FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi ojačali uoči govora Bernankea u Kongresu

Autor: scvi
NEW YORK, 17. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Uoči govora predsjednika Feda u Kongresu o situaciji u najvećem svjetskom gospodarstvu, američki terminski indeksi danas su ojačali jer se investitori nadaju najavi novih poticajnih monetarnih mjera.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na dobitku 44 boda, a tehnološki Nasdaq 9,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 5,3 boda, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

U utorak i srijedu predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke izvijestit će Kongres o stanju u gospodarstvu, pa se ulagači nadaju signalima o pokretanju trećeg kruga otkupa državnih obveznica kako bi se povećala likvidnosti, potaknulo kreditiranje, a time i rast gospodarstva.

Proteklih dana, pak, tržište dionica bilo je pod pritiskom prodaja, tako da su u zadnjih 8 trgovinskih dana indeksi u 7 zabilježili pad.

„Tržište dionica podupiru očekivanja u vezi Bernankeova govora u Kongresu kasnije tijekom dana. Investitori špekuliraju da bi predsjednik Feda mogao nagovijestiti treći krug kvantitativnog monetarnog popuštanja“, izjavio je Jakup Petur Baerentsen, investicijski savjetnik pri Nordea Private Bank.

Jučer je investitore razočarao podatak o padu prometa u američkoj maloprodaji u lipnju za 0,5 posto, treći mjesec zaredom.

Još jedan znak gospodarskog slabljenja jest i snižavanje procjena Morgan Stanleya u vezi ovogodišnje prodaje automobila u SAD-u, te poslovnih izgleda američkih proizvođača vozila.

U fokusu investitora bit će i poslovni rezultati kompanija, pri čemu se od zvučnijih imena očekuje objava zarada Goldman Sachsa i Johnson&Johnsona.

Na europskim burzama danas vlada oprezni optimizam uoči Bernankeova govora. Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,3 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,6 posto a pariški CAC 0,47 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙