FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se oprezno trgovanje

Autor: scvi
NEW YORK, 24. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su blago oslabili, ukazujući na oprez među investitorima, jer iako ih ponešto ohrabruje podatak o kineskoj industrijskoj aktivnosti, zabrinuti su Moody'sovim snižavanjem prognoza za njemački rejting.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na gubitku 23 boda, a tehnološki Nasdaq 5,75 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio je 4bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

HSBC banka objavila je danas PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini za srpanj, koji je porastao s 48,2 na 49,5 bodova, najvišu razinu od veljače.

To je nakratko ohrabrilo investitore, dok nije objavljena odluka agencije Moody's o smanjenju izgleda za vrhunski 'Aaa' kreditni rejting Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne'.

Kao razlog smanjivanja izgleda za rejtinge tih zemalja, Moody's navodi povećanu vjerojatnost da bi Grčka mogla napustiti eurozonu, što bi „potaknulo lanac šokova u financijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu“.

Danas se očekuje objava PMI indeksa industrijske aktivnosti u SAD-u. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je pao s lipanjskih 52,5 na 52 boda u srpnju.

Nove smjernice investitorima će dati i nastavak objave financijskih izvješća kompanija. Među ostalima, očekuje se i objava poslovnih rezultata tehnološke kompanije Apple i to nakon zatvaranja Wall Streeta.

„Tržište će čekati smjernice od poslovnih izvješća, i vjerojatno će stagnirati sve do objave ključnog izvješća, kompanije Apple“, smatra Peter Cardillo, ekonomist pri Rockwell Global Capitalu.

I na europskim burzama investitori su na oprezu nakon snižavanja izgleda za rejting Njemačkoj, no nešto se smanjio pritisak na prodaje dionica, zbog kojeg su jučer indeksi oštro pali.

Trenutno je londonski Ftse indeks u minusu 0,04 posto, a frankfurtski DAX 0,09 posto, dok je pariški CAC u plusu 0,01 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙