FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok europskih dionica nakon presude njemačkog suda o ESM-u

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 12. rujna 2012. (Hina/Reuters) Europskim je dionicama u srijedu potporu pružila željno očekivana presuda najvišeg njemačkog suda kojom je odobrena ratifikacija novog kriznog fonda eurozone.

Frankfurtski DAX ojačao je 0,3 posto, na 7.335 bodova a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, dosegnuvši 3.551 bod. Londonski FTSE bio je pak na blagom gubitku, spustivši se 0,1 posto, na 5.783 boda.

Njemački ustavni sud odlučio je da Njemačka može ratificirati Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) i proračunski pakt pod uvjetom da njemački parlament ubuduće odobrava eventualno povećanje njemačke financijske izloženosti europskom fondu.

Odobrenje ESM-a ključni je dio plana Europske središnje banke o ublažavanju dužničke krize kupnjom obveznica problematičnih perifernih zemalja na sekundarnom tržištu. Otkako je predsjednik ECB-a Mario Draghi krajem srpnja najavio da će poduzeti potrebne korake kako bi zaštitio eurozonu, dionice su skočile oko 10 posto.

"To je potvrda da Njemačka sudjeluje u projektu obnove i rekonstrukcije Europe. Svjedočimo praktičnoj potvrdi Draghijeve ekonomske teorije. Rizik raspada eurozone nesumnjivo slabi i ulagači prilagođavaju portfelje", tumači Didier Duret iz ABN AMRO Privat Bankinga.

Kada stupi na snagu, ESM će imati zajmodavni kapacitet od 700 milijardi eura za borbu protiv dužničke krize.

U tim je okolnostima indeks bankarskog sektora porastao 1,3 posto, sektora osiguranja 1,2 posto, a automobilskog sektora 1,1 posto. Indeks tehnološkog sektora bio je pak na dobitku 1,3 posto.

"Sve u svemu, čini se da je uklonjena još jedna neizvjesnost. Sada se pozornost okreće prema nizozemskim izborima, dok Grčka i dalje prijeti u pozadini", kazao je Keith Bowman, analitičar iz tvrtke Hargreaves Lansdown.

Ulagači će također pratiti dvodnevni sastanak američke središnje banke u očekivanju mogućeg novog monetarnog poticaja za jačanje američkog gospodarstva.

Indeks Tokijske burze Nikkei skočio je 1,7 posto na 8.959 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙