FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. listopada 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Očekuje se da će gotovo 40 posto američkih birača glasovati prije vremena na američkim predsjedničkim izborima 2012., a među glasačima koji su već dali svoj glas američki predsjednik Barack Obama vodi ispred svog republikanskog protukandidata Mitta Romneya, objavili su američki mediji. Obojica kandidata pozivala su birače ne samo da izađu na izbore već i da iskoriste pravo ranijeg glasovanja uoči izbornog dana 6. studenoga kako bi se povećao odziv. Ankete provedene među biračima koji su već glasovali pokazuju da demokratski kandidat Obama vodi u brojnim američkim saveznim državama, objavili su u subotu mediji. Prema anketi Reuters/Ipsos na reprezentativnom uzorku od 960 birača za Obamu je dosad glasovalo 54 posto, dok je Romney dobio 39 posto glasova dosad izašlih birača. Ispitivanje je pokazalo da je dosad glasovalo 18 posto upisanih birača.

WASHINGTON

Američka državna tajnica Hillary Clinton potvrdila je u razgovoru za Washington Post od petka da kani otići s dužnosti nakon 20. siječnja, kada novi američki predsjednik preuzme dužnost, pa i ako Barack Obama bude ponovo izabran. "Ne odustajem od plana (...) Kanim otići ubrzo nakon preuzimanja dužnosti. No još nisam uspjela sjesti i o tome razgovarati s predsjednikom jer je zauzet predizbornom utrkom, što će, nadajmo se, uskoro završiti. Onda ćemo razgovarati o načinu predaje" dužnosti, rekla je Clinton za dnevnik. Američka državna tajnica, koja je izgubila u utrci s Obamom na demokratskim predizborima 2008., prokrstarila je svijetom nakon siječnja 2009. Stup je demokratske vlade, ali je više puta isticala da će na dužnosti biti samo jedan predsjednički mandat.

BEOGRAD

Nakon što je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ovog tjedna opozvao veleposlanike iz Moskve i Pariza, tijekom naredna tri mjeseca Srbija će povući njih još 33, što je skoro polovica ukupnog broja šefova diplomatskih misija u svijetu, objavio je beogradski "Blic". U Ministarstvu vanjskih poslova Srbije nisu željeli komentirati, ali ni opovrgnuti te tvrdnje. Kako navodi izvor "Blica", trećini tog broja veleposlanika istječe četverogodišnji mandat, dok je opoziv ostalih diplomata, kako se nagađa, rezultat političke odluke novih vlasti. Veleposlanike u Parizu Dušana Batakovića i Moskvi Jelicu Kurjak predsjednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao je i ta je odluka službeno objavljena, dok neimenovani sugovornik "Blica" tvrdi da su rješenja već uručena i diplomatima u drugim velikim centrima - Washingtonu, Berlinu i Londonu. Njima mandat istječe u narednih nekoliko mjeseci. List tvrdi da će se gotovo 20 diplomata vratiti u Srbiju, iako im mandat nije pri kraju.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙