FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz sviejta do 9,30 sati.

MANILA - Francuski premijer Jean-Marc Ayrault u subotu je u manili opovrgao predviđanja onih koji govore o propasti naglašavajući da će jedinstvena valuta "opstati". "Euro je stečevina povijesti i ona bi bila dovedena u opasnost kad bi riskirali i napustili ga. Uvjeravam vas: usprkos prorocima loše sreće, euro će opstati", kazao je Ayrault na gospodarskom forumu organiziranom u Manili. Prethodnog je dana povjerio novinarima da se svi sugovornici u jugoistočnoj Aziji, pod utjecajem "anglosaksonskog tiska, posebice britanskog", pitaju o budućnosti eura i strahuju da će Grčka ispasti iz eurozone.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozvale su na primirje u Siriji tijekom Kurban-bajrama idućeg tjedna, podržavši tako inicijativu međunarodnog posrednika Lakhdara Brahimija. State Department objavio je da podržava Brahimijev poziv na primirje "ako da sirijski narod može u miru i sigurnosti slaviti vjerski blagdan", rekla je glasnogovornica Victoria Nuland. Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi doputovao je u petak u Damask gdje će se sastati s najvišim sirijskim dužnosnicima u nadi da će osigurati prekid vatre u ratu između vlade predsjednika Bašara al-Asada i pobunjeničkih snaga. Brahimi se danas treba sastati sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Validom al-Mualemom.

RAMALAH - Glasački uredi otvoreni su u subotu ujutro za lokalne izbore na Zapadnoj obali, kao prvi palestinski izbori nakon parlamentarnih 2006. na kojima je pobijedio Hamas, na vlasti u Gazi, koji ove izbore bojkotira. Ograničeno na Zapadnu obalu, glasovanje se ondje održava samo u 91 od 353 lokalne samouprave, većinom na sjeveru teritorija. Mjesta su već popunjena u 181 samoupravi, gdje je postojala samo jedna lista, a ostala treba popuniti naknadno u pomanjkanju liste kandidata, objavilo je Središnje izborno povjerenstvo (CEC). Gotovo 900 biračkih mjesta otvoreno je do 19 sati. Ukupno oko 4700 kandidata, među kojima približno 25 posto žena na više od 300 lista bori se za glasove pola milijuna birača za otprilike 1000 mjesta, po CEC-u. U Hebronu jedna od lista sadrži isključivo kandidatkinje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙