FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - HŽ je godinama djelovao kao socijalna ustanova, odnosno hospicij, i to sada treba mijenjati, rekao je ministar Hajdaš Dončić na današnjoj konferenciji za novinare u povodu Dana Hrvatskih željeznica. Sljedećih deset mjeseci bit će dovršeno smanjenje broja zaposlenih u HŽ-ovim društvima, uz otpremnine od najviše 200.000 kuna bruto po zaposlenom, ovisno o dužini staža, najavio je Hajdaš Dončić te dodao da paralelno s tim slijede pojačana ulaganja u modernizaciju željezničke infrastrukture i vozila. HŽ Putnički prijevoz očekuje modernizaciju voznog parka s 32 elektromotorna i 12 dizelsko električnih vlakova za koje se još ovoga mjeseca očekuje raspis međunarodnog natječaja na kojem priliku mora tražiti domaća industrija. Domaće tvrtke, među kojima i Gredelj, uz dobru pripremu imaju velike šanse, smatra Hajdaš Dončić. Među novostima o kojima je govorio čelnik HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković je osnivanje Tehničkih servisa u koje će biti prebačen dio radnika Gredelja. Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić najavio je zbrinjavanje viška od 650 radnika, a predsjednik Uprave HŽ-a Cargo Ivan Lešković je na novinarsko pitanje o opravdanosti kupovine Diokijeva industrijskog kolosijeka odgovorio da je to dobar posao, proveden po zakonu.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas prijedlogu zakona o energiji, koji Vlada upućuje u saborsku proceduru, jer se njime cijene energenata prepuštaju zakonima tržišta, a Vlada se odriče mogućnosti utjecaja na formiranje njihove konačne cijene. Dosad je Vlada određivala visinu pojedinih tarifnih stavki u tarifnim sustavima, a u prijedlogu novog zakona se formiranje cijene energenata prepušta zakonima tržišta, što se opravdava usklađivanjem s EU. To je loše i opasno po hrvatske građane jer zakoni tržišta za formiranje cijena energenata znače moguća stalna poskupljenja, što se opravdava nagomilanim gubicima, kao što je nedavno učinilo i HEP-Toplinarstvo u Zagrebu. Stoga NHS poziva Vladu da još jednom promisli o svojem prijedlogu i da zadrži barem neki oblik utjecaja na određivanje visine cijena energenata kako bi se mogli ublažiti potpuno izvjesni novi i neizdrživi udari na građane, koji ionako nemaju dovoljno sredstava za pokriće rastućih mjesečnih troškova.

PULA - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se "na kraju tunela mračnih gospodarskih pokazatelja ipak nazire tračak svjetla, ali plamičak je slab i mogao bi se lako ugasiti". Nadu u oporavak realnog sektora pobudili su statistički podaci o rastu industrijske proizvodnje u kolovozu za 0,6 posto u odnosu na lanjski kolovoz, no svi ostali pokazatelji su porazni, primjerice nelikvidnost koja mjesečno raste za 500 milijuna kuna, te se od 2009. godine, kada je iznosila 16 milijardi kuna, sada popela na 44 milijarde kuna, kazao je Matijašević. Kako bi se zaustavio trend pada životnog standarda HUS od Vlade traži poreznu reformu kojom će jače opteretiti one koji imaju više. Banke i financijske institucije trebalo bi više opteretiti porezima, a veći dio građana i poduzetnika osloboditi poreznog pritiska, naglasio je Matijašević.

ZAGREB - Tijekom rujna u Hrvatskoj je prodano 1.767 novih osobnih automobila što je samo 40 vozila više nego u kolovozu, koji je tradicionalno slab prodajni mjesec i iza kojeg je prošlih godina u pravilu slijedio rujanski jesenski oporavak.Po podacima agencije Promocija Plus, u odnosu na prošlogodišnji rujan ove je godine u devetom mjesecu prodao 44,8 posto manje automobila. U prvih devet mjeseci prodano je 26.401 automobil, što je za 6.408 vozila ili 19,5 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najprodavaniji modeli u prvih devet mjeseci su Opel Astra, Volkswagen Polo, Volkswagen Golf, Citroen C4 i Opel Corsa.

ZAGREB - Ovogodišnji, 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, okupit će na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 10. do 14. listopada više od 340 izlagača iz 25 zemalja svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a. Na više od 38 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u deset paviljona ove će godine svoje proizvode i usluge predstaviti nešto veći broj stranih, a manji broj domaćih izlagača, što je pokazatelj u kojoj mjeri ta industrija još osjeća posljedice svjetske krize, istaknuo je direktor ZV-a Milan Trbojević.

ZAGREB - Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) programa i projekata Europske unije potpisala je ugovor s tvrtkom Mucić&CO d.o.o. iz Dugopolja o izgradnji triju graničnih inspekcijskih postaja za veterinarski i fitosanitarni pregled na graničnim prijelazima Metković (Nova sela), Karasovići i Luka Ploče, u vrijednosti 2,61 milijuna eura, izvijestili su iz danas SAFU-a. Riječ je o projektu koji sufinancira EU s 1,96 milijuna eura, što je 75 posto ukupne vrijednosti radova, kroz IPA pretpristupni program. Iz SAFU-a ističu kako su za izgradnju i opremanje graničnih inspekcijskih postaja i u zadnjih godinu i pol dana potpisali ukupno 11 ugovora u vrijednosti 7,13 milijuna eura (EU udio je 5,35 milijuna eura).

ZAGREB - Promotivni film Hrvatske turističke zajednice (HTZ) "Oda radosti" osvojio je drugu nagradu na 45. međunarodnom festivalu turističkog filma u Karlovym Varyma u Češkoj, izvijestili su danas iz Glavnog ureda HTZ-a. Festival u Karlovym Varyma održava se od 4. do 6. listopada, a svečana dodjela nagrada bit će večeras. Film "Oda radosti", koji spaja tradicionalno i suvremeno, nastao je prema ideji hrvatske čelistice Ane Rucner, a namijenjen je prikazivanjima na inozemnim tržištima i dio je promotivne kampanje HTZ-a pod sloganom "Hrvatska – nova turistička zvijezda Europske unije". Film je tijekom ove godine osvojila više nagrada na međunarodnim festivalima i sajmovima.

ZAGREB - Zagrebačka turistička gradska kartica "Zagreb Card" u međunarodnom testiranju 16 turističkih gradskih kartica iz 14 europskih velikih zauzela je deveto mjesto, a ujedno je i među najjeftinijim s cijenom od 11,89 eura, dok je najboljom ocijenjena bečka kartica koja je također među jeftinijima s cijenom od 19,9 eura. O tom su testiranju danas izvijestili iz Hrvatskog auto kluba (HAK) koji kao nacionalni auto klub sudjeluju u međunarodnom programu EuroTest. Gradske (turističke) kartice korisnicima omogućuju niz popusta za izlete, ulaznice za povijesne i kulturne ustanove, javni prijevoz i drugo, te su zadnjih nekoliko godina sve popularnije među turistima u gradovima koji ih imaju. Uz bečku karticu, koja sadržava 151 element ponude i nudi najviše popusta, dobrim su još ocijenjene kartice Osla i Ljubljane, dok su najlošije ocjene dobile kartice iz Berlina i Pariza.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) obustavila je postupak u vezi utvrđivanja obveze grada Opatije da objavi ponudu za preuzima Liburnia Riviera Hotela (LRH), a nakon što je Visoki upravni sud presudio da za grad Opatiju te općine Matulji, Mošćenička Draga i Lovran nije nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje LRH, jer su izvorno stekli 25 posto plus jednu dionicu te opatijske hotelske kuće. Upravno vijeće Hanfe je zaključak kojim se postupak obustavlja donijelo na jučerašnjoj sjednici, a danas je objavljen na internet stranicama Hanfe i Zagrebačke burze. Hanfa je u lipnju 2009. donijela rješenje po kojem je za grad Opatiju te općine Matulji, Mošćenička Draga, Lovran i društvo Nova Liburnija d.o.o. nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje LRH. Grad i tri općine su pokrenule upravni spor, a Hanfa je 6. srpnja ove godine zaprimila presudu Visokog upravnog suda kojom je tužba uvažena, a rješenje Hanfe poništeno. Sud je donio takvu odluku "jer je Agencija pogrešno cijenila dokaze u spisu predmeta i na pogrešnoj ocjeni istih pogrešno primijenila materijalno pravo". Prema navodima iz obrazloženja presude, Agencija je prije svega, pogrešno zaključila da grad Opatija i ostali nisu stekli dionice LRH izvorno, a stav je Suda da su izvorno stekle dionice u postupku pretvorbe društva LRH.

ZAGREB - Crobex indeksi Zagrebačke burze oslabili su danas, drugi dan zaredom, u mirnom trgovanju, bez jasnih smjernica jer nema važnijih poslovnih objava. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,31 posto, na 1.747 bodova, a Crobex10 0,77 posto, na 973 boda. Redovni promet iznosio je 3,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba. Najtrgovanija je do podneva bila dionica Turisthotela, sa 650.000 kuna prometa. Cijena joj je skočila 8,1 posto, na 1.060 kuna. Slijedi dionica Atlantske plovidbe, s ostvarenih 391.000 kuna prometa, i rastom cijene za 2,1 posto, na 256,2 kune. Dionici HT-a cijena je oslabila 0,24 posto, na 106,99 kuna, uz promet od 342.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnu listu od prošlog petak, oslabila prema euru za 0,18 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,463334 kune. Kuna je na tjednoj razini ojačala prema britanskoj funti, za 0,54 posto, i američkom dolaru, za 0,33 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnoj listi HNB-a tako iznosi 9,288530 kuna, a srednji tečaj dolara 5,737936 kuna. Srednji tečaj švicarskog franka je pak na tjednoj razini gotovo nepromijenjen i na kraju ovog tjedna iznosi 6,158883 kune. U odnosu na tečajnu listu HNB-a utvrđenu jučer, na današnjoj je tečajnici kuna prema euru oslabila za 0,14 posto, prema franku za 0,12 posto, a prema funti za 0,09 posto, dok je prema dolaru ojačala za 0,33 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙