FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi kineski podaci pritisnuli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u četvrtak u slaboj trgovini nakon što su razočaravajući kineski podaci o proizvodnji pritisnuli cikličke dionice dok su cijene dionica banaka eurozone nastavile klizati zbog neizvjesnosti hoće li i kada Španjolska zatražiti pomoć.

Londonski indeks FTSE oslabio je 0,6 posto na 5.852 boda, frankfurtski DAX 0,5 posto na 7.356 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,8 posto i iznosio 3.505 bodova.

Cikličke dionice rudarskih kompanija oslabile su u prosjeku 1,7 posto nakon što su podaci pokazali da su proizvodne aktivnosti u Kini, najvećem svjetskom potrošaču metala, ovaj mjesec ponovo pale. Među gubitnicima izdvajali su se Evraz i Anglo American, koji su oslabili četiri odnosno 3,6 posto.

"Aktivnosti u Kini nisu ubrzale, čemu smo se nadali", rekao je Dan Morris, tržišni strateg tvrtke JP Morgan Asset Management.

"Kakvi god poticaji bili uvedeni, potrebno je određeno vrijeme da počnu djelovati. Mislim da nema razloga za paniku. Pitanje je koliki su poticaji potrebni da bi se stvari pokrenule i mislim ima još dosta prostora".

Podaci eurozone za rujan potvrdili su da su uvjeti poslovanja u eurozoni i dalje slabi, pri čemu su aktivnosti u uslužnom sektoru zabilježile najveći pad od srpnja 2009.

Cijene dionica banaka eurozone pale su u prosjeku 1,7 posto budući da španjolski premijer Mariano Rajoy i dalje oklijeva zatražiti pomoć, što bi Europskoj središnjoj banci omogućilo intervenciju na tržištu obveznica i kroćenje visokih španjolskih troškova zaduživanja.

Sumorno makroekonomsko okruženje išlo je na ruku defanzivnom Imperial Tobaccu, koji je dobio na vrijednosti 1,2 posto.

Španjolski burzovni indeks IBEX oslabio je jedan posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,6 posto, na 9.086 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙