FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozornost europskih tržišta dionica okrenuta Španjolskoj

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi blago su porasli u srijedu nakon što je japanska središnja banka najavila dodatno popuštanje monetarne politike kako bi potaknula gospodarski oporavak, ali uteg je bila nevoljkost Španjolske da zatraži paket pomoći.

Londonski FTSE porastao je 0,1 posto na 5.871 bod dok je francuski DAX bio na istom postotnom gubitku, spustivši se na 7.341 bod. Pariški CAC bio je u plusu 0,2 posto i iznosio je 3.519 bodova.

Najveći dobitnik bio je u srijedu automobilski sektor koji je u prosjeku ojačao jedan posto nakon što je središnja japanska banka povećala program kupnje obveznica kako bi pomogla gospodarstvu suočenom sa slabljenjem izvoza.

Ojačale su i defanzivne dionice, što ukazuje na oprez među ulagačima. Zdravstveni, prehrambeni i maloprodajni sektori porasli su u prosjeku od 0,5 do 0,7 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se nizozemski proizvođač piva Heineken čija je dionica poskočila 6,3 posto nakon što je napravio važan korak u procesu preuzimanja kontrole nad brandom piva Tiger.

Banke eurozone oslabile su pak u prosjeku jedan posto zbog zabrinutosti vezane za Španjolsku. Cijene dionica banke Societe Generale pale su za 2,2 posto.

Španjolska je pod pritiskom da zatraži financijsku pomoć i tako aktivira program Europske središnje banke (ECB) za kupnju obveznica zemalja eurozone kako bi lakše snizila visoki proračunski manjak i visoku zaduženost.

"Tržište dionica ponovo će poskočiti ako Španjolska zatraži paket pomoći. Što dulje to odgađaju, to će biti gore i splasnut će neposredni efekt kvantitativnog ublažavanja monetarne politike", tumači Giuseppe-Guido Amato, strateg frankfurtskog Lang & Schwarza.

Tokijski Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,2 posto na 9.232 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙