FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 19. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja danas raspravom o potvrđivanju odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Petra Čobankovivća. MIP je početkom rujna jednoglasno udovoljio zahtjevu Državnog odvjetništva da se Čobankoviću ukine zastupnički imunitet kako bi se protiv njega pokrenuo kazneni postupak u tzv. aferi Planinska. Tužiteljstvo u optužnici Čobankovića tereti da je zlouporabom ministarskog položaja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i bivšem HDZ-ovom zastupniku Stjepanu Fioliću omogućio stjecanje protupravne imovinske koristi, čime je državni proračun oštećen za gotovo 38 milijuna kuna. Riječ je o slučaju preprodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu, za što je DORH podigao optužnice protiv Sanadera, Fiolića i Čobankovića te dviju pravnih osoba - Mesnica Fiolić i Centra za reprodukciju u stočarstvu. DORH tvrdi da je od preprodaje precijenjene zgrade Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Čobanković, Sanader protupravno zaradio 17,3 milijuna kuna, a Fiolićeve tvrtke gotovo osam milijuna kuna. Čobankovića se tereti da je to omogućio. Iako je MIP odlučio odobriti pokretanje kaznenog progona protiv Čobankovića, tu odluku još mora potvrditi Sabor.

SPLIT

Splitska Gradska uprava danas će početi uplaćivati zaostale obveze za Spaladium arenu kako bi se izbjeglo da zajmodavci za izgradnju Arene, Zagrebačka banka i Erste & Steiermarkische bank, pokrenu ovršni postupak zbog dugova grada koji za zakup dvorane iznose 14,5 milijuna kuna. O toj odluci novinare je izvijestio dogradonačelnik Jure Šundov. Rekao je da je tako odlučeno na sastanku predstavnika grada Splita, izvođača radova na izgradnji Spaladium arene konzorcija tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod, tvrtke Sportski grad TPN koju je utemeljio konzorcij i koja upravlja Spaladium arenom, te predstavnika tih dviju banaka koje su, po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu iz 2007. godine kreditirale izgradnju Spaladium arene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. “Ukoliko zajmodavci, dakle banke, budu zadovoljne dinamikom plaćanja, neće pokrenuti ovrhu”, rekao je Šundov. A ako bi banke "pokrenule ovrhu, grad Split bi istog trenutka raskinuo ugovor o javno-privatnom partnerstvu" i išlo bi se na sud, rekao je Šundov. Sudionici jučerašnjeg sastanka su se složili da se u idućih desetak, petnaest dana pokuša organizirati sastanak s predstavnicima vlade. Šundov je više puta ponovio da grad nema odakle financirati obveze prema Spaladium areni ako se ne izgradi uz nju poslovni centar od čije bi se najamnine financirali troškovi Arene.

ZADAR

Nevjerojatna krađa dogodila se danas u Zadru roditeljima teško bolesne djevojčice Stephanie Milda - nepoznati lopov im je ukrao torbicu u kojoj se nalazio novac s donacijama za operaciju djevojčice u inozemstvu. Djevojčica boluje od vrlo rijetke bolesti, Arnold - Chiarijeve malformacije, a sredstva se prikupljaju za operaciju zakazanu u Sjedinjenim Državama. Operacija košta 250.000 dolara i građani Zadra već nekoliko dana organiziraju brojne humanitarne akcije kojima se prikuplja novac. Netko je iskoristio nepažnju Stephaninog oca dok su bili na ručku u restoranu nakon konferencije za novinare održane u okviru humanitarne akcije i ukrao torbicu u kojoj se nalazilo između 30 i 40 tisuća kuna donacija. O tome je zadarske medije izvijestio je jedan od organizatora humanitarne akcije Borut Gatara, koji je potvrdio da je krađa prijavljena policiji. Iz zadarske policije također su potvrdili da je ta krađa danas prijavljena. Organizatori mole kradljivca da anonimno vrati novac potreban za liječenje male Stephanie. Sthepanie boluje od vrlo rijetke bolesti Arnold - Chiarijeve malformacije, razvojne anomalije baze mozga. Humanitarna akcija se održava pod geslom "Mi smo Zadrani, Stephanie je naša".

ZAGREB

Strip-monografija "Hrvatski antifašistički strip", retrospektiva hrvatskog ratnog stripa u izdanju Udruge prijatelja stripa Stripforum u kojoj su na jednom mjestu okupljeni stripovi posvećeni antifašizmu velikih imena hrvatskoga stripa, predstavljena je sinoć u Zagrebu u nazočnosti hrvatskog predsjednika i autora predgovora Ive Josipovića. "Cilj ovoga projekta, kao i svih dosadašnjih projekata Udruge, jest dodatna reafirmacija stripa, da ta pomalo zaboravljena likovna forma ponovno dobije izgubljeni značaj, te da na ovaj način podsjetimo mlađe naraštaje na našu bogatu nacionalnu strip-baštinu", kazao je na predstavljanju predsjednik Stripforuma i urednik monografije Mladen Novaković. "Činjenica da takvo jedno izdanje ima podršku predsjednika države daje dodatnu vrijednost stripu te poseban značaj ovome projektu", dodao je. Monografija "Hrvatski antifašistički strip" donosi radove dvadesetak crtača i scenarista koji pripadaju različitim žanrovima – akcijskom, špijunskom, noir, pa čak i ljubavnom stripu čija je radnja smještena u ratno okruženje. Na gotovo 350 stranica, prvi put nakon 20 godina u njoj su objavljena djela velikana hrvatskog stripa Andrije Maurovića, Julija Radilovića - Julesa, Žarka Bekera, Borivoja Dovnikovića, Zdenka Svirčića, Ive Kušanića i Ivice Bednjaneca. Monografija se može nabaviti isključivo u zagrebačkoj striparnici Lastan.

ZAGREB

U susretu prvog kola A skupine nogometne Lige prvaka Dinamo je na stadionu Maksimir pred 15.000 gledatelja izgubio od Porta 0:2, a golove su zabili Lucho Gonzalez (42) i Defour (90+2). Sinoćnji ogled Dinama i Porta bio je njihov sedmi međusobni susret i prva pobjeda portugalskog sastava na stadionu Maksimir, nakon što je u dosadašnja tri ogleda upisao dva poraza i jedan remi. U susretu 2. kola Dinamo 3. listopada gostuje u Ukrajini kod imenjaka iz Kijeva.

ZAGREB

Olimpijska pobjednica i europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković nominirana je za najbolju atletičarku Europe za 2012. godinu. Osim Sandre nominirano je još 14 atletičarki među kojima su i Ana Čičerova, Jessica Ennis, Barbora Špotakova i Julija Zaripova. Za Sandru se može glasovati do 26. rujna na službenoj stranici Europske atletske federacije - www.european-athletics.org, a pored glasova navijača, računat će se i glasovi novinara, te stručne komisije EAA-a. Sandra je prije dvije godine dobila nagradu za atletsku zvijezdu u usponu, a ove godine u krugu kandidata za tu nagradu je Dino Bošnjak, koji je ove godine postavio nove hrvatske juniorske rekorde na 5.000 i 10.000 metara. Nagrade EAA za najboljeg atletičara i atletičarku godine dijele se od 1993., a ove godine bit će dodijeljene 20. put.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙