FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. osudio je u subotu u telegramu nasilje i zatražio za Libanon i čitavu regiju "dar mira" nakon napada koji je potresao Bejrut u petak usmrtivši šefa obavještajnih službi policije i ranivši oko 100 osoba. "Kao što je napravio i tijekom apostolskog putovanja u Libanon, Sveti Otac osuđuje ponovno nasilje koje proizvodi toliko patnje", piše u priopćenju Vatikana koje citira Papin telegram maronitskom patrijarhu Bechari Butrosu Rai. U toj poruci Benedikt XVI. kaže da je "zatražio od Boga da Libanonu i čitavoj regiji daruje mir i pomirenje". Već u petak navečer Vatikan je putem glasnogovornika oca Federica Lombardija izrazio "najodlučniju osudu" napada u Bejrutu "zbog njegova apsurdna pogibeljna nasilja".

TEHERAN - Iran je u subotu osudio eksploziju koja je usmrtila šefa obavještajnih službi libanonske policije u Bejrutu, optužujući Izrael da stoji iza napada koji je libanonska oporba pripisala režimu u Damaska, savezniku Teherana. "Iran osuđuje terorističku eksploziju koju su izveli oni koji žele stvoriti podjele između različitih libanonskih skupina, na štetu interesa Libanona", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na Internet stranici ministarstva. "Bez sumnje, glavni neprijatelj libanonskog naroda je cionistički režim koji najviše profitira nestabilnošću i nedostatkom sigurnosti u regiji", dodao je on. Ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi optužio je "neprijatelje u regiji" da "nastoje povećati nesigurnost kako bi ostvarili svoje zlonamjerne ciljeve", u telefonskom razgovoru u petak navečer s libanonskim kolegom Adnanom Mansurom.

TRIPOLI - Predsjednik libijske nacionalne skupštine Mohamed al-Megarijef ocijenio je da oslobađanje zemlje od režima Moamera Gadafija nije u potpunosti ostvareno, godinu dana nakon smrti svrgnutog diktatora. "Oslobađanje zemlje nije potpuno ostvareno u nekim područjima", kazao je Megarijef u govoru emitiranom u noći sa petka na subotu, ističući posebno grad Bani Valid, jedno od prvih uporišta bivšeg režima, poprišta višednevnih pogibeljnih sukoba. Megarijef je iznio podatke o razdoblju nakon Gadafija, ustvrdivši "kašnjenje i zanemarivanje" formiranja vojske i policije, nadzora nad oružjem i neintegraciju bivših ustanika u državne institucije. "Takva situacija, ocijenio je on, stvorila je nezadovoljstvo i tenziju među različitim sastavnicama društva kao i širenje kaosa, nereda, korupcije što je oslabilo rad različitih vladinih organizama", izjavio je Megarijef.

DIYARBAKIR - Šest pripadnika turskih snaga sigurnosti i tri Kurda poginuli su u sukobima tijekom noći sa petka na subotu u Turskoj, objavile su turske vlasti. Tri pripadnika specijalne policije i tri pripadnika Radničke stranke Kurdistana (PKK) poginula su u sukobi pokraj autoceste u regiji Hakkari koja graniči sa Irakom i Iranom. U drugom incidentu u pokrajini Bitlis sjeverno od Hakkarija u napadu kurdskih gerilaca ubijena su tri pripadnika seoske straže, a ranjen je jedan vojnik i tri pripadnika straže. Sukobi vojske i PKK pojačani su od ljeta, što vlasti u Ankari pripisuju rastućem bezvlašću i jačanju borbi u susjednoj Siriji. Turski premijer Tayyip Erdogan optužio je vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada da naoružavaju kurdske pobunjenike.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙