznosi 1,1 milijun kuna, a cijena te dionice je pala 0,82 posto, na 204,32 kune. Dionica Leda je prodano također za 1,1 milijun kuna, uz rast cijene od 1,7 posto, na 6.000,01 kunu. Među trgovnijim dionicama rast cijene bilježe dionice Dalekovoda za 1,09 posto, AD Plastika 1,18 posto, Valamar Adria Holdinga 1,28 posto, povlaštena Adrisa 2,04 posto, Arenaturista 2,18 posto, Viadukta 6,53 posto, Diokija 9,39 posto, Solaris 12,80 posto, Ingre za 15,87 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙