FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 110 dolara zbog zabrinutosti za potražnju

Autor: mkuz
LONDON, 24. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte spustile su se u ponedjeljak u Londonu ispod razine od 110 dolara pod pritiskom jakog dolara i straha od slabog rasta svjetskog gospodarstva nakon objave razočaravajućih podataka iz Njemačke.

Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu dva dolara, na 109,42 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 109,75 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,3 dolara nižoj cijeni, od 91,59 dolara.

Početni entuzijazam koji su raspirile najavljene stimulativne mjere za gospodarstvo i potezo središnjih banka SAD-a, Europe i Japana za poboljšanje stanja na tržištima imovine izblijedio je budući da podaci i dalje pokazuju slabašan rast a povjerenje potrošača jenja.

Tako je poslovna klima u Njemačkoj pala u rujnu peti mjesec zaredom, objavio je u ponedjeljak muenchenski institut Ifo. Istraživanje je pokazalo da su kompanije pogođene dužničkom krizom eurozone koja prigušuje potražnju i ulaganja.

Indeks poslovne klime koji izrađuje Ifo a temelji se na mjesečnom anketiranju 7.000 kompanija pao je na 101,4 boda u rujnu, sa 102,3 boda u kolovozu. Očekivao se njegov blagi rast.

"Pad indeksa njemačke poslovne klime Ifo u rujnu podsjetnik je da teška ekonomska kriza pogađa čak i najjače zemlje eurozone", rekla je Jennifer McKeown iz Capital Economicsa.

"Usporavanje gospodarskog rasta jako zabrinjava naftna tržišta", naglašava Olivier Jakob, energetski konzultant švicarskog Petromatrixa.

Dodatni je pritisak na cijene nafte generiralo jačanje dolara prema euru, čime se smanjuje kupovna moć imatelja ostalih valuta i koči potražnja, budući da su cijene nafte iskazane u dolarima. Jedinstvenu europsku valutu pritisnula je pak pojačana neizvjesnost u vezi sa Španjolskom i Grčkom i njihovim dužničkim problemima.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,15 dolara, što znači da je bila 2,27 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙