FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 20. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Hrvatski će sabor u današnjem nastavku zasjedanja u hitnoj proceduri razmotriti prijedlog zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, od kojeg Vlada očekuje da će stvoriti pretpostavke za više kvalitetnih investicijskih projekata i otvaranje novih radnih mjesta. Zakon predviđa poticanje prerađivačke industrije, razvojnih projekata, aktivnosti poslovne podrške, usluga visoke dodane vrijednosti i turizma. U prvom se redu odnosi na ulaganja "mikropoduzetnika" od 50 tisuća eura naviše, kojima će se porez na dobit u idućih pet godina umanjiti za 50 posto, uz uvjet da otvore najmanje tri nova radna mjesta. Za ulaganja od milijun do tri milijuna eura predviđeno je 75-postotno oslobađanje od poreza na dobit na 10 godina, uz uvjet da se zaposli najmanje 10 osoba, a za više od tri milijuna 100-postotno oslobađanje, uz otvaranje najmanje 15 radnih mjesta. Potpore za otvaranje novih radnih mjesta u tehnološkoj i inovativnoj infrastrukturi povećale bi se od 25 do 100 posto. Zakon predviđa i pogodnosti za prvo zaposlenje te potpore za usavršavanje radnika na novim radnim mjestima. Ne zadrže li nova radna mjesta najmanje pet godina, poduzetnici koji su koristili poticaje novac će morati vratiti uz zateznu kamatu.

ZAGREB - Turska kompanija Caliskan uplatila je jučer pet milijuna eura na račune Diokija i Dina Petrokemije, tako da bi njihovi radnici danas napokon mogli dobiti zaostale plaće, doznaje se neslužbeno od sindikata. Nakon što su računi Diokija i Dina Petrokemije danas deblokirani, na njih je Caliskan uplatio dogovorenih pet milijuna eura za kupnju Diokijeve tvrtke Adriaoil, a iz tih sredstava će se radnicima isplatiti zaostale plaće koje su trebali dobiti do 30. lipnja. Po sindikalnim računicama, radnici Diokija na zagrebačkom Žitnjaku trebali bi primiti 4,5 zaostalih plaća, a radnici Dine u Omišlju na Krku šest plaća. U sindikatu se nadaju da će plaće sjesti na račune radnika danas do podne.

SOVSKO JEZERO - Javna ustanova za zaštićena područja Požeško- slavonske županije i zaklada „Adris“, svečanom promocijom mladih čuvara prirode jučer su na Sovskom jezeru u Požeškoj koltlini priveli kraju projekt osposobljavanja učenika za zaštitu prirode. U projekt "Mladi čuvari prirode" bilo je uključeno 30-ak učenika iz šest osnovnih škola s područja te županije. Kako je rekao ravnatelj javne ustanove Tomislav Crnjac, projekt su pokrenuli sa željom da mlade "više privuku prirodi i uključe u njezinu zaštitu, a da ih malo odvuku od računala i zatvorenih prostora". Učenike se osposobljavalo za snalaženje u prirodi kroz praktičan rad i izlaske na teren uz pratnju stručnih vodiča. Učili su kako promatrati prirodu, što je bioraznolikost i kako je očuvati, prepoznavati različite vrste drveća po lišću, prepoznavati ptice i slično. .

ZAGREB - Četrdesetitrogodišnji motociklist poginuo je sinoć u mjestu Batrina u Brodsko-posavskoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. Prometna nesreća dogodila se oko 20,20 sati. Policija obavlja očevid.

RIJEKA - Predstava "Crossings", zajednički projekt kazališnih skupina TRAFIK iz Rijeke i The Necessary Stage iz Singapura sinoć je premijerno odigrana na sceni riječkoga HNK. Projekt je nastao u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i kazališta Esplanade - Theatre on the Bay iz Singapura. TRAFIK i The Necessary Stage su uspostavili kontakt i dogovorili suradnju tijekom gostovanja skupine TRAFIK na festivalu u Singapuru prije nešto manje od tri godine. Predstava je nastajala razmjenom e-mailova i snimljenog video materijala proba koje su postavljane na internetski servis YouTube kako bi obje skupine mogle vidjeti što pripremaju kolege na drugom kontinentu. Završni zajednički rad na predstavi obavljen je u posljednja dva tjedna prije premijere u kolovozu u Singapuru. Naziv predstave nastao je od prvih slova dviju država (Croatia i Singapur), a govori o križanjima kultura koja se događaju u dva grada. Usto, riječ "crossing" na engleskom jeziku znači i prekomorsko putovanje. Predstava "Crossings" istražuje teme suživota, razumijevanja i miješanja raznih kultura te pitanje doma, domovine i pripadanja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙