FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 23. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4.30 sati:

DUBROVNIK - U organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora i Udruge "Daksa 1944./45." u Dubrovniku je jučer navečer održana javna tribina posvećena europskom spomendanu na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima na kojoj su sudjelovali povjesničar Ivo Banac, predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Obraćajući se okupljenima Banac je kazao kako je današnja Hrvatska u rukama pojedinaca i stranaka koje ne mare za sve žrtve na jednak način, dodavši da ono što ne radi središnja vlast, mogu učiniti lokalna vlast, udruge, predstavnici civilnog društva i prosvjedovati protiv smjera kojim Hrvatska ide. Banac je naglasio kako je Hrvatska dočekala pad komunizma nespremna za demokratski put te da ne možemo biti ravnodušni prema tome da se pokušavaju opravdati ustaški zločini ili zločin koji su komunisti počinili u Srbu 1941. godine. "Podržavamo nastojanje Tomislava Karamarka, kojega komunistička agentura pokušava proglasiti rigidnim desničarem samo zato što je pokrenuo procese protiv nalogodavaca komunističkih zločina", rekao je Ivo Banac dodajući kako moramo na jednak način osuditi zločine i u Jasenovcu i na Križnom putu. Ivan Zvonimir Čičak podsjetio je da je prije nekoliko godina pokraj Zaprešića pronađeno grobište gdje su ubijene 4.500 ljudi, ali od tada do danas tu nije učinjeno ništa, "već se bivši predsjednik Mesić narugao i nazvao nas koji smo to otkrili nadriforenzičarima", rekao je Čičak. Predsjednika republike Ivu Josipovića Čičak je nazvao stručnjakom za ratne zločine navodeći da je u Istri išao pod zastavom sa zvijezdom petokrakom što je, kako je kazao Čičak, čin veleizdaje. "Ta zastava ne može biti u Hrvatskoj budući da se s njom jurišalo na Vukovar i Dubrovnik", rekao je Čičak. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kazao je da u Hrvatskoj prema policijskoj evidenciji postoji 750 jama u kojima je stradalo 90.000 ljudi, a prema nekim procjenama stručnjaka ima ih čak 1300. On je naglasio kako je samo 50 jama obilježeno na dostojanstven način što najbolje govori o kontinuitetu negiranja komunističkih žrtava. "Poslije ratnih operacija 1945. bez suđenja je likvidirano više od 300.000 ljudi i sad od nas traže da budemo slijepi prema sudbini naših sunarodnjaka", naglasio je Karamarko komentirajući odnos aktualne vlasti prema žrtvama komunizma. "Ova vlast koja je došla na krilima silnih obećanja najprije je dokinula pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad Bleiburgom iako je to mjesto simbol stradanja Hrvata".

SPLIT - Hrvatska obalna straža u utorak je u području Male Palagruže zatekla 43-godišnjeg talijanskog državljanina u športskom ribolovu bez dozvole i odvela ga u policijsku postaju na Visu, rekli su jučer u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinske županije. Zatečen je u gumenjaku u hrvatskim teritorijalnim vodama kako bez potrebne dozvole obavlja športski ribolov pa mu je zbog kršenja zakona o morskom ribarstvu izdan prekršajni nalog. Za takve prekršaje predviđene su kazne od 500 do 1.000 kuna, rekli su u policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nema nikakvu potvrdu o identitetu uhićenog talijanskog državljanina, doznaje se u srijedu navečer iz izvora u Ministarstvu. Neki mediji objavili su da je riječ o talijanskom zastupniku Francescu Biavi, članu stranke Popolo della Liberta Silvija Berlusconija.

VUKOVAR - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić sinoć je na brodu-šlepu na Dunavu svečano otvorila 6. Vukovar film festival, filmski festival podunavskih zemalja na kojem će od 22. do 26. kolovoza biti prikazana 43 filma. "Festival osmišljen s idejom rijeke Dunav i Podunavlja pruža nam mogućnost da upoznamo i sebe i druge", istaknula je ministrica Zlatar Violić otvarajući festival te poručila Vukovarcima da u prosincu ove godine mogu očekivati otvorenje obnovljenog dvorca Eltz u kojemu je gradski muzej, a u proljeće iduće godine i Arheološkog parka Vučedol. Okupljene je pozdravio i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić podsjetivši da je Vukovar prije 20 godina bio poprište sukoba, a da je unazad šest godina taj grad poprište filmskih kulturnih zbivanja. Ovogodišnji VFF otvoren je na dunavskom šlepu projekcijom hrvatskog kratkog filma "Brija" Luke Rukavine, a nastavljen mađarskim filmom "Samo vjetar" Benedeka Fliegaufa nagrađenog na Berlinskom filmskom festivalu. Istodobno je na terasi Agencije za vodne putove u Vukovaru prikazan film "Histerija: tajne ženskog orgazma" Tanye Wexler, a prva vukovarska filmska večer zaključena je koncertom zagrebačke grupe "Elemental". Program 6. VFF-a podijeljen je u sedam cjelina, duge i kratke igrane filmove te dokumentarne filmove koju su u službenoj konkurenciji te popratne programe naslovljene kao "Svijet", "Matineje za djecu", "Planet partner Zamlja" i "Europo, otvori se", a novost ovogodišnjeg festivala je u tome što se održava na pet različitih lokacija uključujući i Vukovarsku adu gdje se filmovi prikazuju u popodnevnim satima kada je ada puna kupača.

DUBROVNIK - U okviru glazbenog dijela programa Dubrovačkih ljetnih igara sinoć je na tvrđavi Revelin nastupio slavni harmonikaš Richard Galliano na bandoneonu sa svojim ansamblom Piazzolla Forever Septetom. Program pod nazivom "Tango projekt" donio je djela Astora Piazzolle i samog Gallianna. Izvedena su neka od najpoznatijih Piazzollinih djela poput "Milonga del Angel", "Oblivion" te nekoliko Gallianovih skladbi kao što su New York tango i Heavy tango. Richard Galliano dao je velik doprinos glazbi u uvođenju harmonike kao instrumenta u jazz i prvi je harmonikaš koji je snimio nosač zvuka "Johann Sebastian Bach na harmonici" koji je te godine bio najprodavaniji album klasične glazbe.

(Hina) xdgk yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙