FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predah na europskim tržištima dionica uoči sastanka Feda i presude njemačkog ustavnog suda

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica predahnula su u utorak u očekivanju važne presude njemačkog ustavnog suda o europskom kriznom fondu a raspoloženje su prigušile i spekulacije da američka središnja banka možda ipak neće usvojiti dodatne poticaje za gospodarstvo.

Londonski FTSE pao je 0,4 posto na 5.769 bodova a na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, spustivši se na 3.490 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je pak blagih 0,1 posto, na 7.207 bodova.

Očekuje se da će njemački ustavni sud u srijedu odobriti Europski stabilizacijski mehanizam (ESB), novi krizni fond eurozone, ali uz uvjete koji bi mogli odgoditi kupnju obveznica, najavljenu planom Europske središnje banke (ECB). Ulagači su taj plan pozdravili kao važan korak ka snižavanju troškova zaduživanja i rješavanju krize u eurozoni.

Nesigurnost obavija i sutrašnji početak dvodnevnog sastanka ključnog odbora američke središnje banke. Tržišta očekuju nove poticaje dok ekonomisti procjenjuju šanse da ih Fed usvoji već ovog tjedna na samo 60 posto.

"Puno je nepzonanica u kratkom vremenskom okviru", sažima raspoloženje na tržištu Benoit Peloille, strateg tvrtke Natixis.

"Tržište je dosta ojačalo unatrag tjedan dana pa nam treba nešto novo za novi zalet u procesu oporavka. Mogli bismo to i dobiti nakon što se objavi rezultat glasanja njemačkog suda i nakon što Fed poduzme konkretne korake".

Dodatni su faktor rizika paralmentarni izbori u Nizozemskoj, koji će se također održati u srijedu. Birači su podijeljeni oko zahtjeva za velikom pomoći zaduženim europskim zemljama i za mjerama štednje u samoj Nizozemskoj koje bi nagrizle cijenjena socijalna prava.

Vijesti iz kompanija također su prigušile raspoloženje investitora. Tako je britanski Burberry izgubio na vrijednosti 18,6 posto nakon objave upozorenja o dobiti a sa sobom je povukao i dionice kompanija Swatcha, Richemonta i LVMH-a, koje su pale u rasponu od 4,4 do 5,7 posto

Tokijski Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,7 posto, na 8.807 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙