FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 29. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić predstavio je danas novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije - jadransku i kontinentalnu, koja će, naglasio je, svim građanima i svim prostorima u Hrvatskoj omogućiti da se kandidiraju za korištenje EU fondova po najpovoljnijim uvjetima. "Nema ni jednog subjekta ni prostora koji bi iz toga bio izuzet", istaknuo je Grčić na konferenciji za novinare, objasnivši da bi izdvajanje Zagreba u posebnu statističku regiju, što su predlagale neke županije, onemogućilo Zagrepčanima, institucijama i privrednim subjektima u Zagrebu da se natječu za novac iz europskih fondova po najpovoljnijim uvjetima. Odbacio je tumačenja da će svrstavanje u istu regiju sa Zagrebom ograničiti mogućnosti drugih županija, istaknuvši da je apsorpcijski kapacitet Hrvatske bez Zagreba bitno manji, te da problem neće biti novac, nego sposobnost Hrvatske da povuče 13,7 milijardi eura iz strukturnih fondova koje će imati na raspolaganju u sljedećoj financijskoj perspektivi, od 2014. do 2020. Na konferenciji za novinare bila je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je izvijestila da je reviziju statističke podjele Hrvatske omogućio amandman koji je u predmetno pregovaračko stajalište unesen na prijedlog Nacionalnog odbora za praćenje pregovora. "U novoj podjeli i ona trećina Hrvatske koja bi iz toga bila isključena imat će priliku koristiti EU fondove po najpovoljnijim uvjetima. I Vrgorac i Miholjac i Zabok imat će tu mogućnost, i to sve do 2020. Tko se do tada ne razvije, neće nikad", naglasila je Pusić.

OSIJEK - Zamjenik predsjednika HDSSB-a Krešimir Bubalo izjavio je danas u Osijeku kako je nakana o podjeli Hrvatske u dvije statističke regije - Kontinentalnu i Jadransku, još jedna prijevara Vlade RH, kojom se Slavoniju i Baranju želi zaustaviti u privlačenju sredstava iz europskih fondova, a time i u pokušaju uravnoteživanja regionalnog razvoja. Na konferenciji za novinare Bubalo je kazao da je u Planu 21 Kukuriku koalicije pisalo kako će se tražiti da se Hrvatska, s tri, preustroji u pet statističkih regija, u interesu ravnomjernog regionalnog razvoja, ali kako je sada vidljivo da Vlada želi zaustaviti razvoj Slavonije i Baranje, iako su grad Osijek i Osječko-baranjska županija proteklih godina iz europskih fondova, dobili oko 100 milijuna eura, što je najviše u Hrvatskoj. Ocijenio je kako će ovakvo oblikovanje regija te friziranje podataka po kojima Slavonija i Baranja navodno ima puno veći BDP, ovu regiju zaustaviti u privlačenju sredstava, a onima koji imaju najviše sredstava dati mogućnost da još više naprave razliku u razvijenosti, što je nedopustivo. Bubalo je podsjetio kako su jedinice lokalne samouprave proteklih godina izradile regionalne operativne programe i razvojne strategije, a sada bi to trebale učiniti ponovno, i to ujednačiti za svih 14 županija kontinentalne Hrvatske, što drži nemogućim. Smatram da ovih 14 županija, s obzirom na razlike, ne mogu imati zajedničku strategiju, planove i ciljeve, a ova podjela Hrvatske usporit će razvoj Slavonije i Baranje, i perspektivu privlačenja sredstava iz strukturnih fondova, ocijenio je Bubalo. Predsjednik Glavnog odbora HDSSB-a Dinko Burić ustvrdio je kako je ova podjela napravljena samo zbog grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji prelaze 100 posto prosjeka BDP-a u Hrvatskoj, i dijelom zbog Varaždina, na inzistiranje prvog potpredsjednika Vlade, ministra Radimira Čačića.

ZAGREB - Hrvatska zajednica županija (HZŽ) nezadovoljna je predloženim nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu, za kojeg smatraju da vodi ponovnoj centralizaciji, te općenito poljoprivrednom politikom, a nezadovoljna je i novim određivanjem dvije administrativne regije u Hrvatskoj te traži hitan sastanak s premijerom i ministrom poljoprivrede. Istaknuli su to na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu HZŽ-a predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić te župan brodsko-posavski Danijel Marušić. Kako su naglasili, susret s premijerom, pa i ministrom poljoprivrede, oko svih aktualnosti i problema u županijama čekaju već više od sedam mjeseci jer su to zatražili još krajem siječnja ove godine. Sva trojica su izrazila i žaljenje što županije, kao ni župane, nitko ništa nije pitao prilikom izrade nacrta zakona o poljoprivrednom zemljištu te smatraju da bi za bolje rezultate i razvoj, ne samo poljoprivrede nego i hrvatskih regija, trebalo više suradnje, bolja komunikacija i koordinacija.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg najavio je danas da će HSS od subote, 1. rujna u gradovima i selima diljem Hrvatske provoditi veliku akciju prikupljanja potpisa građana radi snižavanja stope PDV-a na hranu na deset posto kako bi, istaknuo je, "natjerali vladu" da o tome razmisli kako se ne bi dogodilo da Hrvati budu gladni jer oni u svojoj državi ne smiju biti gladni. Hrg je na konferenciji za novinare u središnjici stranke u Zagrebu rekao da će akcija početi 1. rujna u deset sati u više od stotinjak gradova i sela diljem Hrvatske, a on će je otvoriti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Dodao je kako će se potpisi radi snižavanja stope PDV-a na hranu prikupljati 15-ak dana, a HSS će pozvati sindikate i udruge koje su se već zauzimale za snižavanje stope PDV-a na hranu da se pridruže toj akciji kako bi svi zajedno "pokušali napraviti što veći pritisak na vladu".

GOSPIĆ - Prigodom 20. godišnjice pogibije pripadnika specijalne jedinice policije - riječkih "Ajkula" u Domovinskom ratu, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sa suradnicima položio je vijenac i zapalio svijeću na spomeniku poginulim braniteljima u središtu Gospića. Vijence su položila i izaslanstva udruge specijalne policije, braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici grada Gospića i Ličko-senjske županije. Na današnji dan obilježava se tragičan događaj kada je prije 20 godina u neprijateljskoj zasjedi na Velebitu poginuo hrvatski redarstvenik i legendarni zapovjednik "Ajkula" i heroj Domovinskog rata Marino Jakominić. Marina su njegovi suborci neizmjerno voljeli i cijenili. Svoje prve pobjede upisao je upravo ovdje, u Gospiću, tijekom zauzimanja vojarne i vojnih skladišta, a svoju jedinicu od 1991. nastavio je uspješno voditi do odlaska u Dubrovnik, u čijem su oslobađanju s Jakominićem na čelu 'Ajkule' i sudjelovale, istaknuo je ministar Ostojić.

ZAGREB - Ministar obrane Ante Kotromanović u sklopu ovotjednog službenog posjeta Narodnoj Republici Kini, susreo se s kineskim ministrom obrane Liangom Guanglieom, a tijekom sastanka u Pekingu ministri dviju država razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj suradnji, sigurnosnoj situaciji u regijama jugoistočne Europe i centralne Azije, te o obrambenim reformama i razvoju hrvatskih i kineskih obrambenih sposobnosti, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Tom je prigodom potpisan i Memorandum o razumijevanju, koji će dati čvršći okvir za bilateralnu obrambenu suradnju dviju zemalja, dodaje se. Također, ističe se, ministri su se složili kako su hrvatsko-kineski odnosi u uzlaznoj putanji, prije svega u područjima gospodarstva i kulture, te u području obrane.

ZAGREB - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Drago Lovrić, svečano je jučer uvršten u Dvoranu slavnih (International Fellows Hall of Fame) američkog Sveučilišta nacionalne obrane u Washingtonu (National Defense University - NDU), priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Riječ je o priznanju međunarodnim studentima, polaznicima sveučilišta koji su po završetku školovanja na NDU, a temeljem svojih postignuća preuzeli najodgovornije dužnosti u svojim oružanim snagama. General Lovrić pohađao je National Defense University 2004. godine, gdje je završio Industrial College of Armed Forces te magistrirao iz područja strategije nacionalnih resursa. General Lovrić je u izjavi za medije rekao da je njegovo uvrštenje "priznanje Republici Hrvatskoj i njezinim Oružanim snagama za dobre odnose između hrvatskih i američkih oružanih snaga koji su se dosada pokazali u mnogim područjima, a posebice u provedbi međunarodnih mirovnih operacija diljem svijeta".

KARLOVAC - U karlovačkome Parku Bedemu ljubavi predstavnici stradalničkih udruga iz Domovinskog rata, negdašnjeg Društva "Hrvatska žena" i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) obilježili su danas 21. obljetnicu Bedema ljubavi, prvog organiziranog prosvjeda stanovnika Karlovca i Duge Rese protiv velikosrpske agresije na mjestu na kojem je tada bila vojarna i Komanda Jugoslavenske narodne armije (JNA). Nikola Badovinac, povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH, podsjetio je da je prosvjed na današnji dan prije 21 godinu bio hrabar čin hrvatskih majki čiji su sinovi bili na služenju vojnog roka u JNA, radnika organiziranih u sindikat i ostalih građana protiv strahota koje su se događale. Istaknuo je da su trebale četiri godine borbe do pobjedonosne akcije Oluje, ali i mnogo žrtava kojima se danas također odaje počast. Slavica Mateša, sudionica karlovačkog prosvjeda Bedema ljubavi, koja je s majkama hrvatskih vojnika JNA najprije otišla u Beograd, a zatim 1. rujna u Bonn te u Muenchen, Frankfurt i Bruxelles, ispričala je kako se borila za sigurnost svojeg sina Roberta, ali i hrvatskog naroda. "Tog je dana tisuće majki krenulo u Beograd, među njima i ja, da zamolimo da nam JNA pusti sinove kući i da ih za svoje ciljeve ne upotrijebi protiv svojih obitelji i domovine, ali - otišle smo i u Europu da cijelome demokratskom svijetu predočimo s kakvom se ratnom zebnjom suočavamo mi i hrvatski narod", istaknula je Slavica Mateša. Danas je među dvadesetak okupljenih bio i njezin Robert koji je tih dana, sve do studenoga 1991. bio u JNA u Subotici. Zahvalio je svima koji dolaze obilježiti ovaj datum iako JNA tada nije pustila hrvatske vojnike.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) danas je, reagiravši na jučerašnju izjavu glavnog ravnatelja policije Vlade Dominića da je bilo "slučajeva da su vatrogasci sami palili pa onda gasili požare" , istaknula kako se ograđuje od svakog zlonamjernog ili krivog tumačenja navedene izjave usmjerene ka eventualnom diskreditiranju profesije vatrogasaca. DUZS, u cilju otklanjanja svake možebitne insinuacije o generaliziranju i učestalosti takvih pojava o namjernom izazivanju požara u redovima vatrogasaca, navodi da su im u proteklom desetogodišnjem razdoblju (od 2001. do 2011.) poznata četiri slučaja u kojima su otkrivene i kazneno procesuirane četiri osobe iz vatrogasnog miljea, odgovorne za podmetanja požara. "U odnosu na ukupan broj angažiranih vatrogasnih snaga na priobalju (ove godine oko 8000 vatrogasaca) smatramo da takvi slučajevi govore o činjenici da u svakoj profesiji, pa tako i u vatrogastvu postoje izolirani primjeri, počinitelji kaznenih djela, koji svojim postupcima ne služe na čast svom pozivu, ali koji ga kao takvi ne smiju obilježavati", navodi DUZS.

ŠIBENIK - Na Županijskom sudu u Šibeniku danas je svjedočilo još šest svjedoka u postupku protiv zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića, optuženog da je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena skrivio pomorsku nesreću i smrt dvoje talijanskih nautičara, supružnika Francesca Salpietra (63) i Marielle Patella. Najvažnije je danas bilo svjedočenje koordinatora nadgledanja i kontroliranja pomorskog prometa u Splitu Ivana Pavušića, koji je kazao kako je radarski sustav evidentirao položaj i brzine jedrilice na kojoj su bili poginuli Talijani, ali i Horvatinčićeva glisera. Vodeći se podatcima koje je očitao radar, Pavušić je posvjedočio kako je jedrilica vozila brzinom od samo četiri čvora, a Horvatinčić brzinom od 26 čvorova. Pavušić je kazao kako radar nije uspio snimiti brodove u trenutku sraza zbog fizičke prepreke, no snimio je ostatak njihove putanje. Horvatinčić je pitao svjedoka je li, prema podatcima radara, u ijednom trenutku prije ili za vrijeme nesreće njegov gliser bio bliže od 300 metra od obale, na što je Pavušić odgovorio da nije.

ZAGREB - Prvooptuženom za ratni zločin u Gruborima, bivšem pripadniku ATJ Lučko Franji Drlji zagrebački Županijski sud danas je ukinuo pritvor u kojem je proveo gotovo dvije i pol godine. Drljo bi iz zatvora u Remetincu trebao izaći poslijepodne te se tako na slobodi pridružiti drugooptuženom Boži Krajini kojemu je pritvor ukinut početkom srpnja. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Zdravka Majerovića prihvatilo je na današnjem ročištu zahtjev za ukidanjem pritvora Drljinih branitelja Ivana Stanića i Ljube Pavasovića Viskovića koji su ustvrdili kako je dosadašnje suđenje pokazalo da nema vjerodostojnog i neposrednog dokaza da je njihov branjenik počinio zločin u Gruborima kraj Knina u kojima je krajem kolovoza 1995., nakon akcije "Oluja", ubijeno šestero starijih srpskih civila.

ZAGREB - Povodom nedoličnog i krajnje neprihvatljivog ponašanja člana Gradske organizacije SDP-a Đakovo Tomislava Bogdana, Predsjedništva đakovačkog SDP-a, priopćilo je da je zatražilo njegovu ostavku na sve funkcije u stranci što je i prihvatio te se još jednom ispričao zbog svog nedoličnog ponašanja. Neposredno nakon sjednice Predsjedništva GO SDP-a Đakovo, Tomislav Bogdan podnio je ostavku na sve funkcije koje obnaša i u Gradskoj organizaciji Foruma mladih SDP-a Đakovo kao i u Županijskoj organizaciji SDP-a Osječko-baranjske županije te na članstvo u Forumu mladih, navodi se u priopćenju. Bogdan se fotografirao s tri podignuta prsta u Beogradu i tu fotografiju stavio na svoj Facebook profil, a netko od njegovih poznanika fotografiju je poslao uredništvima medija.

GOSPIĆ/ŠIBENIK - Glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić potvrdio je kako je danas provedena djelomična rekonstrukcija slučaja nestanka maloljetne Antonije Bilić iz Krički kraj Drniša, koju je naložila sutkinja Nives Nikolac. Rekonstrukcija okolnosti nestanka i navodnog ubojstva Antonije Bilić u kabini kamiona okrivljenika za zločin, Dragana Paravinje, provedena je u krugu postaje policije u Gospiću, gdje je smješten Paravinjin kamion. Rekonstrukciju je predložio odvjetnik obitelji nestale maloljetne 17-godišnjakinje, Vinko Ljubičić, na prošlom ročištu koje se vodi na Županijskom sudu u Šibeniku protiv Dragana Paravinje, optuženog da je pokušao silovati, pa ubio Antoniju Bilić.

ZAGREB - U nizu više od sedamdeset filmskih festivala animirani film "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića zabilježio je ovih dana još jedan - Tuzla Film Festival, čije se prvo izdanje održalo od 22. do 26. kolovoza, a na kojemu je osvojio nagradu za najbolji animirani film "Vila". Popovićev film prati usamljenu staricu koja ne mijenja sigurnost svoje rutine ni pod koju cijenu. Snimljen je u prepoznatljivom autorovu stilu, izraženim grafizmom u 3D animaciji koji daje volumen mračnoj atmosferi suvremene te eskapističke priče. Otkad je nastao prije godinu i pol dana "Dove sei, amor mio" sudjelovao je i na festivalima u Clermont-Ferrandu i Stuttgartu, a priznanja je osvojio u Taboru, Sarajevu, Rigi, Balkanimi.

(Hina) xtdel ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙