FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene sirove nafte stabilne ispod 108 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 20. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak u Londonu ispod razine od 108 dolara za barel nakon objave slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine koji su se nadovezali na jučerašnju objavu Saudijske Arabije da neće dopustiti previsoku razinu cijena.

Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu 77 centi, na 107,42 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu 3,4 posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 79 centi nižoj cijeni, od 91,19 dolara. U srijedu bila je na približno istom postotnom dobitku kao i ona u Londonu.

Jučer je naftna tržišta torpedirala najava Saudijske Arabije da neće dopustiti da cijene nafte dosegnu previsoku razinu. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi kazao je još prošlog tjedna da je najveći svjetski izvoznik nafte spreman poduzeti mjere kako bi obuzdao cijene, koje po njegovim riječima ne podupiru temeljni faktori.

Dodatni je uteg bio podatak o skoku američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 8,5 milijuna barela. Očekivao se njihov daleko blaži pad, za samo milijun barela.

Danas je silazni trend na naftnim tržištima podržao HSBC-ov indeks menadžera nabave (PMI) za kineski proizvodni sektor, koji je u rujnu iznosio 47,8 bodova, što znači da je znatno ispod granice od 50 bodova koja razdvaja rast od pada aktivnosti. Ipak, bio je za nijansu viši nego u kolovozu, kada se spustio na najnižu razinu u devet mjeseci od 47,6 bodova.

Slabi kineski podaci o aktivnosti u industrijskom sektoru nadovezali su se na na objavu kineskog ministarstva trgovine da su prognoze izvoza drugog po veličini potrošača nafte u svijetu slabe i da će potražnja ostati niska u sljedećih nekoliko mjeseci.

"Ako Kina udari u zid i Europa padne na koljena, ponovo ćemo pasti u recesiju koja bi se mogla pokazati gorom od Velike depresije", rekao je Tony Nunan iz tokijske Mitsubishi Corp.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,43 dolara, što znači da je bila 2,52 dolara niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙