FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 12. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - U povodu inicijative za osnivanje Nove škole u Vukovaru u sklopu projekta za integrirani odgoj hrvatske i srpske djece u vukovarskim školama i vrtićima predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas nakon razgovora s izaslanstvom predlagatelja da je inicijativu poduprlo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako ju poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo. Predsjednik je razgovarao s predstavnicima osječkog Nansen dijalog centra i norveškog projekta Nansen Humanistic Academy, ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem te predstavnicima grada Vukovara i Zajedničkog vijeća općina. Nakon razgovora predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako su razgovarali o "vrijednoj, ali malo zapuštenoj inicijativi" potaknutoj od Nansen instituta, no prihvaćenoj u Hrvatskoj da se u Vukovaru, a možda i drugdje osnuje tzv. Nova škola koju bi ravnopravno zajedno pohađali učenici neovisno o nacionalnosti. Škola bi bila specifična, imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila prema uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu. Raspravljali smo o tome u kojoj je fazi ta inicijativa sada, gdje je stala i želimo li ju, rekao je predsjednik. Ministar Željko Jovanović naglasio je da najveću odgovornost za razvoj svakog društva i odgoj djece imaju odrasli, a da se u ovom konkretnom slučaju radi o obitelji i školi. Podsjetio je i da je u Zakonu o odgoju i obrazovanju propisano da je upravo kad je riječ o djeci cilj odgajati i obrazovati za multikulturalno društvo.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović primio je danas u Banskim dvorima hrvatsku paraolimpijsku reprezentaciju koja je od 29. kolovoza do 9. rujna nastupila na 14. paraolimpijskim igrama u Londonu. Čestitajući osvajačima odličja, ali ostalim sportašima s invaliditetom na trudu i zalaganju premijer je istaknuo kako je bilo dirljivo i prekrasno gledati s koliko ljubavi, truda, želje za postignućem i afirmacijom ljudi pristupaju tome. "Ovdje se stvar ne svodi na obranu nacionalnih boja nego na borbu čovjeka sa samim sobom s ciljem da se postigne više i izvuče maksimum. Ovo je prvi put da sam u sportskim pregledima više pratio vaše rezultate nego olimpijaca i to spontano," istaknuo je premijer Milanović dodavši kako se pitao zašto se to zove paraolimpijada. "Mislim da je to pogrešan naziv za to natjecanje, to je naprosto olimpijada. Svaka vam čast i kapa dolje, vraćajte se i dalje s medaljama," poručio je Milanović. U ime Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) premijeru se zahvalio predsjednik Ratko Kovačić istaknuvši kako su ovo bile po broju medalja najuspješnije POI za Hrvatsku jer do sada nikada nismo osvojili pet medalja.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je danas da će ravnatelji snositi odgovornost za nepravilnosti pri upisu gdje god one budu pronađene, istaknuvši da posao Prosvjetne inspekcije, koja će nadzor obavljati tijekom cijele godine, neće biti samo analiza upisa. "Prosvjetna inspekcija u srpnju je na moj nalog napravila nekoliko blic testova jer smo željeli provjeriti kako teku upisi i u Karlovcu je našla sličnu situaciju kao što se dogodilo u Kaštelima", izjavio je ministar Jovanović nakon primanja hrvatske paraolimpijske reprezentacije u Banskim dvorima. "Kako smo to odmah otkrili, na vrijeme smo reagirali i sva djeca su se upisala bez povišenih tonova i senzacionalizma. Naravno, za sve što je počinio, ravnatelj je sankcioniran i time pokazujemo kako primjer u Kaštelima nije nikakvo političko iživljavanje nego želja da se u sustav škola uvede red", rekao je ministar. Istaknuo je da iz Ministarstva šalju jedino poruku da "treba učiti, a temeljem rezultata u školi može se nastaviti školovanje za ona zanimanja za koja djeca to žele". Govoreći o radu Prosvjetne inspekcije, ministar je napomenuo da je ona ograničena u logističkim i kadrovskim kapacitetima, istaknuvši da njezin posao neće biti samo analiza upisa. "Ona će tijekom cijele ove godine raditi nadzor, prekršaj neće zastarjeti. Gdje god nađemo nepravilnosti ravnatelji će morati podnositi odgovornost", istaknuo je.

ZAGREB - Bivši pripadnik pričuvne postrojbe MUP-a Siniša Rimac posvjedočio je danas na suđenju Tomislavu Merčepu da o ubojstvima, zlostavljanjima i pljački srpskih civila 1991. na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području zna samo iz medija. Rimac, koji je odslužio peti i pol godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu nepoznatog muškarca u Pakračkoj Poljani te iznude i nezakonitog uhićenja trojice zagrebačkih Srba krajem 1991., rekao je danas na zagrebačkom županijskom sudu da Merčep nije zapovjedao njegovom postrojbom. Više puta je ponovio da ne zna tko mu je naredio da iz Vukovara ide u Zagreb, Gospić i zatim u Pakračku Poljanu, gdje su, po optužnici, dovođeni, mučeni i ubijani civili, zbog čega se kao zapovjednika te postrojbe tereti bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova Merčepa. Svjedok je ispričao da je vladala zbrka, da nije bilo vojne strukture i da je bilo dosta samozvanih zapovjednika koji su se sami nametali. Tvrdi da Merčepova funkcija u MUP-u nije bila operativna nego administrativna, što se odnosilo na mobilizaciju i logističku opskrbu. Ustvrdio je također da Merčepa nikad nije vidio u Pakračkoj Poljani, gdje je on boravio 20-ak dana. Za Paviljon 22 Zagrebačkog velesajma u koji su prema optužnici nezakonito dovođeni civili svjedok je rekao da je tamo bilo skladište hrane, materijalno-tehničkih sredstava i dva kontejnera za jelo i spavanje te da, suprotno pisanju medija, nije bilo kaveza, zatvora ni bodljikave žice.

ZAGREB - Prilikom izvođenja manevra prizemljenja helikoptera MI 171 HRZ i PZO-a na stajanci Zračne baze Zemunik danas prijepodne je ozlijeđen je dočasnik - tehničar helikoptera, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH). MORH navodi kako je do nesreće došlo tijekom navođenja helikoptera na stajanku, kada je tehničar-član posade iskočio iz helikoptera te je zbog ozljede skočnog zgloba pao na pistu. Tom prilikom zadobio je tjelesne ozljede - puknuće zdjelice i napuknuće desne ruke i skočnog zgloba. Ozlijeđenom pripadniku 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO prva pomoć pružena je na mjestu događaja, a zatim je prevezen u zadarsku bolnicu, gdje je zadržan na daljnjoj bolničkoj obradi. Zbog složenosti ozljede, razmatra se potreba prevoženja u bolnicu u Zagrebu. U tijeku je istraga o okolnostima događaja i ozljeđivanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) izrazio je danas zabrinutost namjerom Vlade da u saborsku proceduru uputi prijedlog ratifikacije graničnog sporazuma s BiH koji su 1999. potpisali predsjednici Hrvatske i BiH Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, a pogotovo zbog "namjere da se promjena postojeće granice provede bez Ustavom predviđene dvotrećinske većine zastupnika". HHO u priopćenju tvrdi da bi ratifikacija "običnom većinom", odnosno većinom zastupnika nazočnih na sjednici, bila protuustavna. Zastupnike zato pozivaju da se usprotive ratifikaciji i najavljuju da će sporazum, ako ga ratificira "obična" većina, pokušati osporiti pred Ustavnim sudom. HHO smatra da se u raspravi o granici s BiH treba poštovati međunarodno pravo i mišljenje stručnjaka, a pozivaju se na studiju Stjepana Ćosića, Nike Kapetanića i Nenada Vekarića, po kojoj je izmjera Geodetskog zavoda u Sarajevu iz 1974., koja je korištena kao argument za promjenu granica između dviju nekadašnjih socijalističkih republika, pravno nevažeća, budući da o njoj nikad nije raspravljala Skupština SR BiH ni Sabor SR Hrvatske.

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat (HLS) i Hrvatska liječnička komora prozvali su danas ministra zdravlja Rajka Ostojića da je ravnatelje bolnica pozvao na kršenje kolektivnog ugovora poslavši im naputak za obračun naknada za vrijeme godišnjeg odmora u kojem traži da se u izračun plaće ne ubrajaju i prekovremeni sati. Naputkom ministar od ravnatelja bolnica traži da u izračunu dodatka na godišnji odmor zanemare učinak ukupnih primanja, odnosno prekovremene sate, rekao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić na konferenciji za novinare. Napominjući kako je današnja konferencija za novinare preventiva i izražavajući uvjerenje da će "razum prevladati", istaknuo je da su njen glavni povod, kako je rekao, članci u Jutarnjem listu prema kojima se stvara uvjerenje da je u sustavu zdravstva sve krivo, neučinkovito i preplaćeno. Smatra da se takvim članicima o liječničkim plaćama radi "dobar spin".

OSIJEK - Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata (URHOR) od svog osnivanja kontinuirano pomaže hrvatskim braniteljima koji žive u teškim uvjetima, a angažirana je i na na izgradnji Doma ratnika u Vukovaru, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik pukovnik Petar Janjić Tromblon. Udruga se ne financira iz državnog proračuna, kazao je, dodavši kako sredstva za svoj rad osiguravaju sami, izložbama, koncertima i donacijama, jer ne žele koristiti "novac napaćenog i pokradenog hrvatskog naroda". Za nešto manje od tri godine koliko Udruga, koja ima ima 3962 člana iz cijele Hrvatske, djeluje, pomagali su "hrabrim hrvatskim ratnicima koji su u teškoj životnoj nevolji, od izgradnje ili obnove kuća, te pomoći za školovanje djece". Posebno važnim ocijenio je izgradnju Doma ratnika u Vukovaru, za koju je napravljena kompletna projektna dokumentacija "a sada se čeka milost nadležnih institucija da izdaju potrebne dozvole kako bi se krenulo u izgradnju zgrade u kojoj će biti mjesta za niz sadržaja, te soba za smještaj hrvatskih branitelja koji u Vukovar dolaze iz drugih dijelova Hrvatske na obilježavanje tužnih obljetnica".

ŠIBENIK - HSLS-ovci iz Šibensko-kninske županije danas su na konferenciji za medije predstavili novog predsjednika svoje Županijske organizacije, Josu Slamića. Slamić je na tom mjestu naslijedio šibenskoga konzervatora Miroslava Škugora koji, kako je istaknuto na konferenciji za medije, namjerava napustiti stranku.

ZAGREB - Buknuo je požar mješovite šume na području Trilja u Splitsko-dalmatinskoj županiji kojega gasi i jedan canadair, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a zaprimilo je u 13,10 sati zahtjev za gašenje požara, kojega gase lokalne vatrogasne snage, a upućen je i canadair.

ZAGREB - Izložba "Pohvala ruci - Čipkarstvo u Hrvatskoj", koja se otvara sutra u Etnografskom muzeju u Zagrebu, posveta je povijesti hrvatskog umijeća čipkarstva i uvršenju te vještine na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva, a obuhvatit će brojne izloške iz fundusa tog muzeja, ali i najznačajnije primjerke čipke iz riznica i muzeja diljem Hrvatske. Uz sažeti pogled na povijest hrvatskog čipkarstva, izložba ima za cilj pokazati mjesto i značenje poznavanja i korištenja vještina izrade čipke na našim prostorima, te ukazati na potrebu očuvanja i revitalizacije te tradicije koja je sastavni dio hrvatske kulturne baštine, a posvećena je upisu vještina čipkarstva u Hrvatskoj na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine čovječanstva. "Mi smo iznimno ponosni na tu činjenicu zbog toga što smo i mi tome velikim dijelom pridonijeli", kazao je danas u razgovoru za Hinu ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan. Autorica izložbe je Nerina Eckhel, jedan od najvećih stručnjaka za čipku u Hrvatskoj koja se temom čipkarstva počela baviti još sredinom 90-tih godina prošloga stoljeća.

(Hina) xtdel ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙