FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 1. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 21 sat.

MOSTAR - Predsjednici dva HDZ-a u BiH pozdravili su u četvrtak dogovor Socijaldemokrata BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o suradnji koji bi trebao biti temelj za uspostavu nove vladajuće koalicije u BiH. To je iskorak prema uspostavi nove koalicijske vlasti te ukupnoj stabilizaciji političkih prilika u zemlji, rekli su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Ljubić drži da je najvažnije sada početi rješavati presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu što je posljednji preostali uvjet koji bi omogućio podnošenje aplikacije za kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji. Po Čovićevim riječima sporazum će približiti mogućnost dogovora o novoj vladajućoj koaliciji, a gotovo je "sigurno da će to biti dosadašnja šestorka, s tim što će umjesto SDA u Vijeću ministara BiH, vjerojatno biti Savez za bolju budućnost". Dvojica predsjednika HDZ-a drže da bi se uskoro trebao organizirati zajednički sastanak vladajuće šestorke. Optimistični su da će se na sličan način razriješiti kriza u Federaciji BiH te da će dvije najveće hrvatske stranke ući u vlast na ovoj razini.

SARAJEVO - Inspekcije u Bosni i Hercegovini dobile su nalog pojačano kontrolirati ispravnost svih prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla koji se uvoze iz Hrvatske, a ta je mjera odgovor na odluku hrvatske strane da uvede pojačani inspekcijski nadzor nad mlijekom uvezenim iz BiH, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu ministar vanjske trogvine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Nakon sastanka kojega je održao s entitetskim ministrima poljoprivrede te ravnateljem ureda za veterinarstvo BiH, Šarović je rekao da su mjere što ih je uvela Hrvatska nepotrebne i štete ukupnim trgovinskim odnosima dvije zemlje. Šarović je rekao da je u Hrvatsku već poslan prijedlog za održavanje sastanka na kojemu bi se razgovaralo o inspekcijskim nadzorima ali i novom trgovinskom režimu između dvije zemlje. Taj se sastanak očekuje do kraja studenog. Ministar poljoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović je rekao da se pri uvozu pošiljki mlijeka iz Hrvatske od sada kontrolni uzorci uzimaju odmah na granici, a mlijeko ne može biti upućeno u prodaju sve dok ovlašteni laboratorij u BiH ne potvrdi njegove ispravnosti. "Da, mi idemo s recipročnim mjerama", rekao je i takve će se mjere do daljnjeg nastaviti za svu hranu životinjskog podrijetla koja stiže iz Hrvatske.

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak u Zagrebu glede mogućeg poziva srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću da posjeti Hrvatsku, nakon što je izgleda omekšao stavove, kako će hrvatski i srbijanski predsjednik odlučiti kada je trenutak da se susretnu. Nikolić je u intervjuu u srijedu izrazio spremnost da se sastane s Josipovićem čim Zagreb pokaže želju za tim susretom nakon što je od stupanja na dužnost u svibnju naljutio Hrvatsku i susjedne zemlje izjavama da je Vukovar bio većinski srpski grad te da u Srebrenici nije počinjen genocid. Na pitanje novinara razmišlja li se da se Nikolića pozove u službeni posjet Hrvatskoj, s obzirom na njegov pomirljivi ton da bi došao ako ga pozove Josipović, ona je kazala kako hrvatska vanjska politika apsolutno radi na odnosima sa Srbijom. U svakoj situaciji primjereno okolnostima, sastali smo se na razini ministara vanjskih poslova, koncem mjeseca dolazi potpredsjednica vlade Suzana Grubješić zadužena za europske teme, rekla je Pusić. Obnavljamo protokol o suradnji na europskim pitanjima, definirali smo tri grupe tema na kojima treba raditi, rekla je Pusić. Počinje se od identificiranja nestalih i dalje sve ostale teme, a predsjednici će ocijeniti kad je trenutak da se oni susretnu, dodala je.

TIRANA - Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u četvrtak albanske vlasti i oporbu da prevladaju političku krizu koja već tri godine koči donošenje reforma i približavanje Albanije Europskoj uniji. "Albanski dužnosnici morat će izgraditi kulturu suradnje i nadići političke razlike", rekla je u parlamentu u Tirani. "Uspijete li da se te razlike ne pretvore u nepovratne podjele i da svoje osobne probitke stavite iza probitaka Albanije, moći ćete izgraditi čvrstu demokraciju. No morate odmah početi djelovati". Albanija je nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2009. zapala u političku krizu. Nepovjerenje je između desnice na vlasti i socijalističke oporbe koja ne priznaje rezultate tih izbora na kojima je, drži, bilo prijevara. Politička kriza onemogućila je donošenje više reforma - napose u praovsuđu - što ih zahtijeva Bruxelles koji je dvaput odbio dodijeliti Tirani status kandidata za EU. Clinton je pak pohvalila napredak Albanije od pada komunizma 1991. i stogodišnjicu albanske države rođene u studenome 1912.

BEOGRAD - Srbijanska vlada i predsjednik Srbije spremni su naći konačno rješenje za Kosovo do kraja svojeg mandata, izjavio je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Ivica Dačić i najavio idući susret s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem 7. studenoga u Bruxellesu. "Sva otvorena pitanja mora riješiti naša generacija, što znači da u ovom mandatu vlade i predsjednika (Srbije) riješimo sva ključna pitanja - pregovore o članstvu u Europskoj uniji i sve vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s glavnim direktorom Direkcije za proširenje EU-a Stefanom Sanninom nakon njihova sastanka. Sannino je prenio sugovornicima u Beogradu zadovoljstvo Europske komisije susretom Thacija i Dačića u Bruxellesu i želju EK "da vidi progresivnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". Zajedniki je cilj Bruxellesa i Beograda da Srbijaa postane članica EU", rekao je Sannino. Američka državna tajnica Hillary Clinton i Ashton ohrabrile su u utorak dijalog Beograda i Prištine i reforme Srbije na putu k EU, bez zahtjeva Srbiji da prizna nezavisnost Kosova, ali je državnom vrhu u Beogradu ukazano na stajalište SAD-a da se utvrđene granice u Europi i regiji ne mogu mijenjati.

NEW YORK - Najmanje je 37 žrtava uragana Sandy u New Yorku, objavio je u četvrtak gradonačelnik Michel Bloomberg, a prema novijim podacima u Sjevernoj Americi se broj mrtvih popeo na 82, no i taj bi broj mogao rasti jer spasilačke ekipe nastavljaju pretrage od kuće do kuće u gradovima na obali. Bloomberg je u četvrtak priopćio da je središte Manhattana još bez struje kao i dijelovi Brooklyna i da će za obnovu mreže "trebati vremena". Nekih 4,7 milijuna domova i poslovnih prostora u 15 američkih država nije imalo struju u četvrtak, no to je pomak na bolje jer je bez struje ranije bilo 8,5 milijuna kućanstava. Time je premašen rekord oštećenja uragana Irene koji je lani bez struje ostavio 8,4 milijuna korisnika. Superoluja Sandy, koja je u jednom trenutku prelazila 1.609 kilometara u promjeru, u ponedjeljak navečer stigla je do istočne američke obale i bila je jedna od najvećih oluja koje su ikada pogodile SAD.

PORT-AU-PRINCE - Tjedan dana nakon prolaska uragana Sandy koji je na Haitiju usmrtio više od 50 osoba i uništio poljoprivredu i cestovnu mrežu, vlada je u četvrtak pozvala na međunarodnu solidarnost. "Pozivamo na međunarodnu solidarnost da pomognemo stanovništvu, da spasimo živote i i imovinu", objavio je premijer Laurent Lamothe zajedno sa svojim ministrima. Prema statistikama država Haiti, najsiromašnija na zapadnoj polutki koja se još nije oporavila od snažnog potresa 2010., s više od 300.000 mrtvih, 300.000 ranjenih te s 1,2 milijuna ljudi bez krova nad glavom pretrpjela je goleme štete prolaskom uragana Sandy.

Štete poljoprivredi procjenjuju se na više od 104 milijuna dolara, brojni su i slučajevi kolere dok je Sandy uništio bolnice i medicinske centre, rekao je ministar poljoprivrede. U četvrtak su počele stizati prve donacije.

WASHINGTON - Šteta koju je prouzročio uragan Sandy što je u ponedjeljak navečer zahvatio istočnu obalu Sjedinjenih Država mogla bi se popeti na 30 do 50 milijarda dolara, po novoj procjeni specijalizirane tvrtke Eqecat objavljenoj u četvrtak. Šteta koju pokriva osiguranje mogla bi iznositi 10 do 20 milijarda dolara, priopćio je Eqecat koji je tako udvostručio raniju procjenu. Tek nakon povlačenja vode vidjet će se stvarne posljedice katastrofe koje bi mogli biti veće nego što se misli, rekla je tvrtka spominjući sada poplaveljene tunele i mnoge prometnice između New Yorka i New Jerseyja.

ZAGREB - Internetski portal The Huffington Post piše da je 2008. na kampanje demokrata Baracka Obame i republikanca Johna McCaina bilo potrošeno više od milijardu dolara zajedno, i nikad nisu uspjele nikoga uvjeriti da je taj novac iskorišten na najbolji mogući način. Sada, 2012., kampanje Obame i republikanca Mitta Romneya već su prešle iznos od dvije milijarde dolara, piše HP. Te goleme količine novca ne troše se razumno, piše portal. Obamina kampanja mogla je više učiniti da potakne gospodarstvo i tako osigura pobjedu na izborima da je jednostavno zakopala u zemlju veći dio svoga novca i rekla ljudima da ga potraže, piše HP. S druge strane Romney troši na kampanju čak i u onim saveznim državama koje vjerojatno ne može dobiti poput Minnesote i Pennsylvanie ili New Mexica. "Moguće je da ovaj posljednji tjedan kampanje kandidati pokušavaju potrošiti ono što im je ostalo kako ih ne bi mogli optužiti (njihovi veliki donatori) da nisu pokušali sve što su mogli kako bi pobijedili, njihova verzija zakopavanja novca".

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da će Njemačka učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje za proračun EU-a dok britanska vlada zaoštrava svoje stajalište prije važnog summita u studenome. "Njemačka će učiniti sve kako bi pokušala pronaći rješenje", rekla je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s irskim premijerom Endom Kennyjem koji boravi u posjetu Berlinu. Merkel je najavila da će idući tjedan izravno razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom koji je u teškoj situaciji jer su mu u srijedu euroskeptici i laburistička oporba zadali težak udarac odbacivši njegov prijedlog o zamrzavanju europskog proračuna ne bi li ga nagnali da se izbori za smanjenje. Cameronu prijeti izolacija nepunih mjesec dana uoči izvanrednog summita 22. i 23. studenoga kako bi se utvrdio iznos obveza za razdoblje 2014-2010. "Bezuvjetno je nužno da narodi u Europi i eurozoni vide da se nadzire donošenje odluka njihovih čelnika a jedna od tih odluka je donijeti proračun kako bi EU mogao obavljati svoj posao od 2014. do 2020.", kazao je pak Kenny čija zemlja u siječnju prestaje predsjedati EU-om.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙