FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 22. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana mira, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku u kojoj je naveo da Hrvatska danas kao članica Ujedinjenih naroda pridonosi izgradnji mira te je izrazio nadu da će i sutra kao članica Europske unije davati svoj doprinos izgradnji europskog zajedništva, istodobno učvršćujući mir u regiji i snažeći mir u svijetu. Danas obilježavamo Međunarodni dan mira. Simbolično, taj se dan naziva i danom nenasilja i prekida neprijateljstava u svijetu. Nažalost, i ove će godine u nekim dijelovima svijeta to ostati samo literarna forma. Ratni sukobi, otvorena neprijateljstva koja prijete eskalacijom te destruktivna narav terorizma učestalo nam ukazuju da je uspostava, izgradnja i održanje svjetskog mira najvažnija, ali istodobno i najosjetljivija zadaća na kojoj čovječanstvo mora raditi, naveo je predsjednik.

RIJEKA - Ministar financija Slavko Linić u razgovoru za današnji "Novi list" kazao je da se ne može očekivati smanjenje PDV-a navevši da smanjenjem PDV-a nema rasterećenja privrede te da tada ne bi bilo moguće nikome prodavati proizvode i usluge. U tih 25 posto PDV-a, kazao je, plaća se "osam godina spaljenog novca, koji je spaljivao svaki član vlade HDZ, kroz Fimi mediju, potpisivanje ispod stola kolektivnih ugovora u obrazovanju, primjenu uredbi koje već dugo nisu bile na snazi". "Dio ljudi iz vlasti je pljačkao, dio njih je dobivao plaću, a nije ni bio na poslu, sve na grbači građana", rekao je. Građani moraju shvatiti da nam dugove i neuspjehe nitko izvana neće platiti, istaknuo je Linić. Vrijeme je da u ovoj zemlji govorimo istinu i to je Vladina obveza, naglasio je ministar. "Imamo situaciju da Vlada koja je politički ovisna o građanima, o biračima, govori istinu, makar je ona može krvavo koštati, ali nitko drugi oko nas ne govori istinu", rekao je. Istaknuo je da ga zgrožava moral rukovodstva sindikata u obrazovanju koji su, kako je rekao, radili kolegama sindikalistima iza leđa potpisujući ugovore "ispod stola". "Zaposleni u državnoj upravi neće dobiti božićnicu, ali oni su svoju htjeli iako plaću dobivaju iz istog proračuna. Da nismo otkazali temeljni kolektivni ugovor u javnim službama oni bi dobili božićnicu", kazao je.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić izjavio je jučer da je nedopustivo političko manipuliranje s hrvatskim državnim teritorijem, naročito kada su u pitanju državne granice. Kardinal Bozanić rekao je to u razgovoru s dr. Stjepanom Ćosićem, ravnateljem Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu, koji mu je darovao knjigu "Prijevara ili zabluda. Problem granice na području poluotoka Kleka" koju je napisao u suautorstvu s Nikom Kapetanićem i dr. Nenadom Vekarićem, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Upoznat s raznim vidicima složenoga graničnog pitanja, zagrebački nadbiskup je izrazio potporu nastojanjima onih koji, u svjetlu znanstvenih činjenica i stručnih prosudbi, traže rješenja braneći istinu. Ujedno se zauzima za one stavove koji nisu na tragu ishitrenih poteza koji bi ugrozili hrvatske nacionalne interese i – ne uvažavajući utemeljene spoznaje – štetili hrvatskomu narodu.

VARAŽDIN - Svečanim koncertom Zbora bečkih dječaka i ansambla Bach Consort Wien u varaždinskoj katedrali, sinoć su počele 42. Varaždinske barokne večeri. Festival je otvorio hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo da su Varaždinske barokne večeri "najbitnija stvar u kulturnoj ponudi Varaždina i jedna od najvažnijih stvari u globalnoj ponudi Hrvatske". "Varaždin je prijestolnica baroka, on je i europska prijestolnica jer je upravo ovaj festival poveznica Varaždina i Hrvatske s mnogim europskim zemljama", rekao je Josipović. Zemlja partner festivala ove je godine Austrija pa se okupljenima obratila i austrijska veleposlanica Andrea Ikić Boehm koja je organizatorima čestitala na sjajnom programu. "Kada su dvije zemlje poput Austrije i Hrvatske tako izvanredno dobri partneri i prijatelji, jasno je da ne želimo to samo na političkoj i gospodarskoj razini, nego i na kulturnoj razini", istaknula je austrijska veleposlanica.

(Hina) xln yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙