FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka Feda poduprla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice skočile su u petak na najvišu razinu u 14 mjeseci nakon što je lansiranje novog monetarnog stimulativnog programa američkog Feda poduprlo dionice izložene gospodarskom rastu i nakratko prigušilo zabrinutost zbog europske krize.

Londonski FTSE porastao je 1,6 posto na 5.910 bodova, frankfurtski DAX za 1,5 posto na 7.416 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,9 posto i iznosio 3.568 bodova.

Fed je objavio da će svaki mjesec ubrizgavati novac u američko gospodarstvo sve dok se ne uspostavi trend oporavka na tržištu rada. Ujedno su otklonili spekulacije o tajmingu podizanja ključnih kamatnih stopa.

U takvom su okruženju dionice proizvođača osnovnih resursa u prosjeku skočile 5,7 posto, temeljem očekivanja rasta potražnje za metalima. Cijene Kazakhmysa skočile su čak 12,9 posto.

Stratezi pritom upozoravaju da će koordinirana intervencija najvećih svjetskih središnjih banaka, uključujući Bank of England i eventualno kinesku središnju banku, vjerojatno rezultirati višom stopom inflacije.

"Kvantitativno popuštanje obično je pozitivno za financijsku imovinu ali nedostatak je što nagriza raspoloživi dohodak potrošača, pa bi se potrošnja kućanstava mogla smanjiti", kazao je Edmund Shing iz Barclays Capitala.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,8 posto, na 9.159 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙