FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 8. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz 12,30 sati:

ČAKOVEC - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je danas kako je HDZ-ov model izgradnje dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu bio financijski promašen te opterećujuć za državu i lokalne zajednice. "Svaki prljav model koji je napravljen kad tad se mora poljuljati", rekao je Čačić u Čakovcu odgovarajući na novinarsko pitanje o situaciji vezanoj za sportske dvorane koje su izgrađene za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine. Čačić je kazao kako se vrlo dobro sjeća vremena uoči izgradnje "kada je HDZ-ova vrhuška na sav glas branila način izgradnje", a on je već tada upozoravao kako je to "potpuno mutan posao". "Epilog priče oko dvorana je bačen novac, opterećena zemlja i lokalne sredine", ustvrdio je Čačić. Dodao je da ima pozitivnih primjera poput varaždinske dvorane koja zbog odgovornog i racionalnog rada nije u problemima. O mogućim rješenjima je rekao kako je ova Vlada nasljednik obveza bivše, ali da se dvorane sasvim sigurno neće rušiti.

ČAKOVEC - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je u Čakovcu uručio dekanici Međimurskog veleučilišta dr. Nevenki Breslauer dopusnicu za pokretanje trećeg studijskog programa - „Održivi razvoj“. Ovom dopusnicom Međimursko veleučilište više nema uvjetni studij, jer veleučilišta trebaju imati minimalno tri programa, a do sada se to krpalo u suradnji s varaždinskim veleučilištem, rekao je Čačić. Govoreći o sjeveru zemlje kojeg u ostatku Hrvatske smatraju izuzetno razvijenim i bogatim Čačić je kazao kako je istina sasvim suprotna jer je po mnogo čemu ispod državnog prosjeka, što pogotovo vrijedi za obrazovanje. Međimurski župan Ivan Perhoč istaknuo je značaj trećeg studijskog programa ne samo za županiju već i za cijelu zemlju. Pritom je izrazio mišljenje da srednje i visoko obrazovanje treba podići na regionalnu razinu. Kazavši da su temelji za Veleučilište stvoreni Perhoč je izjavio kako se ono ne može više nikakvom političkom odlukom zatvoriti, a na zaposlenicima je da ga i dalje razvijaju.

DUBROVNIK - Međunarodna neovisna institucija za poslijediplomske studije Interuniverzitetski centar Dubrovnik (IUC) obilježava danas i sutra svoju 40. obljetnicu. Interuniverzitetski centar utemeljen je 1972. godine po ideji tadašnjeg rektora zagrebačkog Sveučilišta akademika Ivana Supeka i do današnjih dana uspješno djeluje kao okupljalište znanstvenika iz Europe i svijeta. Generalni direktor IUC-a dr. Krunoslav Pisk rekao je kako je IUC dokaz da jedna međunarodna institucija obavlja svoju iskonsku funkciju, a to je druženje studenata i nastavnika u poslijediplomskoj nastavi te doprinosi znanosti kroz te aktivnosti. "Institucija postoji radi svojih programa, radi studenata i nastavnika koji dolaze iz cijelog svijeta i dijele različita iskustva iz različitih područja", naglasio je Pisk. U prigodi obilježavanja 40. obljetnice organizirana je međunarodna znanstvena konferencija "San o globalnom društvu znanja" koja je okupila preko 80 članova akademskih, znanstvenih i međunarodno značajnih institucija koje su na različite načine uključene u obrazovne i znanstvene procese.

DUBROVNIK - Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je danas knjigu Ivana Boškovića "Vrijeme, ljudi, događaji" 1 i 2 sa zapisima i osvrtima koji pokrivaju vremensko razdoblje od 1956. do 2001. godine. Akademik Luko Paljetak rekao je da se u knjizi autor otkriva kao katolički intelektualac, kroničar, kritičar, književni znanstvenik, muzikolog i likovni kritičar zainteresiran za sve pojave u kulturnom životu svoga vremena. Ivan Bošković dao je poseban doprinos proučavanju hrvatske glazbe, glazbenih događaja i skladatelja među kojima je veliku pozornost posvetio dubrovačkim skladateljima Mariju Nardeliju, Nikši Njiriću i Zdenku Šapru. Knjiga donosi i brojne likovne kritike i osvrte koji odražavaju poznavanje prilika u Dubrovniku. Knjiga je vrijedan doprinos proučavanju dubrovačke i hrvatske kulture, čemu je autor tijekom čitavog svog djelovanja težio, istaknuto je na predstavljanju.

ŠIBENIK - Na Jadranskoj magistrali, na dionici između Primoštena i Rogoznice, jutros se dogodila prometna nezgoda u kojoj je smrtno stadala jedna osoba, izvijestila je šibenska policija. Prema prvim informacijama, nesreća se dogodila kada je vozilo zbog neprilagođene brzine sletjelo u provaliju. Poginuo je vozač, a radi se o starijem muškarcu, obavijestili su kratko iz Policijske uprave šibensko-kninske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙