FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetost oko Irana poduprla cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 25. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte porasla je u utorak u Londonu iznad razine od 110 dolara, budući da je eskalacija napetosti oko Irana potisnula u drugi plan zabrinutost za zdravlje globalnog gospodarstva.

Cijena barela sirove nafte porasla je u Londonu 67 centi, na 110,48 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 71 centi višoj cijeni, od 92,64 dolara.

Washington je u ponedjeljak pripremio teren za oštrije sankcije protiv Irana kako bi obuzdao njegove nuklearne ambicije, dok Teheran istodobno zaoštrava antiizraelsku retoriku, potpirujući zabrinutost zbog mogućeg sukoba dvije strane.

Američka vlada službeno je u ponedjeljak optužila iransku državnu naftnu kompaniju da je povezana s Islamskom revolucionarnom gardom, čime je Washington utro put novim sankcijama za inozemne banke koje posluju s tom kompanijom.

Potporu naftnim tržištima već neko vrijeme pruža i najava središnjih banake u SAD-u, Europi i Japanu da će pokrenuti poticajne mjere za gospodarstvo, iako se među ulagačima u međuvremenu proširila sumnja da će to biti dovoljno da potakne gospodarski rast.

"Tržište nafte i dalje je razapeto između rizika za opskrbu i moguće svježe likvidnosti koju su najavile središnje banke s jedne strane i bogate ponude i rastuće zabrinutosti za gospodarstvo s druge strane. Dok ne odluči kojim će smjerom krenuti, cijene nafte vjerojatno će fluktuirati, uz tendenciju stagnacije, što će uglavnom ovisiti o tome koji su čimbenici trenutno u fokusu", naveo je u bilješci Commerzbank.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,47 dolara, što znači da je bila 68 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙