FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte poduprla zabrinutost za Libiju i opskrbu sa Sjevernog mora

Autor: mkuz
LONDON, 21. rujna 2012. (Hina/London) - Cijene barela sirove nafte porasle su u petak u Londonu prema 111 dolara, poduprte zabrinutošću zbog nestabilnosti u Libiji i smanjene proizvodnje na Sjevernom moru.

Cijena barela sirove nafte porasla je u Londonu 44 centa, na 110,47 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 111,11 dolara. U četvrtak je barel potonuo na najnižu razinu od 3. kolovoza od oko 107 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 93,01 dolar.

Libija, treća najveća afrička izvoznica i članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), brzo je obnovila proizvodnju nakon prošlogodišnje revolucije, ali prošlotjedni napad na američki konzulat potaknuo je strah da nova vlada ne uspijeva jamčiti stabilnost u zemlji.

"Vidjeli smo da su cijene nafte poskočile 30 do 32 posto u prošloj godini kada Libija nije proizvodila", podsjeća Natalie Rampono iz ANZ-a. "To je faktor koji privlači pozornost, posebice ako se sigurnosno stanje pogoršava", dodala je.

Strah za poremećaja u opskrbi potpirila je i odgoda utovara dvije pošiljke s polja Forties u Sjevernom moru, prvobitno zakazanog u listopadu. Razlog odgode je smanjena proizvodnja. Kašnjenje izvoza u rujnu i listopadu najveće je od svibnja, kada je odgođen utovar čak 11 pošiljki od ukupno 19, prema evidenciji Reutersa na temelju podataka iz jednog trgovinskog izvora.

Sirova nafta iz polja Forties najvažnija je u četveročlanoj košarici koja se prodaje na londonskom tržištu pa poremećaji u proizvodnji na tom polju značajno utječu na cijene na londonskom tržištu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 105,88 dolara, što znači da je bila 2,55 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙