FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ROVINJ - Jedan od najistaknutijih svjetskih ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 2008. godine Paul Krugman u sklopu drugog Adris Business Foruma danas je u Rovinju pred velikim brojem uglednika i poslovnih ljudi govorio o izazovima ekonomske krize, a Hrvatskoj je poručio da ne bi trebala žuriti u eurozonu. Ustvrdio je kako je uvođenje eura bio zapravo glavni temelj za krizu u Europi, međutim, kako je rekao, "kada se već u sve to krenulo, vraćati se natrag bila bi još veća katastrofa". Uspoređujući Europu i Ameriku, Krugman je istaknuo kako Europska unija nije država, ne postoji zajednička politika, i da je, samim time i proračun koji bi mogao poslužiti za transfere iz bogatih zemalja prema siromašnijima, premali za bilo kakvu intervenciju. Po njegovim riječima, Hrvatska ne bi trebala žuriti u eurozonu. "Situaciju s Hrvatskom nisam dublje i detaljno proučavao tako da ne želim ući u bilo kakvu analizu", napomenuo je Krugman. Odgovarajući na pitanje novinara o rezovima i mjerama koje provodi hrvatska vlada, istaknuo je kako općenito vlade malih zemalja nemaju previše izbora nego da pokušaju zadovoljiti zahtjeve takvim pokušajima. "Vlade malih zemalja, pa tako i Hrvatske, nemaju puno manevarskog prostora. Vlada treba prihvatiti zahtjeve vanjskih igrača, ali ne treba činiti više nego što mora. Ni hrvatska vlada ne može reći ne zahtjevima iz Europske unije, ali treba se prilagoditi", zaključio je Krugman.

POREČ - Bez kreiranja novih proizvoda i bez novih investicija neće biti daljnjeg razvoja hrvatskog turizma, istaknuo je danas u Poreču ministar turizma Veljko Ostojić ističući kako će u fokusu interesa resornog ministarstva biti produženje sezone i postizanje kvalitetnog iskoraka na ljestvici konkurentnosti. "Svima nam je zajednički cilj kako doći do 8-10 mjeseci rada u sezoni. To je cilj koji će biti u fokusu interesa ministarstva u ovom mandatu s definitivnom željom da napravimo kvalitetan iskorak na ljestvici konkurentnosti", rekao je Ostojić na simpoziju "Hrvatsko hotelijerstvo i turizam" u Poreču. Na tom skupu, na temu "Razvojni prioriteti za hrvatski turizam izvan glavne sezone", okupilo se oko 120 hotelijera, stručnjaka u turizmu, turističkih menadžera i predstavnika investitora u hrvatski turizam. Navodeći kako je Hrvatska po konkurentnosti zauzela osmu poziciju od devet zemalja Mediterana, da je 24. u Europi i 34. u svijetu Ostojić je poručio kako možemo i zaslužujemo puno bolje.

SPLIT - Na području Splitsko-dalmatinske županije trenutno je 11 gospodarskih zona spremno za prihvaćanje investitora, a ulagačima u takve zone županija jamči izdavanje građevinske dozvole u roku od 60 dana, istaknuo je danas splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader na konferenciji "Mogućnosti ulaganja u Splitsko-dalmatinsku županiju 2012". Konferencija je organizirana na poticaj Hrvatske matice iseljenika, a nazočno joj je 60-tak hrvatskih iseljenika koji su se vratili ili se žele vratiti u Hrvatsku, zastupnici tvrtki iseljenika te nekoliko konzularnih predstavnika u Hrvatskoj. Splitsko-dalmatinska županija vodi gospodarski proaktivnu politiku i želi vratiti povjerenje naših iseljenika, istaknuo je župan Sanader. Zdenko Lucić iz Agencije za investicije i konkurentnost detaljnije je predstavio nedavno usvojeni Zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, napominjući kako se posebice potiču investicije u turizam, u hotele i ugostiteljske objekte visoke kategorije.

DARDA - Tvrtka Modo Interijer studio, orijentirana izvozu, danas je u industrijskoj zoni baranjskoga mjesta Darde otvorila novu tvornica namještaja, površine oko tisuću četvornih metara, u čiju je gradnju i opremanje uložila oko pet milijuna kuna. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je kako takvi primjeri pokazuju da Hrvatska može izvoziti ne samo sirovinu, nego i visoko kvalitetne proizvode s dodanom vrijednosti. Istaknuo je kako su investicije u malom i srednjem poduzetništvu u prvih šest mjeseci ove godine za 400 milijuna kuna veće nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Izvoz maloga i srednjeg poduzetništva u tom razdoblju veći je za dvije milijarde kuna, a broj zaposlenih veći je za 13 tisuća, ustvrdio je Maras. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je kako otvorenje te tvornice pokazuje da se drvni prerađivači dobro prilagođavaju nepovoljnim uvjetima poslovanja u recesiji, a država sa svojim institucijama treba pomoći da se prilagođavaju što brže i učinkovitije.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) upozorila je danas na alarmantno stanje u poljoprivredi, mišljenja su kako će bez intervencije države mnoga gospodarstva propasti, a ukazali su i na štete koje poljoprivredna gospodarstva trpe zbog loše kvalitete plavog dizela. Predsjednik HPK Matija Brlošić na konferenciji za novinare je istaknuo kako su poljoprivrednici, korisnici plavog dizela već nekoliko puta upozoravali da kvaliteta tog goriva ne zadovoljava zbog čega obiteljska gospodarstva trpe znatne štete. Stoga će HPK od nadležnih institucija tražiti izmjenu pravilnika o korištenju plavog dizela te će predložiti da se plavi dizel kao takav više ne prodaje već da se omogući trošenje eurodizela. Problem je u tome, kažu, što poljoprivredna mehanizacija nije ista kao prije deset godina, tehnologija napreduje, no kvaliteta goriva je ostala ista kao prije 20 godina, motori se kvare i dolazi do velikih šteta. Iz HPK su ponovo upozorili da je stanje u agraru zbog suše alarmantno, štete su ogromne. Ukoliko država ne bude intervenirala prvo će svoja vrata zatvoriti stočari, već je nekoliko tisuća obiteljskih gospodarstva ove godine to napravilo, a sljedeće godine su na redu ratari, kazao je Brlošić.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren skroman redovni promet od 8,1 milijun kuna, dionički indeks Crobex blago je porastao, za 0,12 posto, na 1.754,83 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,19 posto, na 979,17 bodova. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a, od 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,96 posto, na 205,50 kuna. Po prometu slijedi dionica Turisthotela, sa 649,4 tisuća kuna, uz rast cijene za 6 posto, na 1.060 kuna. Promet od 555,7 tisuća kuna ostvarila je danas dionica Ericssona Nikole Tesle čija je cijena porasla 0,32 posto, na 1.243,86 kuna. Rast cijene bilježi i dionica Atlantske plovidbe, za 1,29 posto, a promet tom dionicom iznosio je 554,7 tisuća kuna. Dionica Dalekovoda prodano je za 524,4 tisuće kuna, a cijena joj je porasla 3,09 posto, na 120,87 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙