FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 17. listopada 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW YORK - U saveznoj državi New York održano je drugo od triju televizijskih sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji tijekom kojega je aktualni predsjednik i kandidat Demokratske stranke Barack Obama, u odnosu na prvu debatu, pokazao više agresivnosti i energičnosti, prozvavši republikanskog kandidata Mita Romneya za nakanu daljnjeg socijalnog raslojavanja američkog društva. Obama je bio puno oštriji i energičniji nego na na prvom sučeljavanju početkom listopada, kada je njegov mlaki nastup izazvao žestoke kritike među pristašama demokrata i dao poticaj republikanskoj kampanji. Tijekom drugog 90-minutnog sučeljavanja, orijentiranog na pitanja nezaposlenosti, porezne politike i cijene energenata, Obama je optužio Romneya za namjerno iskrivljavanje rezultata njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata. Zauzimajući se za jednaka prava za sve američke građane, prozvao je Romneya da svojim gospodarskim planom nastoji pogodovati samo bogatima, na račun srednje klase. Romney je pak prozvao Obamu da se nije jasno odredio prema napadu islamista u Libiji prošloga mjeseca, u kojemu je ubijeno četvero Amerikanaca, kao i da je odgovoran za stagnaciju američkog gospodarstva. Poručio je da on zna kako pokrenuti posrnulo gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta.

TRIPOLI - Novi dokazi o ubojstvu svrgnutog libijskog diktatora Moamera Gadafija nakon njegova zatočenja i pogubljenja desetaka njegovih pristaša potiču pitanja o okolnostima njegove smrti, objavljuje Human Rights Watch u srijedu. Po verziji libijskih prijelaznih vlasti, Gadafi je ubijen u pucnjavi u trenutku zatočenja 20. listopada 2011. u Sirti, na sjeverozapadu zemlje. No, svjedoci i mediji su tvrdili da je ubijen nakon što su ga zatočili ustanici. Naslovljeno "Smrt diktatora: krvava osveta u Sirti", izvješće od 50 stranica detaljno opisuje posljednje sate Gadafija i okolnosti njegove smrti, smrti njegova sina i pripadnika njegova konvoja, na temelju svjedočanstava i fotografija snimljenih mobitelom. "Rezultati naše istrage potiču pitanja oko izvješća vlasti da je Moamer Gadafi ubijen u pucnjavi a ne nakon zatočenja", tvrdi Peter Bouckaert, direktor hitne službe pri HRW-u. "Dokazi sugeriraju da su paravojne snage oporbe smaknule nasumično najmanje 66 pripadnika Gadafijeva konvoja, zatočenih u Sirti", rekao je on. Paravojne snage u gradu Misrati zatočile su i razoružale pripadnike Gadafijeva konvoja a potom ih istukli. "Pogubili su najmanje njih 66 blizu hotela Mahari", dodaje on, ističući da su nekima ruke bile vezane iza leđa.

KABUL - U samoubilačkom napadu automobilom-bombom na zajedničku bazu NATO-a i afganistanske vojske, do kojeg je došlo u srijedu, bilo je brojnih žrtava među afganistanskim snagama, objavila je međunarodna koalicija. "Prema prvim informacijama, napad je prouzročio brojne žrtve među afganistanskim snagama ali zasad nema informacija o žrtvama među vojnicima NATO-a", izjavio je glasnogovornik međunarodne koalicije ne navodeći jesu li afganistanske žrtve ranjene ili poginule. "Napad automobilom-bombom u srijedu ujutro bio je usmjeren na ISAF, snage NATO-a u Afganistanu, i afganistanske sigurnosne snage u pokrajini Paktija", na istoku zemlje, izjavio je on. Glasnogovornik guvernera Paktije, relativno nestabilne zone, kazao je da ne zna broj ubijenih osoba ali zna da je deset afganistanskih vojnika ranjeno.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙