FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica predahnula nakon prošlotjednog rasta

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 17. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u ponedjeljak jer su ulagači odlučili predahnuti nakon naglog skoka u protekla dva tjedna, iako bi zatišje moglo biti kratkog vijeka budući da potezi središnjih banaka potiču apetit prema rizičnim ulaganjima.

Indeks Londonske burze FTSE danas je pao 0,3 posto, na 5.896 bodova, a na istom postotnom gubitku bio je i frankfurtki DAX, kliznuvši na 7.387 bodova. Pariški CAC spustio se 0,7 posto, na 3.557 bodova.

Unatoč predahu ulagači su i dalje optimistično raspoloženi, ohrabreni najavi američke središnje banke Fed o novim stimulativnim mjerama za gospodarstvo i planovima Europske središnje banke (ECB) o kupnji talijanskih i španjolskih obveznica kako bi se ublažile posljedice dužničke krize u eurozoni.

Na početku tjedna banke eurozone u prosjeku su oslabile jedan posto. Od kraja srpnja, kada je predsjednik ECB-a Mario Draghi izjavio da je spreman učiniti sve što je potrebno kako bi zaštitio euro, bankovne su dionice poskočile 50 posto.ile danas u minusu jedan posto. Dionica španjolskog Banco Santandera danas je oslabila 1,5 posto, a talijanske Intese Sanpaolo 2,1 posto.

Švedski lanac trgovina odjećom Hennes & Mauritz bio je najveći pojedinačni gubitnik, s padom vrijedosti dionice od 2,1 posto nakon što je izvijestio o neočekivanom padu prodaje u kolovozu.

Dionica proizvođača robe široke potrošnje Unilevera ojačala je pak 0,9 posto nakon što mu je UBS povisio investicijski rejting.

"Još uvijek postoji dobar potencijal za rast vrijednosti dionica budući da sada u cijene uračunavamo scenarij opstanka eurozone. Tek smo počeli uviđati pune razmjere negativnih posljedica dužničke krize", tumači Jerome Troin-Lajous iz Louis Capital Marketsa.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,8 posto, na 9.159 bodova.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙