FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: smar
ZAGREB, 31. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

RIJEKA- Premijer Zoran Milanović je danas komentirajući pad BDP-a u trećem tromjesečju za 2,1 posto rekao kako čvrsto vjeruje "da će sljedeća godina biti bolja, da ćemo ostvariti bilo kakav rast te da će treći kvartal zbog turizma biti bolji, a da je ovaj pad naslijeđe negativnih trendova, "ne od bivše Vlade nego od globalne situacije". Premijer Zoran Milanović danas je u Rijeci sudjelovao na izvanrednom sastanku grupe socijalista (PES) unutar Odbora regija EU na temu Progresivni plan industrijske obnove. Na novinarsku zamolbu da komenitra posljednji pad BDP-a te razmišlje li s tim u vezi i ostavci, premijer je rekao da Vlada ne traži simpatije, ni milost, nego malo strpljenja, te da je nakon pola godine savršeno jasno da čuda u pola godine nisu moguća. Kazao je i da ne može prognozirati hoće li ova godina biti gora ili bolja od prošle, da smo na početku godine imali projekciju rasta od 0,8 posto, koja se očito neće ostvariti, jer je stanje teško te da kod prognoza treba biti jako oprezan. Bude li sljedeće godine pomaka, to nisu čuda, to će biti bar malo rezultat rada ove Vlade, rekao je premijer. Trend je takav da se sljedeće godine očekuje malo bolja situacija u Europi i i Hrvatskoj, ne zbog okružja, nego zato što se u Hrvatskoj dobro radi, donose dobre mjere i zakoni, vodi politika koji ima učinak, rekao je Milanović.

ZAGREB - Za oporbene je stranke pad BDP-a od 2,1 posto u drugom tromjesečju ove godine bio očekivan, a krivca za takvu situaciju vide u Vladi, koja, tvrde, guši ekonomske aktivnosti lošom poreznom politikom i uvjerenjem da se kriza može riješiti isključivo štednjom. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko protumačio je da je na sceni "kompletno gušenje ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj" te da bi vlada "trebala razmišljati o svojoj odgovornosti". "Više nismo u recesiji, sad smo u depresiji. Ova Vlada je Hrvatsku i službeno uvela u depresiju, tako da je možemo nazvati depresivnom vladom, osim što su slučajna vlada", kazao je Karamarko novinarima komentirajući najveći pad gospodarstva u posljednje dvije godine. Karamarko ističe da je vlada destimulirala poduzetništvo te uništila ideju o poduzetničkom kapitalizmu. Smatra da su ideju o poduzetničkom kapitalizmu uništili porezima, cijenama industrijskog plina i struje, a poreznu politiku nazvao je "ne agresivnom, već agresorskom". Iako ističe kako nitko nije očekivao čuda za samo šest mjeseci, smatra da bi Vlada trebala početi razmišljati o svojoj odgovornosti, jer se od nje očekivalo da odgovarajućim mjerama zaustavi negativne trendove, što se nije dogodilo. Sličnog je mišljenja i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. "Vjerujem da premijer ne plače, ali građani ove zemlje itekako plaču", komentirao je Lesar današnju izjavu premijera Milanovića da je Vladi teško, ali da zbog toga ne plače. Pad BDP-a Lesar smatra očekivanim, a uvjeren je da je on posljedica vladina uvjerenja da će krizu riješiti isključivo štednjom, restriktivne monetarne i fiskalne politike, pada kupovne moći građana i izostanka ozbiljnijih investicija u proizvodnju.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) zatražila je danas od predsjednika Republike Ive Josipovića da u skladu s ovlastima inicira sazivanje tematske sjednice Vlade u cilju kvalitetnijeg donošenja odluka na ekonomskom, demografskom i širem društvenom području. Trenutni razmjeri krize gospodarstva, društva, birokracije i vlasti upućuju nas više nego ikada prije na postizanje šireg društvenog konsenzusa o koracima kojima se trebamo izvući iz "živog blata" koje je rezultat dosadašnjih pogrešaka u vođenju države, ističe HUS u pismu upućenom predsjedniku Josipoviću. O položaju poduzetnika i kvaliteti Vladinih mjera najbolje govori podatak da je dobit poduzetnika u prvom polugodištu prepolovljena u odnosu na lani, a njihovi opadajući prihodi praćeni rastućim trendom rashoda ne daju naslutiti oporavak već daljnje smanjenje poslovnih aktivnosti. HUS navodi da je zaposlenost u srpnju pala za 2 posto, a u prerađivačkoj industriji čak za 4 posto u odnosu na prošlu godinu. Uz to, plaće su realno pale za 3,8 posto, pa ne iznenađuje alarmantni podatak o procjeni pada BDP-a u drugom kvartalu za 2,1 posto, što će izazvati dodatni gubitak povjerenja kreditora i investitora u Hrvatsku. HUS posebno ukazuje na vanjskotrgovinski deficit koji još uvijek strelovito raste zbog činjenice da uvoz raste po dvostruko većoj stopi od izvoza, tako da je deficit za 23,9 posto veći nego lani u isto vrijeme.

ZAGREB - Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski kritizirala je danas Ministarstvo hrvatskih branitelja i ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, da se ne bavi problemima branitelja i prevencijom samoubojstava, reagiravši tako na jučerašnji tekst u jednom dnevnom listu koji je objavio rezultate istraživanja o samoubojstvima hrvatskih branitelja i prema kojem je najviše samoubojstava branitelja u vrijeme izbora. U tekstu pod naslovom "Samoubojstva - najviše branitelja oduzima si život u predizborno vrijeme" objavljeni su rezultati prema kojem se oko 2000 branitelja do sada ubilo od čega lani njih 146. U tekstu se navodi da ministarstvo apelira na političare da se branitelji uznemire kada postaju predmet političkih govora i tada labilniji među njima dižu ruku na sebe. Predsjednica udruge Slavica Hruškar naglasila je na današnjoj konferenciji za novinare da rezultati ovog istraživanja nisu bili javno predstavljeni te da udruge nemaju uvida u te rezultate. Istaknula je da hrvatski branitelji nisu glupi da bi političari njima tek tako manipulirali, već da je razlog samoubojstava njihovo siromaštvo i poniženost. Kritizirala je ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića da se ne bavi pravim problemima hrvatskih branitelja, a predsjedniku vlade Zoranu Milanoviću zamjera da još nije održao ni jedan sastanak s predstavnicima udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata kako bi mu predstavili sve svoje probleme.

OSIJEK - Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Dinko Burić izjavio je danas u Osijeku kako iza jučerašnjeg napada predsjednika osječkog HSP-a na njegovu stranku stoji počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić, a da je napad dogovoren s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Vuković je, komentirajući nedavni prelazak šestero bivših HSP-ovaca u HDSSB, kazao kako su to učinili jer su shvatili da u HSP-u neće ostvariti svoje kriminalne namjere niti bilo kakve sinekure, a da su pritom otišli u stranku čiji su simboli selotejp, garaža, akumulator, sumporna kiselina i zatvorske rešetke, ocijenivši da su bivši članovi HSP-a otišli u zločinačku organizaciju. Razumnim ljudima je jasno da je Vukovićev istup samo dio scenarija Ante Đapića da se ponovno nametne na lokalnim izborima, a taj je napad dogovoren na relaciji Đapić - Karamarko, ustvrdio je Burić ocijenivši kako HSP "već odavno nije politička stranka, već trgovačko društvo u stečaju". Zamjenik predsjednika stranke Krešimir Bubalo ocijenio je kako je HSP pokazao da je potrošena stranka, a potrošili su je, kako drži, "gramzivi i halapljivi ljudi, poput Ante Đapića.

RIJEKA - Izvanredni sastanak Grupe socijalista (PES) unutar odbora regija EU, na kojemu je sudjelovalo više desetaka predstavnika regija i lokalnih zajednica održan je danas u Rijeci na temu Progresivni plan industrijske obnove. Skup je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazavši da strategija razvoja industrije u razvojnoj poltici EU mora imati jednu od najvažnijih pozicija, a da strukturni fondovi kao sredstvo takve razvojne politike moraju dodatno poticati kvalitetene programe i projekte koji otvaraju ili generiraju nova radna mjesta, rekao je. U uvodnom izlaganju premijer Zoran Milanović je rekao je da će gospodarski pad u drugom tromjesečju vjerojatno biti 2 posto te da "iz ovoga stanje nećemo izaći po duhu svetom, nego vlastitim snagama, radom, inteligencijom i idejama". Milanović je kazao da ne smijemo biti ovisni samo o turističkoj industriji, da to mora biti industrijalizacija Rijeke s naprednim tehnologijama, obnova poljoprivrede, diverzifikacija proizvodnje, regionalni razvoj. Milanović je ocijenio da "moramo ostati vjerni svojim načelima, ali biti brzi i pragmatični", jer da je sadašnje vrijeme dobro za lažne proroke te naglasio "ne štednja pod svaku cijenu, nego racionalno odricanje".

PULA - IDS će za sljedeće lokalne izbore u Istri ponuditi suradnju koalicijskim partnerima u Vladi RH i Saboru - SDP-u i HNS-u, a unutar stranke otvorit će svojevrsnu kampanju za one koji žele postati nasljednici dosadašnjeg istarskog župana, zaključci su danas održanog sastanka Predsjedništva IDS-a koje je novinarima predstavio predsjednik stranke Ivan Jakovčić. On je naime u izjavi za novinare rekao da je IDS praktički od danas odlučio otvoriti proces za regionalne i lokalne izbore 2013. godine tako što će dosadašnjim koalicijskim partnerima ponuditi nastavak koalicije i u sljedećem mandatu, i to za Istarsku i Primorsko-goransku županiju te za grad Pulu i Rijeku. "Vjerujem da uz sve probleme koje postoje u tim županijama i gradovima građani očekuju naš zajednički izlazak na izbore premda mnogi misle kako bi se IDS-u više isplatilo da izađe iz koalicije kako bi ojačao svoju poziciju za iduće izbore", istaknuo je Jakovčić. Dodao je kako IDS želi biti konstruktivan partner u koaliciji, naročito u trenutku kada je, kako je rekao, "objavljeno da je BDP pao za 2,1 posto".

ZAGREB - Grupacija specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika, okupljena pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koju čini deset malih nakladnika, poručila je s današnjega međunarodnog simpozija "Udžbenici za Europu 2013." da je nužna demokratizacija izbora udžbenika te da treba 'stati na kraj' korupciji u hrvatskome školstvu. Jednodnevni simpozij organizirala je ta grupacija, a cilj mu je skrenuti pozornost stručne i opće javnosti na izazove s kojima će se u 2013. Hrvatska susresti na području školskih udžbenika vezano za njezinu europsku budućnost, rekao je predsjednik te grupacije Robert Šipek na konferenciji za novinare priređenoj u prostorijama HGK-a u sklopu simpozija. Nakladnici su ukazali na probleme s kojima se suočavaju u poslovanju istaknuvši da su najavljene izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu velika prilika da se ti problemi riješe. Za predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Nevena Antičevića 'zajednički nazivnik' svih problema malih nakladnika jest 'pogodovanje'. To se, rekao je, među ostalim odnosi i na odredbu o 10-postotnoj zastupljenosti, odnosno zakonskoj pretpostavci da su pogodni za upotrebu samo oni udžbenici za koje se odlučilo više od deset posto učitelja, odnosno nastavnika. Nakladnici predlažu da se ukine ta odredba, kao i da se ukinu dva kruga odabira udžbenika te da se sažmu rokovi za odabir udžbenika.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u današnjem su otvorenom pismu od Uprave Večernjeg lista zatražili da odmah povuku namjeru o otkazima za 17 stalno zaposlenih i jednog honorarnog novinara Styrijinog tjednika Forum, ugašenog nakon tiskanja posljednjeg broja 3. kolovoza ove godine. Radničko vijeće Večernjeg lista odmah je iskazalo neslaganje s namjerama Uprave o otpuštanjima, a nekoliko od tih 17 novinara i ne može dobiti otkaz, jer su zakonski zaštićeni, što Uprava svakako zna, napominje se u pismu.

Tjednik Forum Styrija je pokrenula u rujnu prošle godine, a kreirali su ga novinari Večernjeg lista koji su potpisali ugovore koji su im jamčili povratak u taj dnevnik, ako Forum ne uspije. Forum je u svojih 47 brojeva stekao ugled kao jedan od najkvalitetnijih hrvatskih tjednika, a unatoč tome što je Uprava Styrije priznala da se tjednik uspio etablirati kao neovisan i utjecajan tjednik te da je zadobio povjerenje čitatelja i imao pozitivan trend naklade i čitanosti, Uprava je priopćila da ga gasi zbog nedostatka oglasa, navodi se u otvorenom pismu.

(Hina) xsmar yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙