FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Čelnik NATO saveza u utorak je rekao da 28-eročlani vojni savez ima pripremljene planove za obranu Turske od napada iz Sirije, ako će to biti potrebno, no izrazio je nadu da će dvije zemlje naći načina da zaustave eskalaciju napetosti. Veleposlanici pri NATO-u su na izvanrednom sastanku prošli tjedan Turskoj dali potporu nakon što su sirijske granate pale na pogranični grad u Turskoj i ubile petero civila. To je najozbiljni slučaj prekograničnog nasilja od početka pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada u Siriji a Turska i Sirija od tada stalno razmjenjuju vatru. "Imamo spremne sve potrebne planove za zaštitu i obranu Turske ako će to biti potrebno", rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen novinarima prije sastanka ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu. Rasmussen je pohvalio tursku vladu za njenu suzdržanost i rekao da se nada da će dvije strane izbjeći eskalaciju.

ATENA - Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u utorak u Atenu, središte krize eurozone, izazvavši prosvjede gnjevnih Grka i noseći poruku potpore, ali ne i svježi novac naciji na rubu bankrota koja se bori za ostanak u eurozoni. Merkel može očekivati neprijateljski doček grčkih građana umornih od višegodišnje recesije i štednje. Brojni Grci krive Njemačku za bolne reforme koje moraju provesti u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 200 milijardi dolara. Policija je zabranila prosvjede u središtu Atene i razmjestila 6.000 policajaca, uključujući protuterirističke postrojbe i snajperiste na krovovima zgrada, kako bi pružila sigurnost tijekom šestosatnog posjeta kancelarke Merkel, prvog od izbijanja krize eurozone 2009.

STOCKHOLM - Nobelovu nagradu za fiziku za 2012. dijele Francuz Serge Haroche i Amerikanac David Wineland za svoje radove na polju kvantne fizike, priopćio je u utorak odbor za dodjelu nagrade, prenose agencije. Haroche i Wineland su nagrađeni za "svoje nove eksperimentalne metode koje omogućuju mjerenje i rukovanje pojedinačnim kvantnim sustavima". "Dobitnici su utrli put novoj eri eksperimentalnog istraživanja u kvantnoj fizici pošto su uspjeli izravno promatrati pojedinačne kvantne čestice a da ih pritom nisu uništili", dodaje se u priopćenju švedske Kraljevske akademije znanosti. Njihovi radovi mogli bi omogućiti razvoj superbrzog računala temeljenog na kvantnoj fizici, prenosi Reuters.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙