FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

PEKING - Bivši kambodžanski kralj Norodom Sihanouk, ključna politička figura u zemlji u većem dijelu druge polovine 20. stoljeća, umro je u ponedjeljak u bolnici u Pekingu u 89. godini od posljedica srčanog udara, javila je agencija Xinhua. Sihanuk je bio kralj Kambodže od 1941. do 1953. i zatim ponovo od 1993. do 2004. godine. Iako formalno nije bio kralj, u zemlji je obnašao stvarnu vlast i u razdoblju od 1953. do 1970. godine. Sihanuk je imao toliko mnogo državnih dužnosti da se u Guinnessovoj knjizi rekorda navodi kao političar s najviše funkcija. U to su uključena dva njegova mandata kao kralja, dva kao princa, jedan kao predsjednika i dva kao premijera. Bio je i vođa raznih kambožanskih vlada u egzilu i marionetski šef države u vrijeme vladavine Crvenih Kmera. Godine 2004. abdicirao je u korist svog najstarijeg sina Norodoma Sihamonija, koji je na tronu i danas. "Njegova je smrt veliki gubitak za Kambodžu. Kralj Sihanuk nije pripadao samo svojoj obitelji, pripadao je Kambodži i povijesti", priopćila je kraljevska obitelj, prenosi BBC. Njegovo tijelo bit će vraćeno u zemlju na službeni pogreb u kraljevskoj palači u Pnom Penu.

ISLAMABAD - Malala Jusufzai, pakistanska djevojčica koju su talibani teško ranili zbog njezina zalaganja za obrazovanje žena, prevezena je zrakoplovom u ponedjeljak u Veliku Britaniju kako bi joj se ondje pružila odgovarajuća njega, objavila je pakistanska vojska. "Pakistan je u suradnji s Ujedinjenim Arapskim Emiratima organizirao prijevoz Malale medicinskim zrakoplovom u Britaniju", priopćila je pakistanska vojska. Malala Jusufzai (14) teško je ranjena u glavu i vrat kada je talibanski napadač pucao na školski autobus u dolini Svat, sjeverozapadno od glavnog grada Islamabada. Napad je izazvao zgražanje i osudu međunarodne zajednice. Pakistanske vlasti obećale su nagradu od 100.000 dolara za informacije koje bi omogućile uhićenje osoba odgovornih za napad. Djevojčica je dosad liječena u glavnoj pakistanskoj vojnoj bolnici u Ravalpindiju, blizu Islamabada. Pakistanski talibani potvrdili su da su napali školski autobus s ciljem da naštete Malali jer se zalagala za zapadne vrijednosti. Djevojčica je postala simbolom otpora talibanima u njihovu nastojanju da ženama uskrate obrazovanje.

KOTOR - Na lokalnim izborima u Kotoru u Crnoj Gori, održanima u nedjelju istodobno s parlamentarnim izborima, pobijedila je Demokratska partija socijalista (DPS), izvijestio je Centar za monitoring (CEMI). Prema podacima koji se temelje na polovici obrađenih listića, DPS Mila Đukanovića osvojio je 34,8 posto glasova ili 13 mandata. Demokratski front osvojio je 14,8 posto glasova ili pet mandata, a Socijaldemokratska partija 12,9 posto i četiri mandata. Socijalističkoj narodnoj partiji pripala su četiri mandata, Pozitivnoj Crnoj Gori tri mandata, Liberalnoj partiji dva mandata i Hrvatskoj građanskoj inicijativi jedan mandat.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙