FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 6. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LONDON

Velika Britanija je u petak navečer izručila Sjedinjenim Državama islamskog radikala Abu Hamzu al-Masrija, pošto je on izgubio osmogodišnju bitku s britanskim pravosuđem da izbjegne izručenje. Egipćanina Abu Hamzu Washington optužuje da podupire al Kaidu, da je pomogao u jednoj otmici u Jemenu te da je sudjelovao organiziranju logora za obuku gerilaca u Sjedinjenim Državama. Taj je 54-godišnji jednooki propovjednik zloglasan postao hvaleći napade na SAD 11. rujna 2001., a vodio je i džamiju u sjevernome dijelu Londona za koju Britanci tvrde da je rasadnik islamističkoga radikalizma.

WASHINGTON

Napredak ostvaren u Afganistanu plaćen je životima tisuća vojnika i bilo bi korisno kada bi afganistanski predsjednik Hamid Karzai pokazao zahvalnost tolikih žrtvama, izjavio je u petak američki ministar obrane Leon Panetta, odbacivši nedavne Karzaieve kritike na račun američkog angažmana u Afganistanu. "Ostvarili smo napredak u Afganistanu jer se tamo nalaze muškarci i žene u uniformama spremni boriti se i umrijeti za suverenitet Afganistana i pravo naroda da upravlja svojom sudbinom", rekao je Panetta. Podsjetio je da je 2.000 američkih vojnika poginulo u ratu kojeg predvode SAD, saveznici iz NATO-a i afganistanska vlada. "Mislim da bi bilo korisno kada bi predsjednik (Karzai) s vremena na vrijeme pokazao zahvalnost za te žrtve koje su se borile i poginule za Afganistan, umjesto da ih kritizira", istaknuo je američki ministar.

BAYAMO

Kubanska disidentica, blogerica Yoani Sanchez, oslobođena je u petak 30 sati nakon što je uhićena u Bayamu, na jugoistoku Kube, kamo je došla pratiti suđenje mladom španjolskom političaru koji je vozio automobil u kojem je ovog ljeta poginuo disident Oswaldo Paya. "Upravo smo oslobođeni! Trideset sati pritvora i puno anegdota za ispričati", napisala je na Twitteru u petak navečer 37-godišnja filologinja koja je osvojila brojne međunarodne nagrade za svoj blog www.desdecuba.com/generaciony. "Oslobođeni smo, hvala svima onima koji su digli glas ili napisati 'tweet' kako bismo se vratili kućama", dodala je ona nekoliko sekundi kasnije. Vodeća osoba internetskog disidenstva Yoani Sanchez, ujedno dopisnica španjolskog dnevnika El Pais, otputovala je u Bayamo kako bi pratila suđenje Angelu Carromeru (26), čelniku pokreta mladih Narodne stranke na vlasti u Španjolskoj, optuženog za ubojstvo iz nehata.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙