FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle, čeka se Bernankeov govor u Jackson Holeu

Autor: mkuz
LONDON, 31. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Cijena sirove nafte porasla je u petak u Londonu iznad razine od 113 dolara za barel, poduprta nadom investitora da će središnje banke usvojiti dodatne mjere za poticanje gospodarskog rasta, a potporu je naftnim tržištima pružila i zabrinutost za opskrbu.

Cijena barela sirove nafte porasla na londonskom tržištu 57 centi, na 113,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 38 centi višoj cijeni od 95,00 dolara.

Predsjednik središnje američke banke Ben Bernanke mogao bi u petak kasnije popodne u svom govoru u Jackson Holeu objaviti da aktivno razmišljaju o još jednom krugu monetarnog ublažavanja.

"Cijene nafte vjerojatno se neće bitno mijenjati do Bernankeova govora, koji će ih vjerojatno pritisnuti naniže jer je ublažavanje monetarne politike već uračunato", rekla je Natalie Rampono iz ANZ-a.

Dolar je oslabio uoči govora predsjednika Fed-a, što dodatno podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Osim šansi za poticajne mjere, cijene podupire i smanjena opskrba sa Sjevernog mora zbog redovitog održavanja, te sukobi u Siriji i napetosti oko iranskog nuklearnog programa.

"Tržište bi u osnovi moglo pasti, ali tu su bojazni zbog Irana, Sirije, Izraela i uragana koji neće nestati preko noći. Euro se također uspio stabilizirati, što pomaže rastu cijena nafte", kazao je Tony Machacek iz Jefferies Bachea.

Izvješće UN-a u četvrtak da je Iran udvostručio broj centrifuga za obogaćivanje urana pokazuje da Teheran širi nuklearna istraživanja unatoč zapadnom pritisku i prijetnji izraelskog napada.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u petak je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 110,66 dolara, što znači da je bila 76 centi viša nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙