FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 14. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Aktualni pregled hrvatskoga dizajna donosi "Izložba hrvatskoga dizajna 1112", otvorena sinoć u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), na kojoj su proglašeni i dobitnici nagrada Hrvatskoga dizajnerskog društva (HDD) među kojima i Velike nagrade HDD-a za najbolji dizajnerski produkt u dvogodišnjemu razdoblju koju su za putnički katamaran "Millenium Diamond" dobili zagrebački Brodarski institut, dizajnerica Ivana Peko i suautor Mislav Bezovnik. Predsjednica HDD-a Ira Payer objavila je da je nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena Tomislavu Lerotiću za njegov bitan doprinos hrvatskome dizajnu, U obrazloženju te nagrade koje je pročitala potpredsjednica HDD-a Koraljka Vlajo ističe se posebice Lerotićevo uočavanje bitnih problema u ekologiji i gospodarenju otpadom na koje je on reagirao i kao građanin i kao dizajner. Podsjetila je, među ostalim, i na Lerotićev poznati projekt sustava za odvojeno prikupljanje staroga papira. Kad je pak riječ o dobitnicima Velike nagrade HDD-a Payer je istaknula da je to vrijedan primjer sinergije dizajna i industrije koja dovodi do vrhunskoga produkta u potpunosti proizvedenoga u Hrvatskoj, a konkurentnoga na europskome i svjetskome tržištu. Millenium Diamond je riječni putnički katamaran namijenjen razgledavanju Londona.

ZAGREB - Retrospektivna izložba Vatroslava Kuliša "Slike 1980.- 2012", sa stotinjak radova nastalih prije više od trideset godina do najnovijeg, ovogodišnjeg ciklusa, otvorena je sinoć u Galeriji Klovićevi dvori. Izložba, za koju je slike odabrao povjesničar umjetnosti Igor Zidić, obuhvaća cikluse koji su obilježili Kulišev umjetnički opus, "Valovi", "Kornati", "Kuti", "Riffovi", "Metamorfoze mora", "Herbarium pictorium". Tu je i najnoviji ciklus s vedrim i nepretencioznim slikama koje Zidić razlikuje kao "terarijske" i "akvarijske", ovisno o nijansama podloga, od žutih do plavetnih, na kojima se pojavljuju bića nalik na ribice, plovke, lađe, listove, guštere. Kada bih morao reći što predstavljaju Kuliševe slike, koje se često kreću samim rubom apstrakcije i figuracije, odgovorio bih kako je to radost, ustvrdio je Igor Zidić. Imamo malo snažnih kolorističkih slikara u Hrvatskoj, a zašto je i tako malo radosti na slikama možda bi mogli reći sociolozi, dodao je.

RIJEKA - HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke sinoć je iskazala dobrodošlicu publici besplatnim koncertom polaznika majstorskog tečaja Dunje Vejzović nazvanim "Večer opernih arija". Najbolji polaznici tečaja nastupili su uz pratnju orkestra Opere HNK pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković. Pjevali su Tanja Ruždjak i Mila Soldatić iz Hrvatske, Blaž Gantar, Tanja Rupnik, Marta Močnik i Maja Majcen iz Slovenije, Ulrike Andersen i Martina Langenbucher iz Njemačke, Junhyog Kim iz Koreje i Ingrid Vetlesen iz Norveške. Kao posebni gosti nastupili su njemačka sopranistica Melanie Diener i sudionik prošlogodišnjeg Majstorskog tečaja operne interpretacije Hans Georg Wimmer.

RIJEKA - Izložba "Tražim posao" riječke umjetnice Milijane Babić otvorena je sinoć u galeriji "Mali salon" u Rijeci. Milijana Babić je prije godinu i pol objavila oglas koji glasi "Vizualna umjetnica hitno traži bilo kakav posao" te time počela projekt istraživanja hrvatskog tržišta rada. Tijekom tog razdoblja primala je brojne ponude, a audio, video i foto dokumentaciju vezanu uz te ponude kao i uz poslove koje je prihvaćala Babić je izložila na izložbi. Tijekom godine i pol dana zahvaljujući oglasu je radila kao konobarica, čistačica, raznosila je reklamne letke po zgradama te predstavljala proizvode u trgovačkim centrima. Kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) Ksenija Orelj je istaknula da je umjetnica ovim projektom izložila samu sebe kao radnu snagu te time oslikala stanje na tržištu rada.

ZAGREB - Kanadski pisac krimića Alan Bradley, kojega je proslavio serijal o 11-godišnjoj djevojčici koja rješava zločine, gostovao je 12. i 13. rujna u Zagrebu, gdje je sinoć u VIP klubu promovirao hrvatski prijevod svoje treće knjige iz tog serijala "Dimljena haringa bez senfa". "Suprotno tome što svi govore ili što je uobičajeno, ja nemam unaprijed smišljen plan pisanja, kod mene sve to dolazi posve neplanirano. Pisanje je za mene proces za koji nemam unaprijed smišljenu formulu", kazao je Bradley govoreći o tome na koji način osmišljava radnju i razvija motivaciju svojih likova te njihove međusobne odnose. "Ja pišem, a drugi to onda poslije analiziraju - o meni bi se moglo reći da učim uz rad", kazao je. Hrvatska publika Bradleya je upoznala već s prijevodom njegova prvog romana "Slast na dnu pite" iz 2009. čija je radnja smještena na englesko selo u 50-tim godinama prošloga stoljeća. Bio je to prvi u onome što će kasnije postati serijal od ukupno šest romana s glavnom junakinjom 11-godišnjom Flavijom de Luce, detektivkom-amaterkom koja biva uvučena u rješavanje ubojstava.

(Hina) xtdel ytdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙