FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 7. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Peti ZeGeVege festival održivog življenja na kojem će u dva dana izlagati više od 60 izlagača i na kojem se promoviraju proizvodi isključivo biljnog podrijetla, otvoren je danas na Trgu bana Josipa Jelačića. "Ovim festivalom promoviramo vegetarijanstvo, zdravu prehranu, eko proizvodnju te održivi način življenja", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorivši festival. Istaknuo je da je ovaj festival pridonio tome da sve više građana podupire vegetarijanstvo te izrazio nadu da će taj postotak rasti iz godine u godinu. Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman naglasio je da je održivi način življenja jako važan "jer je sve manje vremena da napravimo reda kako bi opstali na ovom planetu". "Drago mi je da je Zagreb prepoznao tu važnost i da je ZeGeVege je postao važan dio Zagreba, Zagrepčana i čitave Hrvatske", dodao je. Oman je pozvao građane da u sklopu Vege izazova od danas pa do 1. listopada, kada se obilježava Svjetski dan vegetarijanstva, pokušaju biti vegetarijanci ili vegani.

ZAGREB - Časopis za kulturu, znanost i umjetnost "Zadarska smotra", godište LXI, broj 2, 2012. objavio je zadarski ogranak Matice hrvatske. U uvodnom dijelu časopisa objavljene su pjesme Anke Žagar, a u studijama, raspravama i esejima Stjepan Krasić piše o osnivaču Generalnog učilišta u Zadru Rajmundu De Vineisu (oko 1330.-1339.), Ivan Armanda o dubrovačkom dominikancu, teologu i komentatoru zbirke "Decretum Gratiani" Grguru Budisaljiću, Vjekoslav Ćosić o francuskoj gramatici Šime Starčevića, glavni urednik časopisa Josip Lisac o velikom šibenskom sinu Vinku Nikoliću, uz 100. obljetnicu rođenja, Gordan Črpković o imaginariju soc-šlagera, Ivan Pederin o Bildungsromanu o obitelji "Buddenbrooks" Thomasa Manna i Ladislav Radulić o tomu kako je poginuo Albert Camus.

DUBROVNIK - Dubrovačka policija uhvatila je 39-godišnjaka s područja Velike Gorice koji je iz hotelskih soba dubrovačkih hotela krao novac i nakit. Tereti ga se za pet kaznenih djela krađe i jedno teške krađe, koja je počinio u razdoblju od svibnja do kolovoza ove godine u dva hotela na području Dubrovnika. Provalnik je iz hotelskih soba krao novac i različiti zlatni i drugi nakit. Oštećeno je devet stranih državljana a materijalna šteta procjenjuje se na oko 37 tisuća kuna. Osumnjičeni 39-godišnjak danas je doveden u nadležno državno odvjetništvo u Dubrovniku.

BADERNA - Dvojica mladića iz okolice Pazina smrtno su stradala u teškoj prometnoj nesreći koja se jutros nešto prije 7 sati dogodila na cesti Pazin-Poreč kod Baderne, izvijestila je jutros istarska policija. Prema zasad dostupnim informacijama iz još neutvrđenih razloga došlo je do izravnog sudara osobnog automobila i kamiona kojom prigodom su oba vozila uslijed snažnog udara izbačena izvan kolnika. "Očevid je u tijeku i za sada nismo u mogućnosti govoriti o okolnostima koje su dovele do nesreće niti o sudionicima nesreće", kazao je glasnogovornik istarske policije Valter Opašić. Za promet je zatvorena cesta Tinjan - Baderna, a vozi se zaobilazno preko Muntrilja i Svetog Ivana. Još se jedna nesreća jutros oko četiri sata dogodila na dionici istarskog ipsilona između čvorova Cerovlje i Lupoglav. Sudarili su se kombi i autobus, a ozlijeđena je jedna osoba.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙