FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loši makroekonomski podaci pritisnuli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 24. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak nakon što su znakovi gospodarske slabosti u Europi i neriješena španjolska dužnička kriza zauzdali dvomjesečni rast njihove vrijednosti.

Londonski FTSE pao je 0,6 posto na 5.816 bodova, frankfurtski DAX za 0,7 posto na 7.399 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,2 posto i iznosio 3.489 bodova.

Cijene dionica rudarskih i građevinskih kompanija pale su u prosjeku od 1,8 do dva posto pod pritiskom rasprodaja koje su uzele maha nakon neočekivanog pogoršanja njemačke poslovne klime u rujnu. Utjecajni institut Ifo izvijestio je da je njegov indeks poslovne klime u rujnu pao na 101,4 boda, sa 102,3 boda koliko je iznosio u kolovozu.

Ta se vijest nadovezala na prošotjedno izvješće londonske savjetodavne tvrtke Markit o indeksu menadžera nabave za rujan, koje je pokazalo najveći pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone od lipnja 2009. Takav rezultat signalizira da obećanje Europske središnje banke da će pomoći problematičnim zemljama nije umirilo tvrtke pogođene dužničkom krizom, koja je naštetila izvoznim tržištima i pogodila ulaganja.

Među gubitnicima isticale su se u ponedjeljak i dionice banaka eurozone. Španjolski Banco de Sabadell izgubio je na vrijednosti tri posto nakon što je španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos u subotu rekao da zemlja neće žuriti sa zahtjevom za punim paketom pomoći koji bi otvorio put ECB-ovoj intervenciji na tržištu obveznica.

"Rast koji smo imali u posljednjih nekoliko tjedana vrlo vjerojatno će posustati ako Španjolska ne zatraži pomoć", zaključio je Tobias S. Blattner iz tvrtke Daiwa Capital Markets.

"Što duže čekamo, to su veće šanse za veći gubitak tržišta dionica. Tu je i gospodarska priča koja je i dalje slaba, kao što smo vidjeli prošlog tjedna iz objave PMI-ja i danas iz Ifo-a", podsjetio je.

Makrogospodarski podaci i poslovni rezultati poduzeća pogoršali suse proteklih mjeseci, pa tako u protekla tri mjeseca prognoze o slabijoj zaradi u eurozoni nadmašuju one o višoj zaradi za više od pet posto, pokazuju podaci Thomson Reuters Datastreama.

"Neko će vrijeme tržište reagirati na novi ciklus ublažavanja američke monetarne politike ali na kraju će, nakon nekog vremena, ponovo u prvi plan izbiti temeljni faktor i tržšte će po običaju pasti", predviđa Andrew Lapthorne iz londonskog ogranka Dresdner Banka.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,5 posto na 9.069 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙