FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 25. rujna 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska će od sljedećeg mjeseca moći izvoziti u Europsku uniju žive svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa, što je bilo zabranjeno još 2005., izjavio je u utorak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica nakon sastanka s europskim povjerenikom za zdravlje i zaštitu potrošača Johnom Dallijem. "Europska komisija je potvrdila da će zemljama članicama početkom listopada biti predloženo donošenje takve odluke tako da možemo očekivati da tijekom sljedećeg mjeseca naši izvoznici ponovno dobiju mogućnost izvoza živih svinja, svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa", izjavio je novinarima Mimica nakon susreta s povjerenikom nadležnim za ta pitanja. Europska komisija je zabranila još 2005. uvoz jer se u Hrvatskoj svinje cijepilo protiv svinjske kuge što je u Europskoj uniji zabranjeno. Hrvatska već neko vrijeme takvo cijepljenje ne prakticira.

ZAGREB - Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih sedam mjeseci ove godine iznosili su 12,38 milijardi kuna, što je 418 milijuna kuna ili 3,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavilo je danas Ministarstvo turizma pozivajući se na podatke Porezne uprave. Gledajući po kategorijama, najveći prihod ostvaren je u hotelima i sličnim objektima za smještaj, u kojima je zabilježeno 5,38 milijardi kuna ili 8,7 posto više nego prošle godine. U istom su razdoblju turoperatori ostvarili 17 posto više prihoda, kampovi i prostori za kampiranje 8 posto više prihoda, dok su odmarališta i putničke agencija zabilježile prihode na razini 2011. godine.

ZAGREB - Najnovije prognoze Grupe UniCredit predviđaju Hrvatskoj u ovoj godini pad BDP-a od 1,8 posto i rast za 0,5 posto u 2013. U makroekonomskim prognozama UniCredita za CEE u posebnom osvrtu na Hrvatsku glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec upozorava kako su se u hrvatskom gospodarstvu očekivano nastavili nepovoljni trendovi iz prvog tromjesečja koji su se odrazili i kroz preliminarnu objavu pada BDP-a za 2,1 posto u drugom kvartalu, a niz je različitih pokazatelja koji potvrđuju nastavak takvih kretanja. Napominje i da je hrvatska naftna kompanija izgubila značajan prihod i proizvodnju sa sirijskih nafnih polja, proizvodnja u brodogradnji bila je značajno niža budući da se čeka proces restrukturiranja, željezare su u procesu restrukturiranja također smanjile proizvodnju, a jedna od najvećih hrvatskih kompanija u kemijskoj industriji zaustavila je proizvodnju dok se traži rješenje za njenu budućnost. "Dodajući tome pogoršani pogled na kretanja u eurozoni, revidirali smo prognoze kretanja BDP-a naniže na -1,8 posto za 2012. godinu i 0,5 posto za 2013. godinu", istaknuo je Dolenec u povodu objave CEE Quarterly izvještaja za četvrto tromjesečje 2012.

LONDON/ZAGREB - Agencija za kreditne rejtinge Moody's ocijenila je kreditno pozitivnim najavljeno izdanje Agrokorovih obveznica u iznosu 475 milijuna eura, no istaknula i da ono neće utjecati na važeći rejting tog koncerna B2. Agrokor namjerava izdati obveznice s pravom prvenstva i rokom dospijeća 2020. za potrebe refinanciranja postojećeg duga. Moody's je tom najavljenom novom izdanju provizorno dodijelio rejting 'B2'. Agencija inače izdaje provizorne rejtinge uoči konačne prodaje vrijednosnih papira, a konačnu ocjenu dat će nakon zaključenja transakcije i analize dokumentacije. Prognoza za rejting Agrokora je stabilna. U Moody'su napominju da novo izdanje ne utječe na rejting 'B2' već izdanih Agrokorovih neosiguranih obveznica s prvenstvom naplate, koje dospijevaju 2016. i 2019. godine. Očekuju da će novo izdanje imati rejting jednak tim postojećim izdanjima, s istim sigurnosnim i jamstvenim paketom i istim ugovornim obvezama.

ZAGREB - Interes banaka za kreditiranje mikro poduzetnika, malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj porast će u sljedeće tri - četiri godine, pokazuje danas predstavljeno istraživanje konzultantske kuće Roland Berger. Kreditiranje mikro poduzetnika, koje su banke do sada kreditirale u skromnim razmjerima ponajprije zbog percepcije o neisplativosti, visokih operativnih troškova i rizičnosti kredita, trebalo bi porasti, pokazala je studija Roland Bergera i bankovne udruge Efma "Retail bankarstvo u zemljama srednje i istočne Europe - iskorištavanje potencijala mikro poduzeća". Većina banaka u regiji, među kojima i u Hrvatskoj, planira povećati kreditni portfelj mikro poduzeća, a dvije trećine predviđa rast tog oblika kreditiranja. Financijski savjetnik Rolanda Bergera Hendrik Bremer rekao je da su mikro poduzeća izuzetno zanimljiv, ali nedovoljno iskorišten tržišni segment za banke, što čudi jer je njihov udio u hrvatskom BDP-u respektabilnih 34 posto, a zapošljavaju 45 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj.

KOMIŽA - Sporazum o zajedničkom financiranju prve faze gradnje ribarske luke u Komiži potpisali su danas predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Splitsko-dalmatinske županije, grada Komiže i Lučke uprave Split. Ujedno je potpisan i sporazum Lučke uprave Split i Hrvatskih cesta o zajedničkoj nabavi za gradnju pristupne ceste ribarske luke. Ukupna procijenjena vrijednost izgradnje prve faze ribarske luke u Komiži je 41,6 milijuna kuna, čime će se izgraditi korijen glavnog lukobrana, navode iz resornog ministarstva. U tom iznosu, Ministarstvo sudjeluje sa 24 milijuna kuna, Lučka uprava Split s 15 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija s 2,6 milijuna kuna. Ribarska luka u Komiži gradit će se u ukupno pet faza.

ZAGREB - Štedni i oročeni depoziti domaćih sektora kod banaka u Hrvatskoj, nakon što su se smanjili tijekom lipnja, u srpnju su povećani za tri milijarde kuna, a to se povećanje gotovo u cijelosti može pripisati rastu deviznih depozita, za 2,8 milijardi kuna, zbog povećanog priljeva deviza od turizma. Ukupni su devizni i kunski depoziti na kraju srpnja iznosili 189,5 milijardi kuna, od čega se na devizne depozite odnosi 147,6 milijardi kuna te 41,9 milijarda kuna na kunske depozite, podaci su Hrvatske narodne banke. Na godišnjoj razini kunski štedni i oročeni depoziti i dalje pokazuju pozitivna kretanja te u odnosu na prošlogodišnji srpanj bilježe rast od 10,4 posto ili za 3,9 milijardi kuna. Devizni su depoziti pak na godišnjoj razini porasli za 3,1 posto, odnosno za 1,0 posto nakon što se isključi utjecaj tečaja. Po sektorima, najsnažniji rast deviznih depozita u srpnju je zabilježen kod stanovništva, za 1,45 milijardi kuna u odnosu na mjesec prije. Građani su krajem srpnja imali 128,6 milijardi kuna deviznih depozita, što je udio od 87,2 posto u ukupnim deviznim depozitima.

ZAGREB - Rad od kuće bila bi najkorisnija najavljena izmjena Zakona o radu (ZOR), smatra trećina anketiranih u istraživanju provedenom na portalu MojPosao na uzorku od više od 600 ispitanika. Kao najveću prednost rada od kuće ispitanici ističu smanjenje troškova za poslodavce i posloprimce. Zapošljavanje na pola radnog vremena podržava 29 posto anketiranih smatrajući da bi se tako otvorilo više radnih mjesta. "Part time" zapošljavanje posebno bi koristilo uslužnim djelatnostima i malim obrtima jer bi omogućilo plaćanje zaposlenika po stvarnom učinku, budući da se u pola radnog vremena napravi većina posla. Jedinstveni ugovor o radu korisnim smatra 17 posto ispitanika. Priliku za jednakost u tome vide zaposleni na određeno vrijeme. Da ne zna ništa o planiranim izmjenama ZOR-a izjavilo je 15 posto anketiranih, ali izražavaju zabrinutost da te izmjene sigurno neće biti u korist radnika. Zapošljavanje umirovljenika korisnom mjerom smatra 6 posto ispitanika, koji ističu kako je znatan broj umirovljenika radno sposoban.

ZAGREB - Uz svega 1,6 milijuna kuna prometa na Zagrebačkoj burzi trgovanje je do podneva proteklo vrlo mirno, pri čemu se po padu cijene za nešto više od 5 posto izdvaja dionica Ine. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,84 posto, na 1.681 bodu, dok je Crobex10 oslabio 0,23 posto, na 942 boda. Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom HT-a, svega 239.000 kuna, a cijena joj je blago oslabila, za 0,05 posto, na 198 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 2,59 posto na 226,44 kuna izdvaja se dionica Uljanik plovidbe. Znatniji pad cijene, pak, bilježila je dionica Ine, za 5,15 posto, na 4.056 kuna. Danas će biti održana sjednica Uprave Ine, na kojoj bi, po pisanju medija, tri hrvatska člana mogla iskazati svoje nezadovoljstvo upravljanjem tom kompanijom.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,20 posto, a oslabila je i prema drugim značajnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,405922 kune. Kuna je oslabila i prema švicarskom franku za 0,21 posto, američkom dolaru za 0,36 posto i prema britanskoj funti za 0,50 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,125153 kune, dolara 5,744587 kuna i funte 9,325009 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙