FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte rastu u očekivanju novog ECB-ova programa kupnje obveznica

Autor: mkuz
LONDON, 6. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte očekivanjima da će Europska središnja banka (ECB) novim programom kupnje obveznica ublažiti dužničku krizu u eurozoni.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu poskupio 1,10 dolara, na 114,19 dolara. Na američkom se tržištu prodavao po 1,08 dolara višoj cijeni, od 96,44 dolara.

Europska dužnička kriza i usporavanje globalnog gospodarskog rasta potaknuli su zabrinutost za izglede robne potražnje.

Ulagači se sada nadaju da će novi ECB-ov program kupnje obveznica pomoći sniziti troškove zaduživanja Španjolske i Italije, kako bi se gospodarstvo eurozone počelo oporavljati od recesije.

Bančin predsjednik Mario Draghi trebao bi na današnjoj redovnoj konferenciji za novinstvo objaviti detalje najavljene kupnje obveznica i time konkretnim mjerema potkrijepiti prošlomjesečno obećanje da će učiniti sve što treba kako bi zaštitio euro.

"Ulagači uračunavaju u cijene nade povezane s današnjim sastankom ECB-a. Pozitivan ishod sastanka i sutrašnje ohrabrujuće izvješće o američkom tržištu rada poduprijet će cijene nafte. Ako ishod sastanka i američki podaci razočaraju, prijetit će opasnost rasprodaja", tumači Natalie Rampono iz ANZ-a.

Razočaravajući podaci s američkog tržišta rada povećali bi ujedno izglede za novi ciklus kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 111,20 dolara, što znači da je bila 1,65 dolara niža nego u utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙