FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale, čeka se ECB

Autor: mkuz
LONDON, 5. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijena nafte na međunarodnim je tržištima u srijedu kliznula naniže zbog zabrinutosti za gospodarski rast a čeka se i sastanak Europske središnje banke (ECB) i objava novih mjera za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Barel sirove nafte na londonskom je tržištu pojeftinio 30 centi, na 113,88 dolara. Na američkom se tržištu prodavao po 20 centi nižoj cijeni, od 95,10 dolara.

Očekuje se da će predsjednik ECB-a Mario Draghi sutra konkretnim potezima potvrditi svoje obećanje da će učiniti "što god bude potrebno" kako bi se spasio euro. Draghi bi na redovnom sastanku ECB-a trebao predstaviti pojedinosti novog plana kupovine obveznica kojima se želi ublažiti kriza u eurozoni.

Ulagači također očekuju izvješće o američkom tržištu rada u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak i ponudit će precizniju sliku o stanju u najvećem svjetskom gospodarstvu. Slabi podaci mogli bi povećati mogućnost pokretanja trećeg kruga monetarnog popuštanja (QE3) na rujanskom sastanku američke središnje banke.

Od kraja 2008. FED je kupio 2.300 milijardi dolara dugoročnih vrijednosnih papira kako bi potaknuo gospodarski rast, neizravno ubrizgavajući milijarde dolara u tržišta obveznica i nafte i ostalih roba i podižući njihove cijene.

"Svjedoci smo oscilacija na tržištu zbog nastavljene političke retorike u Europi uoči sutrašnjeg sastanka ECB-a. Politička galama se i očekivala ali Draghi će vjerojatno odnijeti pobjedu, budući da se čini da europski političari nisu spremni razmišljati o alternativi", kazao je Guy Wolf iz londonskog Marex Spectrona.

Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka slaže se s tom procjenom, istaknuvši da će pozitivna tržišna očekivanja o mjerama ECB-a poduprijeti cijene nafte i roba barem u kratkoročnoj perspektivi.

"Tržište se nada da će ECB učiniti nešto posebno kako bi se riješile teškoće u eurozoni", sažeo je očekivanja Fritsch.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 112,11 dolara, što znači da je bila 74 centa viša nego u ponedjeljak.

(Hina) xmkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙