FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: tržište bez jasnih smjernica

Autor: scvi
NEW YORK, 30. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su uglavnom oslabili jer zasad nema poticajnih vijesti, a investitori za nove smjernice iščekuju odluke sa zasjedanja europske i američke središnje banke kasnije ovoga tjedna.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na gubitku 18 bodova, dok je tehnološki Nasdaq bio u plusu 0,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 3,2 boda, i bio je ispo fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Najnovije izjave europskih dužnosnika, uključujući i čelnika ECB-a Marija Draghija da će učiniti sve za spas eurozone potaknule su očekivanja novih poteza na ovotjednom zasjedanju ECB-a u cilju snižavanja visokih talijanskih i španjolskih troškova zaduživanja.

Ulagači su ipak sumnjičavi hoće li dužnosnici ECB-a ispuniti očekivanja tržišta, s obzirom da se njemačka središnja banka Bundesbanka protivi obnavljanju programa kupovina obveznica, koji se smatra ključnim za spuštanje visokih troškova zaduživanja Italije i Španjolske.

Ulagači se nadaju da bi i čelnici američke središnje banke Feda na sjednici ovoga tjedna mogli olabaviti monetarnu politiku, s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva.

„Ljeto uvijek donosi sa sobom smanjene obujme trgovanja. Iako nam i dalje pristižu financijska izvješća, zasad nema novih gospodarskih pokazatelja, a to bi moglo doprinijeti letargiji idućih dana dok tržišni sudionici čekaju rezultate zasjedanja središnjih banaka“, smatra Fawad Razaqzada, strateg pri londonskoj investicijskoj tvrtki GFT Markets.

Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, poduprti očekivanjima novih mjera Europske središnje banke (ECB) kojima bi se pomoglo spustiti visoke troškove zaduživanja Španjolske i Italije, a pozitivno je na tržištima odjeknula i vijest o padu prinosa na talijanske državne obveznice.

Londonski FTSE oko 13,30 sati bio je u plusu 0,59 posto, frankfurtski DAX 0,91 posto, a pariški CAC 0,57 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙