FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: investitori se nadaju stimulativnim monetarnim mjerama

Autor: scvi
NEW YORK, 27. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Na kraju zaista volatilnog trgovinskog tjedna na Wall Streetu, američki terminski indeksi blago su ojačali danas jer se investitori nadaju stimulativnim monetarnim mjerama američke i europske središnje banke radi poticanja gospodarskog oporavka.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,00 sati na dobitku 5 bodova, a tehnološki Nasdaq 4,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 ojačao je 2,9 bodova, i bio je iznad fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Samo jučer cijene dionica na Wall Streetu ojačale su više od dva posto, izbrisavši sve gubitke od početka ovog vrlo volatilnog tjedna, nakon izjave čelnika ECB-a Maria Draghija da će poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitio eurozonu od kolapsa.

Investitori s nestrpljenjem očekuju današnju objavu prve procjene američkog bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje.

Ekonomisti u Reutersovoj anketi procjenjuju da je rast BDP-a dosegnuo 1,5 posto na godišnjoj razini. Bude li stopa njegova rasta ispod očekivanja, mogla bi ojačati nade tržišnih sudionika u popuštanje monetarne politike na sastanku Feda idućega tjedna.

U fokusu investitora bit će i objava poslovnih rezultata kompanija. Dosadašnja sezona objava bila je raznolika – mnoge kompanije premašile su očekivanja svojim zaradama, no često nisu ispunila očekivanja u pogledu visine prihoda, a mnoge su upozorile i na teško poslovno okruženje zbog slabašnog gospodarskog rasta.

Cijene dionica na europskim burzama danas su se stabilizirale nakon jučerašnjeg snažnog rasta, jer je ponovno na površinu isplivala zabrinutost oko političkih prepreka, koje bi mogle spriječiti uvođenje novih poticajnih mjere Europske središnje banke (ECB) u borbi protiv dužničke krize eurozone.

Londonski FTSE bio je oko 13,00 sati u plusu 0,01 posto, frankfurtski DAX je stagnirao, a parički CAC je bio u plusu 0,49 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙