FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 6. rujna 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici podržala prijedlog Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. u čijoj izradi su, po riječima ministra zdravlja Rajka Ostojića, sudjelovali zdravstveni profesionalci, ekonomisti i pravnici, kao i udruge pacijenata, sindikati i akademska zajednica. Strategija je definirala prednosti i slabosti hrvatskog zdravstva. Prednost su u prvom redu ljudi, jer hrvatska medicina ima najbolje medicinske sestre, liječnike, stomatologe i farmaceute u ovom dijelu Europe, a u nekim smo segmentima, poput transplantacije i doniranja organa, lideri u svijetu, ustvrdio je Ostojić. Ključan problem hrvatskog zdravstvenog sustava je njegova rascjepkanost, fragmentiranost i dezintegriranost, sustav ne funkcionira ne samo horizontalno nego i vertikalno, upozorio je Ostojić. Osim toga, usvajanje Nacionalne strategije uvjet je bez kojeg se ne može pristupiti EU fondovima, dodao je ministar.

ZAGREB - Vlada je danas osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje stvarnih obveza Vlade u plaćanju izgradnje dvorane Višnjik u Zadru, koja je izgrađena 2008. u povodu Svjetskog prvenstva u rukometu. "Ovo je još jedna tipična hrvatska priča, izgradnja dvorana za Svjetsko prvenstvo u rukometu izuzetno je opteretila državu i sada zbrajamo efekte te loše priče", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić podsjetivši kako je jučer pokrenut stečaj nad tvrtkom koja upravlja splitskim Spladiumom. Država je svojedobno preuzela obvezu financiranja 50 posto troškova izgradnje Višnjika, no već godinama nikako da se definira koliki je ukupni iznos troškova izgradnje te dvorane. Odlukom iz 2007. utvrđeno da će država participirati sa 70 milijuna kuna, jer se očekivalo da će vrijednost troškova biti 140 milijuna kuna, no 2008. godine, nakon što je dvorana izgrađena, udio države u troškovima povećan je na 100 milijuna kuna.

ZAGREB - Za postizanje kreditnog rejtinga s predznakom 'A' nisu dovoljna ni dva mandata, izjavio je ministar financija Slavko Linić nakon današnje sjednice Vlade. Linić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje kada bi Hrvatska mogla dostići željeni kreditni rejting, budući da je premijer Zoran Milanović jučer izjavio da želi da, kad dođe vrijeme da napuste Vladu, to bude u dobrim okolnostima i da Hrvatska ima viši rejting, s predznakom 'A'. Linić je ocijenio da je za to potrebno „konsolidirati uništeno gospodarstvo, koje je tri krizne godine provelo bez mjera Vlade“ i podići njegovu konkurentnost, dostići prosječnu europsku stopu rasta BDP-a, početi vraćati kredite i riješiti tranzicijske probleme. „Prevelik je broj umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih i zato treba značajno podići broj zaposlenih“, rekao je Linić, te zaključio da „ni dva mandata nisu dovoljna za takvo što“.

ZAGREB - Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je danas da će državni službenici od listopada morati nositi istaknute pločice sa svojim imenima. "Time želimo najprije podsjetiti građane na njihova prava u odnosu s državnim službenicima, kao i državne službenike na njihove obveze u odnosu s građanima", rekao je Bauk novinarima, nakon današnje sjednice Vlade. Naglasio je da za to nije potrebno mijenjati postojeće propise. "Svi propisi koji su vrijedili vrijede i dalje, ali mislim da ćemo na ovaj način ipak osvježiti sjećanja i potaknuti službenike na još bolji odnos prema građanima", objasnio je Bauk. Na pitanje koje su kazne za službenike koji se prema građanima odnose neprofesionalno, odgovorio je da su kazne već propisane i da o njima odlučuju čelnici tijela u kojem službenici rade.

ZAGREB - Bolnice se neće ukidati ni zatvarati, ali će se, do kraja ovog mandata, značajno restrukturirati, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, nakon današnje sjednice Vlade. Ostojić je tako odgovorio na novinarsko pitanje znači li današnja izjava premijera Zorana Milanovića, po kojemu se "moramo zapitati možemo li financirati toliko zdravstvenih ustanova koje pružaju prosječnu ili ispodprosječnu zdravstvenu uslugu" da će se neke bolnice ukinuti. "Bolnice će se značajno restrukturirati, sukladno onom što smo govorili posljednjih godinu dana i onome što piše u Strategiji (Nacionalna strategija razvoja zdravstva od 2012. do 2020.)", kazao je Ostojić. Objasnio je da u Europi u posljednjih desetak godina egzistiraju tri tipa modernih bolnica - dnevne bolnice za dijagnostiku i operacije, bolnice pod jednim krovom za pacijente koji trebaju ležati nakon infarkta ili sepse te bolnice za dugotrajno liječenje i palijativu.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručio je danas Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću da rade protiv interesa Hrvatske i hrvatskih regija, odgovarajući tako na premijerovu izjavu kako su optužbe, koje dolaze iz oporbe da će Slavonija zbog nove podjele dobiti manje novca iz EU fondova, zlonamjerne i zlokobne. "Svi oni koji rade protiv interesa Hrvatske ili bilo koje hrvatske regije, kao što to radi vlada i kao što su to radili ukidanjem projekta Pelješkog mosta sigurno da će nailaziti na otpor HDZ-a. On nas mogu preglasavati u Saboru ali nas neće zaustaviti da govorimo, izražavamo svoje mišljenje i da se solidariziramo sa svojim narodom", izjavio je Hini Karamarko. Po njegovom mišljenju, podjelom Hrvatske na dvije regije zadan je jak udarac razvoju Slavoniji koja je, kako je kazao, zanemarena, a uskraćuje joj se mogućnost da realizira optimalan broj projekata koji mogu biti financirani iz europskih fondova.

VUKOVAR - Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj Luisa Vinton u pratnji vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe obišla je danas zgradu Radničkog doma u središtu Vukovara na kojoj su u tijeku radovi na restauraciji i obnovi fasade. Aktualne radove na povijesnoj zgradi izgrađenoj krajem 19. stoljeća i teško oštećenoj u Domovinskom ratu, zajednički financiraju UNDP preko Europskog parlamenta koji je osigurao milijun eura te Vlada preko Fonda za obnovu i razvoj Vukovara s 340.000 eura. „Ovo je jedan od najvećih projekata koji radi UNDP u Hrvatskoj, zadovoljni smo napretkom radova i sigurna sam da će do kraja godine radovi na vanjskoj obnovi Radničkog doma biti završeni“, izjavila je Vinton u Vukovaru. Naglasila je da je riječ o kompliciranim radovima restauracije kako bi zgrada dobila izvorni izgled.

ZAGREB - Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić povukao je danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu privatnu tužbu za klevetu protiv Teodora Celakoskog iz udruge Pravo na grad koji je prije više od dvije godine javno izrazio sumnju da je Horvatinčić od zagrebačkog kriminalnog miljea posudio 15 milijuna eura koje je zatim posudio svojoj Hoto grupi za dobivanje kredita za nastavak gradnje kompleksa Cvjetni prolaz. Horvatinčić je došao na današnje ročište i pred sucem Nenadom Lukićem izjavio da povlači tužbu i da se obvezuje podmiriti troškove postupka. Braniteljica Celakoskog, koji se na sudu branio kako nije imao namjeru klevetati nego u ime udruge ukazati na određene sumnje, izjavila je da je zadovoljna Horvatinčićevim potezom. "Presuda je ionako mogla biti jedino oslobađajuća za mojeg klijenta, no zadovoljni smo odlukom Horvatinčića", izjavila je Hini odvjetnica Lina Budak, ustvrdivši kako je odustajanje od tužbe bilo "jedino oportuno rješenje" za zagrebačkog poduzetnika.

ZAGREB - Producent Edvin Softić posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je 2006. osobno odnio omotnicu s novcem tadašnjem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu kojemu se sudi zbog optužbe da je primao mito od vlasnika producentske kuće "Core media" Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. Svjedok Softić je ispričao kako su on, njegova tadašnja prijateljica i novinarka HTV-a Dijana Čuljak i Šelebaj, koji su bili u vezi, osnovali tvrtku "Core media", a početni dogovor je bio da je 50 posto udjela u tvrtki njegovo, a 50 posto od Čuljak i Šelebaja koji je formalno bio direktor i zadužen za financije. Istodobno s osnutkom tvrtke sa Svilanom je počeo pregovarati o prodaji emisije "Jedan na jedan", što je na kraju i rezultiralo ugovorom koji su potpisali Šelebaj i tadašnji član Uprave Nove TV Branko Čakarmiš. Softić je rekao da je Svilan mogao predlagati cijenu otkupa emisija, ali da je konačnu odluku donosio Čakarmiš koji je "jako držao do Svilanova mišljenja".

ZAGREB - Na suđenju osječkom poduzetniku Dragi Tadiću za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se izmijenila presuda Branimiru Glavašu danas je svjedočio predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin koji je Tadića i prijavio glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću. Raspitujući se o Glavaševu slučaju koji se u to vrijeme rješavao na Vrhovnom sudu Tadić je, po Hrvatinovim riječima, "prešao granicu" pa je o razgovoru do kojega je došlo slučajno, 14. srpnja 2010. u jednom zagrebačkom restoranu izvijestio Bajića. "Nakon što je rekao da se odluka može izmijeniti više s njim nisam mogao razgovarati jer je prešao granicu", prisjetio se Hrvatin. Na upit Tadićeve obrane zbog čega se odlučio prijaviti čovjeka koji mu je samo ponovio stvari o kojima se tada naveliko raspravljalo u medijima, Hrvatin je kazao da je prevagnulo što mu je Tadić tvrdio da zna kakva se odluka sprema na Vrhovnom sudu.

ZAGREB - Policijska uprava zagrebačka (PUZ) je u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Autoklubom Siget na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića obilježila početak nove školske godine akcijom za najmlađe - "Sigurno i vješto u prometu", s ciljem senzibiliranja javnosti na potrebu povećanog opreza u prometu. U sklopu akcije održana je utrka tridesetak djece vozača svih dječjih prijevoznih sredstava (bicikli na dva i tri kotača, role, romobili) u dobi od tri do osam godina koja su se natjecala u sigurnom i spretnom upravljanju svojim "vozilima". Svi natjecatelji, koji su kroz druženje i zabavu pokazali svoje vozačko znanje, nagrađeni su prigodnim darovima, a u glazbenom programu zabavljali su ih Zagrebački mališani. Osim natjecanja, organiziran je i izložbeni prostor na kojem je prometna policija posjetiteljima predstavila vozila i opremu koja se koristi u nadzoru prometa.

SISAK - Keltska noć, najveća sisačka turstička manifestacija koja se održava petu godinu za redom, i ove će godine, najavljuju organizatori iz sisačke Turističke zajednice i Grada Siska, na obalu Kupe privući veliki broj građana i njihovih gostiju. U subotu, 8. rujna od 20 sati od Mosta Gromova do Starog mosta, uz sisačku šetnicu, Kupom će ploviti deset velikih splavi, na kojima će scenografijom i kostimima sudionika, biti dramatizirani prizori najvažnijih sisačkih povijesnih događaja. Ove će godine teme biti: Vile i stvaranje Siska, Kelti, Sveti Kvirin, Bitka s Turcima, Gradnja bolnice, Juran i Sofija, Floridsdorf, Obrtnička komora, Prvi partizanski odred i Domovinski rat.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙