FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splasnuo optimizam na europskim tržištima dionica, u fokusu ponovo strah za gospodarstvo

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak, spustivši se s najviše razine u 14 mjeseci nakon što su u prvi plan ponovo izbile bojazni za gospodarstvo, nadjačavši optimizam povezan s novim mjerama Europske središnje banke (ECB) za suzbijanje krize u eurozoni.

Londonski FTSE pao je za 0,5 posto na 5.862 boda a na istom postotnom gubitkom bio je i frankfurtski DAX, spustivši se na 7.363 boda. Najveći je minus bilježio pariški CAC, kliznuvši 0,8 posto na 3.526 bodova.

Istraživanje njemačke gospodarske klime pokazalo je da su očekivanja njemačkih analitičara i investitora u kolovozu ostala u dubokom minusu, usprkos blagom poboljšanju nakon četveromjesečnog razdoblja pada odgovarajućeg indeksa koji izrađuje institut ZEW. Njegovo je izvješće ukazalo na posustali zamah najvećeg europskog gospodarstva i prigušilo optimizam koji je raspirio plan ECB-a za izlazak eurozone iz krize kupovinom obveznica zaduženih zemalja.

"Događaji u protekla dva tjedna pomogli su smanjiti rizik i trošak financiranja. S druge strane, imamo slabe rezultate kompanija zbog slabog europskog gospodarstva i ne baš snažnog gospodarstva u SAD-u“, tumači Victor Peiro Pérez iz banke Caja Madrid Bolsa.

Dodao je da će daljnji rast tržišta ovisiti o potpori španjolskim bankama i poslovnim izvješćima kompanija u trećem tromjesečju.

Među gubitnicima izdvajale su se u utorak dionice rudarskih kompanija, koje su inače u posljednjih mjesec dana u prosjeku porasle gotovo četiri posto. U prvoj polovini ovog tjedna pritisnula ih je zabrinutost za poslovne rezultate bakon što je Australija, najveći svjetski izvoznik željezne rude, snizila prognoze prihoda od prodaje te ključne sirovine za čak 20 posto.

Pod pritiskom su bile i financijske dionice, pri čemu su se osiguravateljima pridružile i banke, koje su inače u protelih mjesec dana u prosjeku dobile na vrijednosti oko 9,5 posto. Tako je dionica osiguravatelja Avive pojeftinila 4,5 posto.

Cijena dionice Renaulta pala je 2,9 posto, u tandemu s drugim proizvođačima automobila, nakon što je najnovije izvješće udruge europskih proizvođača automobila ACEA pokazalo da je europska prodaja automobila u kolovozu pala 8,5 posto.

Među dobitnicima izdvajale su se pak dionice proizvođača duhana. British American Tobacco (BAT), Imperial Tobacco i Swedish Match ojačali su između 1,2 i 2,2 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,4 posto, na 9.123 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙