FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

BERLIN - Hrvatski premijer Zoran Milanović govorio je u četvrtak navečer u Berlinu, na proslavi šezdesete obljetnice njemačkog Odbora za gospodarsku suradnju s istočnom Europom, o povijesnim vezama Hrvatske i Njemačke, kao i o daljnjem procesu europske integracije koji je nazvao nezaustavljivim. Milanović je sudjelovao na proslavi Odbora koji se od 1952. brine za gospodarske odnose Njemačke sa zemljama istočne i jugoistočne Europe i središnje Azije, te pokriva više od dvadeset zemalja, a danas mu je ključna zadaća zalaganje za tržišne reforme u zemljama u tranziciji i njihova integracija u europske strukture. Milanović je također govorio o turbulentnim vremenima kroz koja prolazi Europska unija, te naglasio da je ona danas na raskrižju europske povijesti. Nakon proslave uslijedila je svečana večera na kojoj se sudionicima pridružila i kancelarka Angela Merkel.

WASHINGTON - State Department u četvrtak je izrazio nadu da će i sirijski režim i oporbene snage poštivati i u djelo provesti prekid vatre dogovoren za muslimanski blagdan Kurban bajram. "Nadamo se i očekujemo da to ne ostane prazno slovo na papiru, nego da to provedu u djelo, prije svega režim", rekla je glasnogovornica ministarstva Victoria Nuland. "Čuli smo mnogo obećanja od Asadovog režima... Nismo vidjeli da je i jedno proveo u djelo", rekla je Nuland. Sirijski režim i oporbene snage u četvrtak su potvrdile da će od petka poštivati četverodnevni prekid vatre tijekom muslimanskog blagdana Kurban bajrama.

RAMALAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je izvijestio šeficu europske diplomacije Catherine Ashton o želji Palestinaca da u UN-u dobije status države nečlanice, izvijestili su službeni izvori. Na sastanku s Ashton u Ramalahu, predsjednik Abas ponovno je istaknuo kako su Palestinci "spremni vratiti se za pregovarački stol nakon izmjene statusa Palestine u UN-u te nastaviti pregovore" s Izraelcima, objavila je palestinska agencija Wafa. Ashton, koja upravo završava dvodnevni posjet Izraelu i palestinskim teritorijima izjavila je kako EU kao temelj rješenja izraelsko-palestinskog sukoba razmatra mogućnost postojanja dviju susjednih država.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙