FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 113 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 28. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte stabilizirala se u utorak ispod razine od 113 dolara za barel nakon što je dan ranije snažno poskočila zbog zatvaranja postrojenja za proizvodnju nafte u Meksičkom zaljevu povezanog s prolazom tropske oluje kroz tu regiju.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 33 centa, na 112,59 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 57 centi višoj cijeni, od 96,04 dolara.

U ponedjeljak je barel u elektroničkoj trgovini na londonskom tržištu nakratko poskočio na 115,50 dolara za barel, u plusu gotovo dva dolara, budući da su američki prerađivači zatvorili pogone na obali u očekivanju tropske oluje Izak. Na kraju trgovanja stabilizirao se na 112,26 dolara. Na američkom tržištu najviša razina koju je cijena barela dosegnula tijekom jučerašnjeg dana iznosila je 97,72 dolara.

"Budući da su američke rafinerije u Meksičkom zaljevu radile punim kapacitetom, tržišta su prekid snažno osjetila," izvijestili su analitičari JP Morgana.

Energetske tvrtke smanjile su proizvodnju nafte u Meksičkom zaljevu za 78 posto, izvijestio je u ponedjeljak američki regulator.

Očekuje se da će idućih dana proizvodnja u regiji, u kojoj se proizvodi gotovo četvrtina američke nafte i sedam posto plina, dodatno smanjiti s obzirom na očekivano kretanje oluje i njezino jačanje do stupnja okvalificiranog kao uragan.

Rast cijena nafte možda ograničava bojazan da bi rafinerije zbog šteta prouzročenih uraganom mogle smanjiti kupovine nafte u narednim tjednima a pojačana su i očekivanja da bi Međunarodna agencija za energetiku (IEA) mogla odmrznuti strateške rezerve nafte već u rujnu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u utorak je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 112,04 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na petak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙