FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 21. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je sinoć u razgovoru za Dnevnik HTV-a da će se pored smanjena materijalnih prava iz kolektivnih ugovora ići i na smanjenje broja zaposlenih u državnom i javnom sektoru za oko 20.000. "Ono što smo za ovu godinu isplanirali, a to je da se moramo odreći dobrog dijela kolektivnim ugovorima ugovorenih bonusa, poput božićnica, regresa za godišnji odmor i načina obračuna prijevoza troškova, vrijedi i za iduću godinu ali i idemo na smanjene broja zaposlenih jer ocjenjujemo da više nema potrebe dirati visinu plaća", rekao je Linić, po kojem bi taj broj u državnoj upravi i javnom sektoru bio nešto oko 20.000. Komentirajući podatak po kojem je BDP u drugom je tromjesečju realno pao za 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, Linić je rekao da ne odustaje od prognoze da će BDP na kraju godine biti na nuli. Za prijedlog zakona o financijskom poslovanju, koji je vlada danas poslala u saborsku proceduru, Linić je rekao da je njime poslana politička poruka. "Vi koji se bavite poslom morate svoje obveze izvršavati. Plaćanje poreza ali i plaćanje radnika, plaćanje dobavljača mora biti vaša prva obveza. Obveze su obveze, njih se mora izvršavati i više nema tolerancije takvog nezakonitog, ja bih rekao neodgovornog ponašanja", kazao je ministar financija. Pojasnio je da se zakonom o financijskim poslovanju omogućuje da vlada pomogne s ostalim vjerovnicima u nagodbama. "U ovom zakonu imamo postojeću situaciju, gdje procjenjujemo da ćemo u šest mjeseci moći riješiti oko 60.000 pravnih subjekata koji nisu ozbiljno shvatili svoje obveze", rekao je.

ZAGREB - Predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu pogoršano je opće stanje i bolest mu se naglo širi, te je jučer zbog komplikacija u liječenju prebačen na odjel intenzivne skrbi ali je stabilno i nije životno ugrožen, priopćio je liječnički konzilij predsjednika Hrvatskog sabora. Liječnički tim MD Anderson Cancer Centra zaključio je da nakon prvog tjedna primjene eksperimentalne terapije liječenja multiplog mijeloma nalazi ukazuju na daljnju progresiju bolesti kod Borisa Šprema. Zbog pogoršanja općeg stanja te naglog širenja bolesti potrebno je provesti intenzivne mjere liječenja uključujući i intenzivnu citostatsku terapiju i zračenje, kaže se u priopćenju koje je sinoć medijima dostavio ured predsjednika Hrvatskog sabora. Napominje se da u ovoj fazi bolesti transplantacija koštane srži nije terapijska opcija. Boris Šprem je 23. kolovoza u nastavku liječenja multiplog mijeloma, zloćudne bolesti plazma stanica krvi, otputovao u SAD u MD Anderson Cancer Center u Houstonu.

VARAŽDIN - U palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin sinoć je otvorena izložba „Blago Japana i Kine“ u sklopu koje je, prvi put kao cjelina, izloženo 48 grafika i predmeta umjetničkog obrta, izrađenih od keramike, porculana, drva, papira i bjelokosti, izdvojenih iz zbirki Galerije starih i novih majstora i Kulturnopovijesnog odjela GMV-a te škrinjica za koju je tek nedavno otkriveno da je raritet svjetskih razmjera. Riječ je o predmetima koji potječu iz razdoblja od 16. do početka 20. stoljeća, a nastali su u japanskim i kineskim te poznatim europskim radionicama. Nekada su bili u vlasništvu varaždinskih, odnosno hrvatskih obitelji plemićkog i građanskog staleža, a u Gradski muzej Varaždin dospjeli su sredinom 20. stoljeća. Među njima je i japanska drvena namban škrinja za koju se vjerovalo da datira iz 18. stoljeća, sve dok povjesničarka umjetnosti na stručnom osposobljavanju za rad na mjestu kustosa u GMV-u Ana Kaniški, istraživanjima nedavno nije otkrila da datira s kraja 16. ili početka 17. stoljeća te da je zapravo najstariji i najvrijedniji predmet dalekoistočnog porijekla iz zbirki Muzeja. Da je škrinja doista raritet potvrđuje podatak da namban škrinje tog oblika posjeduju malobrojni renomirani muzeji kao što su Groninger Museum u Groningenu, Itsuo Art Museum u Osaki, British Museum u Londonu, Metropolitan Museum u New Yorku, Náprstek muzej u Pragu i privatna zbirka u Japanu. Izložba se može razgledati do 14. listopada.

ZAGREB - Koncertom mladih glazbenica Ane Batinice i Zrinke Ivančić sinoć je u Palači Gvozdanović na zagrebačkom Gornjem gradu otvoreno ovogodišnje izdanje ciklusa donatorskih koncerata "Glazbeni salon Gvozdanović 2012.", namijenjenih prikupljanju sredstava za cjelovitu obnovu te gornjogradske palače. "Koncertima u ovogodišnjem ciklusu Glazbenog salona Gvozdanović predstavljamo mlade talentirane glazbenike s Muzičke akademije u Zagrebu", kazala je voditeljica projekta Glazbeni salon Gvozdanović 2012. Vesna Ledić iz zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO), koji je organizator programa. "Na ovaj način želimo poslati poruku svim budućim naraštajima studenata da su naša vrata otvorena za sve one koji teže izvrsnosti", dodala je. Koncerti u ciklusu namijenjeni su svim potencijalnim donatorima za obnovu palače, koju je pijanistica Anka Gvozdanović ostavila Zagrebu, a koja je ostala zapamćena kao mjesto na kojemu su priređivani koncerti i okupljala se građanska elita. U sklopu ovogodišnjeg ciklusa, do kraja godine u planu su još dva koncerta mladih hrvatskih glazbenih nada. U listopadu će nastupiti udaraljkaš Filip Merčep, najmlađi dobitnik Porina u povijesti te nagrade, te u prosincu gitarist Srđan Bulat, stipendist jedne od najprestižnijih glazbenih akademija u svijetu, Kraljevske glazbene akademije u Londonu.

ZAGREB - Boško Zuckerman u svojoj knjizi "Psihologija holokausta", predstavljenoj sinoć u Židovskoj vjerskoj zajednici "Bet Israel", pokazuje da je antisemitska propaganda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i Srbiji za vrijeme Drugoga svjetskog rata bila identična ili vrlo slična i to je prvi put da je neki autor na to ukazao, istaknuo je urednik Ivo Goldstein. Knjiga Boška Zuckermana objavljena je prošle godine u izdanju "Bet Israela" i njegov je prošireni i dopunjeni doktorat. Goldstein smatra da Zuckermanova knjiga može dobro poslužiti za elaboraciju dviju osnovnih teza - prve da je njezin meritum to što govori o modelima protu-židovske propagande, dok je njezina druga teza ili sloj da su ti modeli bili primjenjivani na isti način i u tadašnjoj NDH i u Srbiji. Ova druga teza, ocijenio je, još je nepovoljnija za sve revizioniste i ekstremiste koji su u posljednja dva desetljeća u Hrvatskoj i Srbiji na različite načine poručivali da su Židove ubijali i progonili 'oni drugi'.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙