FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strah od tropske oluje podržao cijene nafte

Autor: mkuz
ŽENEVA, 27. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte porasla je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, poduprta zabrinutošću da bi tropska oluja mogla prekinuti američku proizvodnju nafte a dodatnu potporu pružile su i naznake da bi američka središnja banka FED mogla pokrenuti novi krug poticajnih mjera.

Cijena barela sirove nafte porasla je u elektroničkoj trgovini na londonskom tržištu 1,04 dolara, na 114,63 dolara. Danas je Londonska burza zatvorena zbog blagdana. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dolar višoj cijeni, od 97,2 dolara.

Cijene nafte od lipnja su porasle skoro 30 posto budući da su međunarodne sankcije na iranski izvoz i radovi na održavanju u Sjevernom moru smanjili opskrbu.

Tropska oluja Izak zahvatila je u ponedjeljak Meksički zaljev, a meteorolozi Reutersova Weather Insighta predviđaju da će prouzročiti kratkotrajno zatvaranje čak 85 posto američkih proizvodnih kapaciteta na tom području.

"Oluja vjerojatno podupire cijene nafte, ali raspoloženje je općenito poboljšano. Svi žele znati hoće li sastanak u Jackson Holeu biti prekretnica za tržišta roba", kazao je Eugen Weinberg iz Commerzbanka.

Dužnosnici američke središnje banke i ekonomisti sastat će se krajem tjedna u Jackson Holu na redovitom godišnjem skupu a u fokusu pozornosti bit će govor Fedova čelnika Bena Bernankea kako bi se utvrdilo je li nagovijestio mogući treći ciklus ublažavanja monetarne politike.

U pismu Kongresnom odboru Bernanke je istakuo da Fed ima prostora za pokretanje novih poticajnih mjera kako bi se ojačalo američko gospodarstvo.

Tržišta će također pratiti moguće naznake iz eurozone uoči redovnog sastanka ECB-ova odbora za monetarnu politiku, zakazanog 6. rujna.

Borba u Siriji i napetost zbog iranskog spornog nuklearnog programa podržale su cijene nafte ovoga ljeta a njima se odnedavno pridružila i zabrinutost zbog kašnjenja u gradnji iračkog naftovoda, zbog čega bi moglo doći do tromjesečnog zastoja u proizvodnji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u ponedjeljak je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 112,12 dolara, što znači da je bila niža za 1,44 dolara u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙