FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: loše vijesti iz tehnološkog sektora spustile indekse

Autor: scvi
NEW YORK, 18. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Pod pritiskom sniženih prognoza poslovanja tehnoloških kompanija, američki terminski indeksi danas ukazuju na negativan početak trgovanja na Wall Streetu, a investitori su na oprezu i pred objavu Fedove 'bež knjige'.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na gubitku 38 boda, a tehnološki Nasdaq 7,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 4,8 boda, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Fed će danas objaviti 'bež knjigu', dva tjedna uoči novog zasjedanja Vijeća za operacije na otvorenom tržištu koje odlučuje o monetarnoj politici. U prethodnoj 'bež knjizi', u lipnju je ocijenjeno da američko gospodarstvo raste „po umjerenoj stopi“.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se još očekuje objava podatka o započetoj gradnji kuća u SAD-u u lipnju.

I danas će predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke govoriti u Kongresu o stanju u gospodarstvu, no ne očekuju se važnije objave u vezi monetarne politike.

„Tržišni sudionici ne očekuju mnogo od današnjeg govora Bernankea u Kongresu, a bude li ikakvih negativnih reakcija, one bi mogle biti kratkoga vijeka jer se fokus investitora usmjeruje na 'bež' knjigu, koja će biti objavljena navečer“, kaže Markus Huber, čelnik trgovanja dionicama pri investicijskom društvu ETX Capital.

Pod većim pritiskom prodaja mogle bi se naći dionice tehnoloških kompanija, nakon što je Intel snizio svoje poslovne procjene za ovu godinu, navevši slabiju od očekivanja potrošnju na osobna računala u Europi i SAD-u.

I tehnološke kompanije AMI i Aplied Materials snizile su svoje procjene.

U nešto većem fokusu investitora mogle bi se naći i dionice financijskih institucija, nakon što je Bank of America izvijestila o padu prihoda u drugom tromjesečju. Cijena dionice oslabila joj je u elektroničkom predtrgovanju 0,6 posto, na 7,87 dolara.

Danas se očekuje objava poslovnih izvješća IBM-a i American Expressa.

Na europskim burzama, pak, neočekivano smanjenje stope nezaposlenosti u Britaniji poduprlo je rast indeksa, a investitore je oraspoložilo i financijsko izvješće švicarske banke Credit Suisse.

Londonski FTSE indeks trenutno je u plusu 0,04 posto, frankfurtski DAX 0,20 posto a pariški CAC 0,65 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙