FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. listopada 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Zakonske uvjete za pokretanje postupka predstečajne nagodbe ispunjava oko 55 tisuća dužnika, od čega je oko 30 posto njih s područja Zagreba, podaci su Ministarstva financija iz informacije o Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji je jučer stupio na snagu. Postupak predstečajne nagodbe je postupak koji se provodi s ciljem uspostavljanja likvidnosti i solventnosti dužnika, a Zakonom je propisana obveza pokretanja postupka predstečajne nagodbe za dužnike - pravne osobe, obrtnike i trgovce pojedince, koji su nelikvidni ili insolventni i stekli su zakonom propisane uvjete za pokretanje tog postupka. Postupak predstečajne nagodbe pokreće se isključivo temeljem prijedloga dužnika, a on ga je dužan podnijeti kada se ispune zakonski uvjeti - ako dužnik u roku od 60 dana poduzetim mjerama financijskog restrukturiranja izvan postupka predstečajne nagodbe ne može uspostaviti stanje likvidnosti; najkasnije 21 dan od nastanka insolventnosti. Krajem kolovoza blokirano je bilo ukupno 73.393 poslovna subjekta, no kako se u postupku predstečajne nagodbe mogu pojaviti samo pravne osobe, obrtnici i trgovci pojedinci te će se taj postupak pokrenuti ako su u blokadi 60 ili više dana, u Ministarstvu financija procjenjuju kako je 55 tisuća potencijalnih dužnika koji će pokrenuti postupak. Od toga je najveći broj njih u Zagrebu, 16.338.

ZAGREB - Stalni odbor za prehrambeni lanac i zdravlje životinja Europske komisije danas je u Bruxellesu jednoglasno usvojio odluke kojima se Hrvatskoj, bez ograničenja, dozvoljava izvoz svježeg mesa svinja i proizvoda od mesa svinja na tržište Europske unije kao i odluku kojom se odobrava izvoz školjkaša, izvijestilo je danas Ministrstvo poljoprivrede. Ovim odlukama, koje će stupiti na snagu objavom u Službenom listu EU, okončan je dugotrajan proces pregovaranja RH oko osiguravanja uvjeta kojima je bilo potrebno udovoljiti, a u svrhu stavljanja hrvatskih proizvoda na zajedničko tržište EU, navode iz resornog ministarstva. Sve provedene mjere i opsežni podaci prikupljeni programima nadziranja svinja na necijepljenja svinja protiv bolesti klasične svinjske kuge, omogućili su da RH nakon osmogodišnjeg razdoblja, dokaže da svježe meso svinja i proizvodi od mesa svinja ne predstavljaju rizik za EU. Odlukom, koju je EK usvojila, RH će u EU moći izvoziti "žive, smrznute, ohlađene ili prerađene školjkaše, bodljikaše, plaštenjake i morske puževe".

ZAGREB - Hrvatska je predložila Sloveniji da se zajedno obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu vezano uz spor oko stare devizne štednje hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, doznaje se u utorak u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). "Uputili smo prijedlog da se hrvatska i slovenska strana zajednički obrate Banci za međunarodna poravnanja u Baselu", izjavila je Hini glasnogovornica MVEP-a Danijela Barišić. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je prošloga tjedna u New Yorku da je Hrvatska na dosadašnjim razgovorima o Ljubljanskoj banci mijenjala stajališta zbog čega je skeptičan da će razgovori financijskih stručnjaka dviju zemalja koji traže rješenje toga pitanja uroditi plodom. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odgovorila mu je iz Zagreba da Hrvatska ne mijenja stajalište o Ljubljanskoj banci nego "kontinuirano ima isto stajalište". "To je stajalište da želimo surađivati u rješavanju pitanja Ljubljanske banke, ali ne vidimo da to ima veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je Pusić. Stručnjaci dviju vlada za to pitanje, Zdravko Rogić i France Arhar trebali bi o pitanju Ljubljanske banke ponovno razgovarati u četvrtak na Bledu u Sloveniji.

VARAŽDIN - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je za posjeta varaždinskoj Vindiji istaknuo kako smatra da poskupljenje mlijeka za potrošače nije realno te da to što mljekarska industrija s proizvođačima pregovara o povećanju otkupne cijene mlijeka ne znači da će porasti i konačne cijene mlijeka i mliječnih proizvoda. "Treba zahvaliti mljekarskoj industriji koja je najavila povećanje otkupne cijene i krenula u pregovore s proizvođačima mlijeka jer je situacija prilično delikatna i ovo je jedna od mjera koja je za pozdraviti, ali ne znači nužno da će krajnji proizvodi na policama za potrošače poskupjeti", kazao je ministar. Dodao je da će se u četvrtak sastati Savjet za mlijeko, te da vjeruje da će naći kvalitetna rješenja za prevladavanje situacije u sektoru mljekarstva. Na upit novinara hoće li među mjerama biti interventna mjera subvencije od 42 lipe, Jakovina je odgovorio da je ta mjera završila u jesen prošle godine i da je se više ne može provoditi. Generalni direktor Poslovnog sustava Vindije Dragutin Drk istaknuo je da na cijenu mlijeka ne utječe samo cijena svježeg mlijeka, te da se slaže s ministrom Jakovinom da je potreban niz mjera kako bi se stabilizirala situacija u proizvodnji mlijeka. Drk je poručio da Vindija zasad neće povećavati cijene svojih proizvoda.

NOVA GRADIŠKA - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u Novoj Gradiški je okupila predstavnike više seljačkih udruga kako bi zajednički apelirali na Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da iznađu dodatna sredstva u proračunu za sušom teško pogođenu poljoprivrednu proizvodnju, posebno mljekarski sektor, a ako se ogluše na njihove zahtjeve udruge će krajem mjeseca organizirati prosvjede. Zatražili su i hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem. "Sigurno ima prostora za 500 ili 600 milijuna kuna koje bi trebalo u ovoj teškoj agoniji za poljoprivrednu proizvodnju naći i ublažiti stanje", poručio je predsjednik Odbora za udruge pri HPK Stjepan Kunovec. Na teško stanje u mljekarstvu ukazao je i Antun Laslo iz Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje ocjenjujući da ni najavljena intervencija mljekarske industrije od 15 lipa ne znači mu puno. Mljekari između ostalog traže i usklađivanje parametara za izračun cijene mlijeka s europskim standardom. To bi u konačnici značilo veću otkupnu cijenu i do 60 lipa po jednoj litri, a išlo na teret otkupljivača, rekao je Dragutin Dukić iz Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Ako se Vlada ogluši na njihove zahtjeve udruge će krajem mjeseca organizirati prosvjede, a poljoprivredna komora će im dati potporu, rekao je Kunovec.

ZAGREB - Meri Matešić nova je direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), te će na toj poziciji od 1. studenoga naslijediti Niku Bulića koji je tu funkciju obavljao zadnjih 12 godina, odlučilo je danas Turističko vijeće HTZ-a. Meri Matešić je od 2008. na poziciji direktorice predstavništva HTZ-a u Londonu. Matešić je rođena 1974. u Zadru, gdje je do odlaska u London radila u agenciji Interalfa te kao direktorica prodaje i marketinga u Falkenstainer hotelu. Ministar turizma i predsjednik HTZ-a Veljko Ostojić istaknuo je na sjednici Vijeća da su pred novom direktoricom veliki izazovi, poput provođenja mjera racionalizacije te postavki novog, inovativnog operativnog marketing plana turizma Hrvatske za 2013. Zahvalio je i dosadašnjem direktoru Niki Buliću na doprinosu funkcioniranju i razvoju sustava turističkih zajednica.

ZAGREB - Uprava Ingre danas je objavila izmijenjeno mišljenje o ponudi za preuzimanje te tvrtke od strane Đuro Đaković Holdinga u kojem više nema dijela u kojem je izražavala rezervu o realizaciji dostizanja uvjetovanog praga uspješnosti koji je postavio Đaković o kupnji najmanje 95 posto dionica Ingre. Najavljuje se i da će direktor Ingre Igor Oppenheim prihvatiti ponudu Đakovića za 3,13 posto dionica Ingre koje mu nisu pod zalogom. U tom izmijenjenom mišljenju više nema ranije rezerve Uprave Ingre prema mogućnosti da Đaković dosegne prag uspješnosti od 95 posto dionica Ingre. Uprava Ingre je, naime, u svom mišljenju o ponudi Đakovića, objavljenom 25. rujna, izrazila rezervu o realizaciji tog praga, skrećući pažnju da se pod zalogom trenutno nalazi više od 5 posto redovnih dionica, a uz objašnjenje nemogućnosti dosizanja praga uspješnosti navela i da jedini član Uprave Igor Oppenheim namjerava zadržati dionice Ingre kojima raspolaže. No, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 27. rujna naložila Upravi Ingre da izmijeni svoje rješenje i to upravo u ta dva dijela, što je Uprava danas i učinila. Đuro Đaković Holding je 19. rujna objavio ponudu za preuzimanje dionica Ingre po cijeni od 6 kuna po dionici, a uvjetovao ju je dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex nastavio je rasti četvrti trgovinski dana zaredom, danas je povećan za 1,35 posto, na 1.750,94 boda, što je njegova najviša razina od sredine svibnja ove godine. Specijalizirani Crobex10 raste peti trgovinski dan zaredom, porastao je za 1,43 posto, na 977,76 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 15,1 milijun kuna, a tri su dionice ostvarile promete iznad milijun kuna. Najtrgovanija je danas bila povlaštena dionica Adris grupe sa prometom od 3,3 milijuna kuna i rastom cijene od 5,33 posto, na 237 kuna. Dionica HT-a prodano je za 2,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,92 posto, na 207,22 kune. Visok rast cijene od 11,59 posto bilježi dionica Atlantske plovidbe, na 254,50 kuna, uz promet od 1,2 milijuna kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙